• 瀏覽: 28,870
  • 回覆: 75
  • 追帖: 4
小弟想買此車,希望得到更多此車要注意的問題,希望各位ching能提點

1. 聽聞要定時添加唔知咩油等等
2.大陸的柴油是否不能用於此柴油車

精選汽車
我之前黎第二批 X5 3.0d 車主,我果部最齋版,加 7 座,埋單 80 個。

保養時要加尿素,整個保養套餐連機油大約 7 千。都算合理。不過買車時要簽一份聲名不能用國內柴油,會 voild 保養。即係叫你唔好用黎掛中港牌。

車 handling 幾好,pickup 都好。不過部車好嘈,我渣了兩年半頂唔順賣咗… 仲有買果時無留意原來是美國製造,開頭感覺應該無分別,渣落就知同德國手工唔一樣。司機門有雜聲,整了 4 次先叫整到無聲… 但總算整好,不過要去整,好煩。

原裝的音響衰聲到無朋友,我試車時他們提供了 M 版,已經有 harman 音響 option,果時覺得可以,所以無留意。想後來加返,係唔可以的。聽 CD 仲衰過聽收音機… 問你怕未。

仲有,如果無需要,唔好買 7 座,加了後排坐位後,中間果行會變得空間好細。家人成日投訴。8 條野買部車成人比屋企人灰你,問你怕未…

多謝分享啊,我正是諗住7人辦本,咁真係要M sport 辦先好,外型靚仔啲音響又好啲,中排好細真係無諗過,真車睇又唔覺
聽你分享真係要諗諗,可能Q7無咁煩,又要尿素又唔可以大陸柴油

引用:
原帖由 台風野性的馬 於 2017-8-24 04:01 PM 發表

多謝分享啊,我正是諗住7人辦本,咁真係要M sport 辦先好,外型靚仔啲音響又好啲,中排好細真係無諗過,真車睇又唔覺
聽你分享真係要諗諗,可能Q7無咁煩,又要尿素又唔可以大陸柴油
Q7 七坐都吾好得過X5 好多

只有GLS 或 XC90 叫做第三排好D

回覆 引用 TOP

要7座,買Alphard.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 elee1998 於 2017-8-24 03:29 PM 發表

我之前黎第二批 X5 3.0d 車主,我果部最齋版,加 7 座,埋單 80 個。

保養時要加尿素,整個保養套餐連機油大約 7 千。都算合理。不過買車時要簽一份聲名不能用國內柴油,會 voild 保養。即係叫你唔好用黎掛中港牌 ...
係啦,之前都冇發現係美國做,同德國做硬係差小小

939, ES8
師兄, 如果要真係經常坐6,7人, 唔建議買5+2 ge SUV, 第三排坐成年人會好迫

引用:
原帖由 mj23sp33 於 2017-8-25 10:14 AM 發表

係啦,之前都冇發現係美國做,同德國做硬係差小小
X1d 都germany,
X5d 竟然。。。
唔怪得仲有貨,仲多野送

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 619620 於 2017-8-25 05:31 PM 發表

師兄, 如果要真係經常坐6,7人, 唔建議買5+2 ge SUV, 第三排坐成年人會好迫
Noah算啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台風野性的馬 於 2017-8-24 04:01 PM 發表

師兄,要七人都係大霸王,
其他車都係算啦

回覆 引用 TOP

C Hing,

不過部車好嘈... meaning road and tyre noise?  or engine?  or inside the car's trim, etc.?

Thanks.

外面聽就小小糟,坐裡面唔覺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 scheung1107 於 2017-8-29 12:05 AM 發表

C Hing,

不過部車好嘈... meaning road and tyre noise?  or engine?  or inside the car's trim, etc.?

Thanks.
你渣得耐,再同電油車比較,你就會知我講乜了… 剛渣時都覺得自已可以接受,越渣越頂唔順。不過只系我的意見,其它人可能覺得無問題。

講多樣野你知,我都有部 XC60,渣上去除了品牌外,電腦反應慢小小外,全部都比 X5 好。齋講前面兩張椅已經贏哂!

要7座, 或者等多2年買X7, 不過可能要過100個。

另外所有X系列車一向都喺美國生產的, 除了X1, 因為X1係用2系tourer 車架。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 elee1998 於 2017-8-29 06:24 PM 發表

你渣得耐,再同電油車比較,你就會知我講乜了… 剛渣時都覺得自已可以接受,越渣越頂唔順。不過只系我的意見,其它人可能覺得?& ...
柴油的慳油好力,柴油車嘅噪音買的時候已經預咗,諗過油耗平過電油車一半以上,什麼噪音都已經唔係乜嘢問題

主題標籤 #bmw #寶馬
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]