註冊 登入

[討論] STS 發九可能性依然存在嗎?

引用:
原帖由 tommylch886 於 2017-9-9 09:21 AM 發表

傳聞,9 係 10 既預警。。

但我認為,9 係 8 既高級版,會更合適。

無可否認,8 都有 強8 或 弱8 既出現。

而宜家香港樓宇堅固很多,所以掛 8 時,都有好多人會出街食嘢,唱K ,甚至 滑浪🏄🏊 ...
亦有傳聞話發九嘅條件係只要個TC正面襲港(100km內),令本港其中一個近海平面站錄得持續暴風足以上九

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2017-9-9 12:54 PM 發表

亦有傳聞話發九嘅條件係只要個TC正面襲港(100km內),令本港其中一個近海平面站錄得持續暴風足以上九
* "正面襲港"其實很籠統, 原意估計是指很接近風眼附近最強風速. 其實這個形容只在 hko"颱風"那本書出現過吧, 怎麼後來經常被引用呢...

* 100 km 內不等如正面襲港(風眼接近), 有些颱風風眼大, 有些風眼小, 個數字只是一個 rule of thumb. 強颱或以上不用風眼接近也可以暴風颶風, 暴風範圍過 100 km 完全唔奇. 因此 100 這個硬數字不應被視為金科玉律或發出信號的條件.

* 任何海平面有暴風就掛九唔係唔得, 可以符合番白紙黑字(如漁民卡)的定義, 仲可以同中美接軌添. 中方有橙色暴風信號, 美方有 storm force warning, 都完全不考慮風眼是否接近或颶風的可能性. 但係先要問問果D認為長洲站是海平面的風友, 如果這樣定義, 究竟會多幾多次九號風球?

我由 1983 開始數, 剩係睇 waglan, cheung chau 的 maximum hourly, 求其 waglan 打折接近 100 先算暴風, cheung chau 唔打折, 會多幾多個 9?

86 peggy 108(waglan)
89 brenda 90
91 brendan 101
91 fred 101(waglan)
93 koryn 110
93 tasha 94
93 becky 115+
95 helen 104(waglan)
02 hagupit 92
03 imbudo 101
06 派比安 103
08 風神 99(waglan)
08 黑格比 108
09 巨X 106

疑似還有:
96 sally 88
99 sam 85
01 utor 85
03 krovanh 87
07 帕布 85
14 海鷗 85

現實係其實發左 8 之後幾小時, 個風力都 supposedly 可以升到幾高下, 個定義本身又已包括埋暴風, 所以根本個 100 年前釣魚風炮時代發明的 9 號風球在今時今日真係意義不大啦. 風眼接近, 除左 regular warning 可以講, 仲可以特提架.

回覆 引用 TOP

更正:

nhc 冇 storm force warning, 只有 tropical storm force warning (8號) 同 hurricane warning (10號), 仲有個 extreme wind warning (12號 ). 佢地冇 sts , 8 同 10 之間亦沒有 9.

http://www.nhc.noaa.gov/prepare/wwa.php

不過係有暴風 50kt wind probabilties.

澳洲就好似得 gale warning (8號)嫁姐.

其實取消 9 號, 增加 12 號都幾好. 12 號就係強颱或以上正面吹襲(我忽然記起來了, 這是颱風書中"狹義"的眼牆吹襲, 不是 100km 內), 但可能 20 年先出一次.

回覆 引用 TOP

更正:

原來颱風果本書仲響屋企.

岩岩睇番, 根據書內演譯, 正面吹襲是指眼牆吹襲, 狹義的正面吹襲則是指 cpa 0 km. 書的說法沒問題.

100 km 內是眼牆吹襲多數(>95%)會發生的邏輯情況 , 雖然眼牆半徑通常都少於 50 km (75%?).

最大問題是似乎不少人錯誤解讀為 100 km 內便是正面吹襲.

回覆 引用 TOP

1993貝姬應升為ty同發九号

毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!
引用:
原帖由 nklj1 於 2017-9-17 02:29 PM 發表

1993貝姬應升為ty同發九号
不過當時Hko有冇預測佢會正面襲港?

回覆 引用 TOP

以現今hko可以掌握到的數據, 如果看到風力有上升空間, 一定會升格為T再發9號. 相反, 如果預測暴風封頂, 就不會為STS發9號.

引用:
原帖由 bz88 於 2017-9-22 02:51 PM 發表

以現今hko可以掌握到的數據, 如果看到風力有上升空間, 一定會升格為T再發9號. 相反, 如果預測暴風封頂, 就不會為STS發9號.
那為甚麼天文台之前有說STS 最高可發9。附筆:咁點解之前妮坦天文台也曾經有考慮上九,唔通當時佢認為有機會上十?(其實天文台跟本冇講過話九係pre 10)

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2017-9-22 04:28 PM 發表

那為甚麼天文台之前有說STS 最高可發9。附筆:咁點解之前妮坦天文台也曾經有考慮上九,唔通當時佢認為有機會上十?(其實天文台跟本冇講過話九係pre 10)
妮坦是颱風, 有機會9 or 10 很合理.

天文台說STS可以9號, 我覺得是指如維克托, 瑪姬等颱風可以以STS強度維持9號波.

但他們要發9號, 便直接升格.
我不見得他們會為STS上9號囉

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2017-9-22 04:28 PM 發表

我覺得根本就冇人夠膽講係定唔係, 因為總會得失人, 而且中國人很重視尊師重道, 正如習近平點都唔會否定老毛一樣.

我就大膽假設如下: 根據白紙黑字係完全冇講 9 係 pre-10, 根據鄰近地方(上海, 菲律賓等)的系統都係冇, 但係 hko 就係唔知點解幾時開始當左 9 係 pre-10. 如果佢地講唔係 pre-10, 即係否定之前幾十年的做法; 但白紙黑字又清清楚楚, 所以一樣冇人敢出黎睜着眼講大話 9 係 pre-10.

都話取消左佢好過啦.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bz88 於 2017-9-22 07:13 PM 發表

天文台說STS可以9號, 我覺得是指如維克托, 瑪姬等颱風可以以STS強度維持9號波.

最後一句說明你係"估估下". 照計民間都有唔少人識 hko 中人, 怎麼可能咁多年來都沒聽過較確實的答案(包括證據)呢? 所以我相信我自己在以上的猜測才是最對的.

其實我想問 STS 上限嘅熱帶氣旋 + 移動速度快 , 導致香港風力達暴風
咁又可唔可以掛 9 號呢?

HT8193
引用:
原帖由 bz88 於 2017-9-22 07:13 PM 發表

其實有冇D Case 係天文台有打算上九,但從未打算上十(我懷疑妮坦同天兔係)。其實帕卡算唔算係解開在STS 是否上九的謎團?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2017-9-22 08:10 PM 發表

其實我想問 STS 上限嘅熱帶氣旋 + 移動速度快 , 導致香港風力達暴風
咁又可唔可以掛 9 號呢?
個人認為嚴格上來說仍是一個謎(唔知帕卡算唔算係你都說的情況)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。