註冊 登入

[討論] STS 發九可能性依然存在嗎?

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-22 08:09 PM 發表

最後一句說明你係"估估下". 照計民間都有唔少人識 hko 中人, 怎麼可能咁多年來都沒聽過較確實的答案(包括證據)呢? 所以我相信我自己在以上的猜測才是最對的.
因為牽涉人為決定, 所以你說得"對". 沒有確實答案.

但我真的覺得不會囉. 為何要為STS發9號, 而又不升格?

不如大家試下找找有無pure STS而要發9號的案例?

引用:
原帖由 bz88 於 2017-9-22 09:15 PM 發表

源自地台2013年的氣象人語:
至於九號和十號風球分別表示影響香港的烈風/暴風將會增強和香港風力持續達颶風程度,一般只會在強烈熱帶風暴或颱風非常接近香港時(例如100公里內)才會發出。假如風眼掠過香港,香港風力及風向會急劇轉變,不當風的地方會突然變得當風,市民不應鬆懈。當颶風減弱時,天文台會由十號風球改發八號風球,而不是九號風球。
以上有提及過STS

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2017-9-22 09:26 PM 發表

源自地台2013年的氣象人語:
至於九號和十號風球分別表示影響香港的烈風/暴風將會增強和香港風力持續達颶風程度,一般只會在強烈熱帶風暴或颱風非常接近香港時(例如100公里內)才會發出。假如風眼掠過香港,香港風 ...
deleted

有乜理由 quote 氣象人語當真野架? 尼家野只可以睇 hko 正式文件, 連"颱風"果類書都不能作準喎. 乜原來香港的民智真係咁低, 有得登下 public 野上下電視就信足十成, 咁咪仲衰過一百年前???

連做過 hko 三年的方 sir 都講得咁 vague, 你話喇.   

再唔係搵D國際專家黎問丫嘛. 問下智明.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bz88 於 2017-9-22 09:15 PM 發表

講黎講去一個問題渣嘛, 係咪要準備出 10 先可以出 9, 又或者冇可能出 10 就唔可以出 9.

你將個問題改寫成"為何要為STS發9而又不升格", 其實同一樣野但係聽起來更模糊...

問多十次啦不如:

1) A
2) (A')'
3) A^B or A^B'
4) ....
5) ....
......

又冇人回下帶澳門.

澳門的九號寫法同香港稍有不同, 但係實際執行可能一樣, 不過澳門又試過 STS 上 9(貝姬冇升 T 要 confirm).

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-22 10:12 PM 發表

又冇人回下帶澳門.

澳門的九號寫法同香港稍有不同, 但係實際執行可能一樣, 不過澳門又試過 STS 上 9(貝姬冇升 T 要 confirm).
SMG 的定義是影重影響(回歸後以來),hko的定義是風力增強

回覆 引用 TOP

更正: 是嚴重影響

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-22 09:55 PM 發表

講黎講去一個問題渣嘛, 係咪要準備出 10 先可以出 9, 又或者冇可能出 10 就唔可以出 9.

你將個問題改寫成"為何要為STS發9而又不升格", 其實同一樣野但係聽起來更模糊...

問多十次啦不如:

1) A ...
倒轉講都係同一意思. 就係我覺得唔會,
往績顯示9號就是 pre-10.

所以如果天文台有數據證明該STS會增強, 甚至實測某地方達颶風, 他們會發9號並升格.

相反, 天文台如果預測直襲的STS不會加強, 8號就會封頂就是他們慣常做法.

何況以現今科技, 及他們掌握到的數據. 我看不到將來他們會因為STS直襲而發9號.

引用:
原帖由 bz88 於 2017-9-23 12:59 AM 發表

倒轉講都係同一意思. 就係我覺得唔會,
往績顯示9號就是 pre-10.

所以如果天文台有數據證明該STS會增強, 甚至實測某地方達颶風, 他們會發9號並升格.

相反, 天文台如果預測直襲的STS不會加強, 8號就會封頂就是他們 ...
個人認為九號係純粹風會令香港短期風力急速上升(暴風),好似未必一定係pre10

引用:
原帖由 bz88 於 2017-9-22 07:13 PM 發表

妮坦是颱風, 有機會9 or 10 很合理.

天文台說STS可以9號, 我覺得是指如維克托, 瑪姬等颱風可以以STS強度維持9號波.

但他們要發9號, 便直接升格.
我不見得他們會為STS上9號囉
十分同意

毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!
引用:
原帖由 nklj1 於 2017-9-24 10:13 PM 發表

十分同意
Why, 原因呢?

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2017-9-25 06:39 PM 發表

Why, 原因呢?
乜要講原因架咩?

不見得會為 STS 上 9 號... 聽黎聽去都覺得怪.

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-26 07:29 PM 發表

乜要講原因架咩?

不見得會為 STS 上 9 號... 聽黎聽去都覺得怪.
即係你都認為純STS 有機會T9封頂?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-22 10:12 PM 發表

又冇人回下帶澳門.

會唔會係咁: 理論上如果覺得係STS封頂的話就唔會掛9 (因為8號已包暴風), 但以好多時都係掛9數小時後上10為例, 期間亦唔排除個風會由STS上到T, 所以如果考慮呢點的話就STS時掛9亦有可能.

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。