註冊 登入

[討論] STS 發九可能性依然存在嗎?

引用:
原帖由 多明戈 於 2017-9-29 10:00 AM 發表

會唔會係咁: 理論上如果覺得係STS封頂的話就唔會掛9 (因為8號已包暴風), 但以好多時都係掛9數小時後上10為例, 期間亦唔排除個風會由STS上到T, 所以如果考慮呢點的話就STS時掛9亦有可能.
你尼個講法(不排除升T)我上面都講左,後來我發現地台都有人咁講。

我就話根本尼兩家氣象台都係是是旦旦,而一些人討論時的前題是理論上它們的制度完善,理論上它們都跟着制度去做, 而且沒做錯. 所以有乜事就只能圍繞着這些前題來解釋. 正如有時明明追定位甚至定錯位, 都會有人睇住個 hko 定位瓜瓜叫係咪玩完(又或者係咪打中).

澳門九號是會"嚴重影响"。其實港澳要寫"可能會帶來颶風"真的很難嗎? 點解一路都冇寫? 我就話因為 1917 年一開始個設計都冇諗住 9 係 pre-10. 太多猜測揣摩甚至迎合都無謂, 證據呢? 問下智明.

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-29 10:24 AM 發表

你尼個講法(不排除升T)我上面都講左,後來我發現地台都有人咁講。

我就話根本尼兩家氣象台都係是是旦旦,而一些人討論時的前題是理論上它們的制度完善,理論上它們都跟着制度去做, 而且沒做錯. 所以有乜事就 ...
或許天文台對九仔嘅定義並唔一定係D人所講嘅十號預警。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-10 03:41 PM 發表

更正:

nhc 冇 storm force warning, 只有 tropical storm force warning (8號) 同 hurricane warning (10號), 仲有個 extreme wind warning (12號 ). 佢地冇 sts , 8 同 10 之間亦沒有 9.

http://ww ...
美國冇sts 所以個熱帶風暴警報應該包括埋暴風風力(八至十一級),仲有佢地D警報係預計多於現測。有颶風警報既沿岸唔代表所有警報範圍內一定有颶風出現,主要警告當地居民好大機會在未來一兩日內(唔清楚實際幾多小時,好似係廿四小時內)會受颶風吹襲,颶風到來前州政府要準備好去疏散市民。同香港既九號十號風球定議非常不同。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2017-9-23 10:19 AM 發表

個人認為九號係純粹風會令香港短期風力急速上升(暴風),好似未必一定係pre10
但首要條件在出9時該熱帶氣旋仍然是颱風級數(臨門一腳減弱為強烈熱帶風暴就另計)

引用:
原帖由 DemonGod 於 2017-10-16 05:07 AM 發表

但首要條件在出9時該熱帶氣旋仍然是颱風級數(臨門一腳減弱為強烈熱帶風暴就另計)
你話?

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-10-16 12:10 PM 發表

你話?
唔係我話,只係過往紀錄係咁。可能我記性唔好,不如你講比大家知那一個由頭到尾最高級別都只有sts 既風令天文台掛左9號風球。

引用:
原帖由 DemonGod 於 2017-10-16 03:26 PM 發表

唔係我話,只係過往紀錄係咁。可能我記性唔好,不如你講比大家知那一個由頭到尾最高級別都只有sts 既風令天文台掛左9號風球。
上面乜都講過哂啦。問下智明。

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-10-16 07:23 PM 發表

上面乜都講過哂啦。問下智明。
有講到邊個STS「真正」令天文台掛左9號咩?

引用:
原帖由 DemonGod 於 2017-10-16 09:28 PM 發表

有講到邊個STS「真正」令天文台掛左9號咩?
其實所有持你這個結論(是先有結論,反過來找反例)的都只係得你尼個"論點"(即hko慣常是怎做)吧。

上面真係講左好多喎,但或者很多人都唔明的。

一,小學雞邏輯來。hko 沒試過 sts 上 9,所以就證明了 hko sts 不能上 9 了?不是吧。隔離澳門試過貝姬(當時很可能沒升 T,但要 confirm)又怎樣?便只能是因為澳門制度不同於香港,又或澳門做錯了,而一定不是香港錯了???唔係下嘛。

二,hko 慣常做法不一定就是 1917 時的原意。個風球系統係好多地方都用類似的,如果其他地方(如澳門)都可以 sts 上 9,咁只不過係 hko 自己唔跟制度(事實上9號白紙黑字邊度寫住或明確暗示"稍後可能增強至颶風程度"?這條問題比找反例正常得多), 改了做法。

其實定義本身都冇乜對錯可言,正如我話取消尼個廢九號都冇乜問題,但係明明冇寫你就話一定係咁一定要咁(你係 hko 都好 D, 因為真係你喜歡怎樣都問題不大的, 最緊要 consistent; 但係你引用 hko 而講到一定一定係咁, 就非常怪了),咁你講哂啦。最難頂係話"STS冇上9做法正確"之類.

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-10-16 09:58 PM 發表

其實所有持你這個結論(是先有結論,反過來找反例)的都只係得你尼個"論點"(即hko慣常是怎做)吧。

上面真係講左好多喎,但或者很多人都唔明的。

一,小學雞邏輯來。hko 沒試過 sts 上 9,所以就證明了 hko ...
STS 唔上9是否正確唔到我話事,掛9時所有風都係颱風級數呢個係事實亦唔到我否認。

回覆 引用 TOP

出9時該熱帶氣旋仍然是颱風級數

毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-9-1 07:42 AM 發表

現實: 歷任 hko 台長(除左頭幾任吧)都未必解得通過方九貞。
解得通 !?  
現實:台長有最高決策權,喜歡怎樣演譯都可以,包括搬龍門甚至修改一切定義,閣下只是屌絲一名

話說九號某些附註好像偷偷拿走, 我依稀記得八十年代官方的熱帶氣旋繪畫圖宣傳單上好像如地台所說:
九號/十號風球有附註表示: 目前強烈熱帶風暴或颱風的風眼掠過香港.....。

的確有提及過STS 但現在沒有了.

引用:
原帖由 bz88 於 2017-10-18 04:00 PM 發表

解得通 !?  
現實:台長有最高決策權,喜歡怎樣演譯都可以,包括搬龍門甚至修改一切定義,閣下只是屌絲一名

話說九號某些附註好像偷偷拿走, 我依稀記得八十年代官方的熱帶 ...
雖然香港人好多都自以為識野和講道理,其實咪又係生番,咪又係有錢有權大哂(最慘見到好多後生都係一樣,但又覺得自己唔係。所以奴性尼樣真係死証黎,都係注定被統治),但冇證據下唔好抵毁hko。香港最崇尚法治的,不是嗎?

你講果句我認為唔重要的。後來加落去的 100 km 內直頭笑死人添。澳門英文版 9 號連埋颶風咪又係邏輯上錯,但一樣都係唔重要的。

重要的是做錯是絕對有可能。有乜理由國家領導人、諾貝爾得主都可以錯,區區一些台長主任教授就不可能錯呢。切忌人身攻擊的謬誤,如果唔係就唔好學人講一人一票民主。教授的東西可以多看先看,但要真的看得明,冇能力又或唔用腦乜都得個信字就最好出少句聲。

附:
我希望你只係開下玩笑。問下智明。

回覆 引用 TOP

不過你都係講現實, 我 buy 的, 至少唔係陰我係咪先. 其實我都識講o既, 不過一講到熱帶氣旋警告尼樣野就大家都上晒腦, 話晒細細個開始睇...

現實就係做法律果班友最講公義邏輯追源朔始. 港英年代, 如果連港英尼個源於不義的政權都仲可以接受倒而唔去早早了結生命的話, 咁一切都應該 take it easy 囉. 不過人地 hko 都未出聲, 你就當正入左罪咁處理仲分分鐘 over, 真係好怪囉...

其實都係搵食姐.

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-10-18 09:45 PM 發表

不過你都係講現實, 我 buy 的, 至少唔係陰我係咪先. 其實我都識講o既, 不過一講到熱帶氣旋警告尼樣野就大家都上晒腦, 話晒細細個開始睇...

現實就係做法律果班友最講公義邏輯追源朔始. 港英年代, 如果 ...
即係樓上的態度我係好欣賞的. 做人最緊要光明磊落.

即係如果你唔鍾意人講乜野事實或真心話, 會令到某些人好唔開心甚至可能做傻事, 咪直接講囉, 而唔係用非法的方式或其他威脅的方式囉. 咁太卑鄙丫嘛, 都咁大個人了...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。