• 瀏覽: 40,217
  • 回覆: 12
  • 追帖: 2
[隱藏]
因為牙醫要求去睇專科,給我一張名片,今日按照地址去了中環,檢查結果,一隻臼齒要杜牙根。收費$17600,扣除$800檢查,$3500鑽牙套檢查,$300 X光片,杜牙根收$13000。今日先俾一半,因爲未試過要睇私家,請問私人醫生,這個收費正常嗎?做了鑽牙套,其他醫生會接手嗎?


熱賣及精選
你係咪響UHS嘅dental clinic睇過後叫你出去出邊睇?


係呀,Clinic 醫生做完填料之後,給了一張名片,叫我去睇外面的牙醫,那不是學校指定的那三間診所,名片上寫的是牙髓專科,她同時print咗幾張舊x光片,叫一齊帶去。

今次第一次睇,完成檢查後,告知收費$17600,發票上沒寫細項,再查問時回覆的各項收費又再改變,感覺上,除咗做檢查時醫生給姑娘的指示混亂外(例如用具要1.8、或1.9,反覆改變,最後由姑娘告知準備了那些工具),收費都很混亂,加上醫生最初說另一邊門牙不用理會,沒有再檢查了,但臨走說門牙必須做手術。

醫生手藝相信很不錯,因為全程叫姑娘六次準備麻醉藥,姑娘倒在棉花,遞上了三次,最後全部都說不需要了,但都沒什麼痛楚。

感到疑惑的,是收費標準、事前收費溝通、方式同發票上只寫一行'Total Invoiced',跟家人在其他專科牙醫診所(非牙髓科)上的安排很不同,希望大家俾啲訊息了解下。



引用:
原帖由 jc9 於 2017-9-10 09:12 AM 發表

係呀,Clinic 醫生做完填料之後,給了一張名片,叫我去睇外面的牙醫,那不是學校指定的那三間診所,名片上寫的是牙髓專科,她同時print咗幾張舊x光片,叫一齊帶去。

今次第一次睇,完成檢查後,告知收費$1760 ...
你試吓上網搵睇吓有無方法幫你格價就知有無收貴咗



[隱藏]
真係好貴啊!個朋友以前係英國讀書做杜牙根都冇咁貴。再唔係上網去大陸口腔醫院網,佢有live客戶服務,馬上可以問問大約幾錢,馬上有個參考。


多謝師兄提點


很貴


貴左d


杜牙根駛鬼咁貴


[隱藏]
先去菲烈牙科找sec opt 先?


免責聲明:本人的內容及圖片.並不打算向任何人.提供任何資訊.並且不構成任何建議.儘管所有資料乃本人秉誠提供.並相信資料之.來源可靠.也不表示本人.保證任何資料.均屬完整
真唔平


很貴呀~ 我都搵緊好嘅牙醫


ching~可以pm你個杜牙根專科資料給我嗎?唔該曬!😊


實踐是檢驗真理的唯一標準!
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]