• 瀏覽: 167,434
  • 回覆: 984
  • 追帖: 23
係香港.八達通可搭巴士,鉄路及購物
相反,支付宝,微信仍未能直接付交通費

所以,八達通勝少少
手機支付係香港,係香港好難普及

熱賣及精選
八達通付款1/3秒,只要有一個人用支付宝,條龍長過大坑舞火龍。

一講完一

重有香港人1,2年便換手機或手機号碼
又經常跌爛手機,吾見手機
有八達通多d保障
所以八達通優勢大於手機支付

支付寶和微信所以普及不來原因是因為香港人和商戶不懂得使用和不接受這種文化,雖然八達通產品已經落後,但是仍然繼續使用。😨

如果支付寶和微信想普及要投放大量資源、商戶加強合作、賣廣告宣傳推廣等等,支付寶軟體也加入更多功能等等(包括八達通功能無的),終一日香港支付寶發展就好像杭州的例子一樣,搭巴士、地鐵、的士和購物等等都可以用支付寶和微信。👍🏻

ps:本人除了用八達通,也是嘗試使用支付寶hk和微信支付,因為我唔想守舊思維。

港幣 人民幣差幾遠

回覆 引用 TOP

香港人換手機密,好麻煩

引用:
原帖由 supersupersam 於 2017-9-10 11:16 PM 發表

重有香港人1,2年便換手機或手機号碼
又經常跌爛手機,吾見手機
有八達通多d保障
所以八達通優勢大於手機支付
講得出呢d廢話證明你根本唔知點用
香港人自我感覺良好其實已經落後人地十萬八千里

狡賊繳費機「做手腳」 八達通卡增值$8800

據電機暨電子工程師學會(香港分會)主席張星煒表示,一般停車場的八達通繳費系統,只能扣除卡內款項,不能進行增值服務,賊人可能透過更改系統的硬件和軟件增加增值功能,但質疑有否需要大費周章用此方式犯案。據八達通公司資料顯示,每次增值最高金額為1000港元,不排除賊人並非首次犯案。
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0909_00822_001.html

八達通技術已經係2x年前

幾年前eps增值錯誤發生成N年先發覺,而且係唔知錯幾多同錯咗幾耐

回覆 引用 TOP

八達通股東係地鐵+九巴
想打入去?好難了
除非港鉄肯吾用八達通改用手機支付
但網購就好需要支付宝了

引用:
原帖由 pong228 於 2017-9-11 12:14 PM 發表

支付寶和微信所以普及不來原因是因為香港人和商戶不懂得使用和不接受這種文化,雖然八達通產品已經落後,但是仍然繼續使用。😨

如果支付寶和微信想普及要投放大量資源、商戶加強合作、賣廣告宣傳推廣等等,支 ...
香港credit card paywave功能已經可以做到商埸,超市,便利店購物
八達通+信用卡已經搞掂,我對上一次銀行提款係2個月前
香港市埸太細,apple pay出盡力都搞唔起就知

Ps我都有微信同支付寶

引用:
原帖由 K270879 於 2017-9-11 12:30 PM 發表

香港credit card paywave功能已經可以做到商埸,超市,便利店購物

Ps我都有微信同支付寶
即使有其他付款都無問題,只不過香港有支付寶HK和微信支付會更方便。

引用:
原帖由 K270879 於 2017-9-11 12:30 PM 發表

Ps我都有微信同支付寶
apple pay好似到依家都冇咩人識用,包括商戶,收銀阿姐都唔熟

引用:
原帖由 pong228 於 2017-9-11 12:33 PM 發表

即使有其他付款都無問題,只不過香港有支付寶HK和微信支付會更方便。
要商戶用,首先每月最低消費額同拆賬手續費係咩價,有咩誘因要搞多樣野
某d行業用支付寶係有利,始終香港市埸細係一個大問題

引用:
原帖由 Mass155 於 2017-9-11 12:23 PM 發表

講得出呢d廢話證明你根本唔知點用
香港人自我感覺良好其實已經落後人地十萬八千里
咁你不如教下我,係吾見手機、手機壞、
果日点用手機支付?
手機由iphone換三星要点才可轉手機支付?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]