• 瀏覽: 17,360
  • 回覆: 48
  • 追帖: 3
其實吸煙患肺線癌機會係高的 本人就是吸煙患肺線癌 所以一定要戒煙 為己為人

回覆 引用 TOP

我上年照肺,照完出嚟個X光師又係話照到有影,嚇到我腳仔軟,但要等放射科醫生睇咗張底片再寫報告確實,好彩最終報告都係話乳頭個影嚟,之後今年再照就正常

引用:
原帖由 @@@139 於 2017-9-13 20:14 發表

肺癌與吸煙並沒有實驗證明兩者有直接關係,傳統的西方醫學只是用統計學去分析吸煙的人群中患上肺癌的機會率效高, 近代醫學研究其實已經證明了遺傳基因與癌症比較有關係
肺癌點唔跟吸煙有直接關係呀!?煙民機會一定高好多。小心。

引用:
原帖由 boss1799 於 2017-9-17 10:02 PM 發表

肺癌點唔跟吸煙有直接關係呀!?煙民機會一定高好多。小心。
只可以說男姓肺癌者中8成都是吸煙者,而吸煙者患肺癌的機率不到1/10,好多人吸煙吸到8、90歲都冇事,  所以吸煙的人都不怕患肺癌

引用:
原帖由 @@@139 於 2017-9-18 02:11 發表

只可以說男姓肺癌者中8成都是吸煙者,而吸煙者患肺癌的機率不到1/10,好多人吸煙吸到8、90歲都冇事,  所以吸煙的人都不怕患肺癌
不要天真,吸煙絕對跟肺癌有直接關係,你所說的十分之一,我有點懷疑。戒除煙毒為自己,為家人,為其他人著想。

回覆 引用 TOP

你去照一個好詳細嘅MRI會好d,如果係肺有機會睇唔清楚,如果係乳房就照3D乳房造影,唔好去公立啦等太耐啦!照私家診所全仁呢d1-2日已經有報告同專科跟進,買個安心啊

回覆 引用 TOP

於此世界中,從非怨止怨,唯以忍止怨,此古聖常法。
願一切有情幸福、安穩!
自有其樂!
凡所有的有情生類,
動搖的或不動的,毫無遺漏,
引用:
原帖由 @@@139 於 2017-9-13 08:00 PM 發表

如果久咳不癒的話要小心一點,我媽當年咳了三個月
有無咳出血?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 emasdf 於 2017-9-13 06:05 AM 發表

我28歲照x光發現肺有陰影,但身體一啲事都冇,咳都冇咳一下,冇食煙飲酒。醫生話只係我nipples 嘅陰影

想問大家/身邊嘅人你地係點樣發現有癌症架?係唔係身體有咩異樣先去check?例如痛之類。

我睇到之前有個帖話佢肚脹去Check就發現卵巢癌。我長期肚脹的。

發覺癌症真係要早發現,一到後期,機會得返好少 ...
我都係肺有影....照過好多次都係有影我都驚生癌

回覆 引用 TOP

自己嚇自己

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 emasdf 於 2017-9-13 06:05 AM 發表

我28歲照x光發現肺有陰影,但身體一啲事都冇,咳都冇咳一下,冇食煙飲酒。醫生話只係我nipples 嘅陰影

想問大家/身邊嘅人你地係點樣發現有癌症架?係唔係身體有咩異樣先去check?例如痛之類。

我睇到之前有個帖話佢肚脹去Check就發現卵巢癌。我長期肚脹的。

發覺癌症真係要早發現,一到後期,機會得返好少 ...
我前排都有個影照左好多次x光

回覆 引用 TOP

我媽一樣不煙不酒,飲食健康,早睡早起;一樣被確診肺癌,好大機會因為家族史~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]