註冊 登入

[貓貓] 貓貓個腎有事..咩野都唔同哂

貓貓個腎有事..咩野都唔同哂 E-mail 此主題給朋友

以前佢好活潑, 但自從佢突然係咁嘔, 睇完醫生之後 ,
佢就變左好多 , 同佢玩 , 唔理我,又好難先叫到佢食野
買佢最鐘意既液包都唔肯食, 成隻貓輕左好多
只係會間唔中喵下 ,之後就一直訓 , 唔郁 ,
經常見佢都係隻眼睜唔大咁 , 好似睜眼都要好用力咁..
獸醫d藥又好似冇用 , 好心痛呀!!!
可以點幫佢

精選樓盤
引用:
原帖由 ninanana1 於 2017-9-13 11:44 AM 發表

以前佢好活潑, 但自從佢突然係咁嘔, 睇完醫生之後 ,
佢就變左好多 , 同佢玩 , 唔理我,又好難先叫到佢食野
買佢最鐘意既液包都唔肯食, 成隻貓輕左好多
只係會間唔中喵下 ,之後就一直訓 , 唔郁 ,
經常 ...
‘ninanana1

貓貓有腎病,中藥有機會幫到佢,如想試中藥,請告知貓貓幾歲?仔或女?幾重?方便為你計算服用份量!
還有其他病症嗎?比如結石、心臟病、腫瘤、貧血等!

有以上資料後可貼適合的中藥方給你參考!

回覆 引用 TOP

首先就俾佢食返野先...
其實預防勝於治療,可能應該由細到大俾佢食天然糧就唔會有呢個情況

引用:
原帖由 kwun. 於 2017-9-14 11:43 AM 發表

首先就俾佢食返野先...
其實預防勝於治療,可能應該由細到大俾佢食天然糧就唔會有呢個情況
而家講呢d太遲啦 , 我只想佢而家身體健康 ,
想佢變返以前活潑既貓貓...

腎病就系你常D糧太多鈉、而家一定要食E生只定糧、及長期去E生處覆診

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ninanana1 於 2017-9-15 12:25 PM 發表

而家講呢d太遲啦 , 我只想佢而家身體健康 ,
想佢變返以前活潑既貓貓...
其實樓上講得啱 佢以前食開咩糧架?
或者你煮下麥皮俾佢食? 或者可以食Brabanconne 881系列嗰隻健康配方
雖然佢係預防為多 起碼唔會衰落去...
獸醫只係俾藥你食既話 應該唔算大件事既... 俾d時間佢啦

引用:
原帖由 蒜味濃 於 2017-9-18 12:16 PM 發表

其實樓上講得啱 佢以前食開咩糧架?
或者你煮下麥皮俾佢食? 或者可以食Brabanconne 881系列嗰隻健康配方
雖然佢係預防為多 起碼唔會衰落去...
獸醫只係俾藥你食既話 應該唔算大件事既... 俾d時間佢啦 ...
希望啦 , 佢今年先8歲 , 明明我朋友隻貓貓12,3歲都冇咁腎病...覺得自己以前太寵佢 , 咩野都俾佢食...

引用:
原帖由 ninanana1 於 2017-9-19 11:38 AM 發表

希望啦 , 佢今年先8歲 , 明明我朋友隻貓貓12,3歲都冇咁腎病...覺得自己以前太寵佢 , 咩野都俾佢食...
咁你朋友預防得好囉...同埋唔好怪自己/貓貓啦
寵物有病冇人想 諗下點幫佢先係而家既首要任務

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ninanana1 於 2017-9-19 11:38 AM 發表

腎病貓貓好需要多d水份...揀岩既糧食當然重要但都記得俾佢飲多d水!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。