• 瀏覽: 2,278
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
已看醫生丶因機械能比以前差了丶醫學上只可吃藥丶想學太極療養療養!請師兄指教一下

引用:
原帖由 AhTen 於 2017-9-17 09:39 AM 發表
已看醫生丶因機械能比以前差了丶醫學上只可吃藥丶想學太極療養療養!請師兄指教一下
想療養身體,有時間先練習八段錦會較為有明顯幫助,其實拳是唔易學的😄

八段錦全套演練

https://youtu.be/Y4MBmIjmXLU

引用:
原帖由 太極小妹 於 2017-9-29 10:18 PM 發表
八段錦全套演練

https://youtu.be/Y4MBmIjmXLU
小妹你好👋,多謝你仲記得呢套片😄

引用:
原帖由 !仁者無敵! 於 2017-9-29 10:24 PM 發表

小妹你好👋,多謝你仲記得呢套片😄
仁哥你好👋🤣我一定記得你套片的,因為我都有八段錦套片,無你錄得咁清楚,多角度錄製👏,清楚睇到脊柱的垂直度👍

引用:
原帖由 太極小妹 於 2017-9-29 10:49 PM 發表

仁哥你好👋🤣我一定記得你套片的,因為我都有八段錦套片,無你錄得咁清楚,多角度錄製👏,清楚睇到脊柱的垂直度👍
小妹姐好耐無見啦~

引用:
原帖由 pangkin 於 2017-9-29 10:54 PM 發表

小妹姐好耐無見啦~
Hi👋! 係呀⋯⋯好耐無見🤗🤗🤗

多謝咁多位師父指教🙇🏻⋯⋯

引用:
原帖由 太極小妹 於 2017-9-29 10:49 PM 發表

這套片很久了,幫我拍攝🎬和剪接的朋友已經走左,我都好唔開心一段時間,有時間我會重新拍過,會用高清拍攝,而且是全新的八段錦,呢套作為一般人開始做運動的練習會幾好,但可以再多點拉筋動作,尤其調理脾胃需單舉這一式,可以做到更深入和到位。

吳家鄭式太極功。三月㫁尾。

可以問維園內學過的伯伯

如果大家都認為太極拳是武術那其目的在於技擊文明社會私自技擊已不合規就轉為運動吧當強身健體還說得過去要治病還是往治療治療吧

一定系玩陳太,冇其他選擇了。
只有陳太才有丹田內轉,能極大刺激腸胃蠕動,練完精神爽利,勁過老虎,冇吹水!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]