• 瀏覽: 65,371
  • 回覆: 317
  • 追帖: 93
+1256
到達貴志站

由於今日ニタマ休假,而よんたま喺伊太祈曾站當席,所以影完相就坐5個站車去伊太祈曾站,呢次係坐普通火車過去,可能你會問:”咁點知佢地幾時放假和每款火車嘅時間表呢?”

下面呢個就係佢地嘅當值班表,班表中可以睇倒揀星期二、六、日過去探佢地,就有機會見倒佢地。

下面係我問站長攞嘅每款列車9月和10月的運行時間表,睇法有D麻煩,先在弟一張相左邊搵你想坐的列車,然後在日曆表上找到代表符號,再在第二或第三張相中搵該符號的各車站發車時間。

到左伊太祈曾站

雖然今日停駛,在外面都見倒在車廠內的たま電車。

たま電車和いちご電車都在車廠內

最後臨走見倒梅星電車

おもちゃ電車因為要進行定期檢修,要停駛三個月,所以今日冇機會見倒了

相很靚。支持

引用:
原帖由 cc403hk 於 2017-9-29 12:55 AM 發表
相很靚。支持
多謝支持!

今日天氣非常好,個天好藍,秋風氣爽,最適合郊遊,按計劃出發京都

今日行程先上嵐山坐小火車,之後去廣川食鰻魚飯,之後去鐵道博物館,再慢慢周圍行下,食下甜品,夜晚食埋食至返難波。
由なんば站坐地鐵去大阪站,再轉JR去京都。

話咁快就到了京都站

行去32號月台轉嵯峨野(山陰)線往亀岡方向去馬堀站

臨時決定由トロッコ嵯峨站改為去馬堀上小火車,因為突然醒起N年前有人話過回程方向少D人,容易買小火車車票。
剛才真係好多人在嵯峨嵐山站落車去坐小火車

選擇正確,馬崛呢邊少D人,不過都要等再下一班車11:29至有位

馬堀站出口有地圖教你行去トロッコ亀岡站

Hello Kitty好似完全冇咩關係,可能車站為吸引客人就貼左呢張海報出黎

車站外面可以體驗騎馬,不過D掛住喺上面等車,可能都冇咩人留意。

車終於來了,準備排隊上車

今日竹林人山人海,影相都唔方便,穿過竹林會見倒天龍寺,不過太多人冇入去,快D行去廣川食鰻魚飯,但係廣川鰻魚飯已經大排長龍,聽店員講話估計要等兩個鐘,冇辦法唯有照等。

既然要等咁耐,咁我就用呢個時間寫埋個遊記

剛才坐小火車沿途風景幾好,不過可能剛去完熊野三山,感覺呢D風景都好似差唔多,冇咩感覺了

到達トロッコ嵐山站

由於只有3,4和5號車廂的車門會打開,所以如果係坐1和2號車廂就要提前準備行去3號車廂落車了。

呢個站都好多人等車

走出車站轉左走就是竹林和天龍寺

沿途太多人,冇左竹林果種寧靜的感覺

去到見倒廣川鰻魚飯已經排到出㚈面了

引用:
原帖由 V.I.P. 於 28/9/2017 03:26 PM 發表
由於今日ニタマ休假,而よんたま喺伊太祈曾站當席,所以影完相就坐5個站車去伊太祈曾站,呢次係坐普通火車過去,可能你會問:”咁點知佢地幾時放假和每款火車Ü ...
好詳細, 多謝分享
我一月會去關西5天, 會去 和歌山, 白濱 仲想緊去那裡 (可能一人去, 熊野又怕下雪....及無人照應)
參考緊你的遊記
"玩" 貴志站好似好複雜, 要研究下先

my fb: www.facebook.com/ilovetravelhongkong

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]