• 瀏覽: 65,373
  • 回覆: 317
  • 追帖: 93
+1256
仲未有得食,剛睇左餐牌排住隊點餐。等左兩個鐘頭,梗係要對自己好D啦,我問佢攞左日文餐牌,點左個7300円的蒲焼きコース。

鯉の洗い

鯉刺身加芥末再點自製的味噌醬汁好正

柳川

きも一品(肝串燒)

裡面有好多鰻魚

蒲焼き
日本産炭燒鰻魚非常好味

きも吸い

漬物

デザート(甜品係晚柑,裡面係柑果汁整的塞天,非常好味)

行過對面的店見倒有剛才廣川的甜品賣

坐JR到丹波口站去京都鐵道博物館

剛行完鐵路博物館,而家去左Gram食Pancake,非常好彩仲有限量的Premium Pancake,一日分三個時段賣,分別係11:00,15:00和18:00,每次限定20個,咁難得有,梗係要試下啦

個pancake真係非常軟綿綿,而且好香滑,真係入口即溶
等我貼埋個餐牌俾大家參考。

埋單走人,行一陣去食天下一品拉麵

由Gram行過去天下一品只係一個地鐵站的距離,由於剛食完pancake仲未肚餓,我點左個普通size的屋台拉麵,呢間拉麵真係幾好食,我飲晒成碗湯,睇門面完全係一間又細又舊嘅老店,如果唔係D人話好食,可能我都唔會入去食,不過食完真係覺得好正。

普通size只係賣700円(含稅)

行街經過見呢間賣D野幾靚

返到難波,去左Life超市買生果和梅酒,非常平,而且開到零晨12點!附近仲有一間KOHYO超市開24小時,非常方便!其實呢兩間超市D野都好平,不過你都最好check下邊間有特價,特價會平好多都有。好似我之前話好食果隻十勝乳酪4盒裝,KOHYO賣178円,Life特價賣120円,平均HKD2.5一盒,咁嘅價錢香港去邊度搵?
北海道蜜瓜238円,香蕉4隻94円,720ml白鶴梅酒原酒980円

引用:
原帖由 mamameme22 於 2017-9-29 01:10 PM 發表

好詳細, 多謝分享
我一月會去關西5天, 會去 和歌山, 白濱 仲想緊去那裡 (可能一人去, 熊野又怕下雪....及無人照應)
參考緊你的遊記
"玩" 貴志站好似好複雜, 要研究下先

my fb: www.faceb ...
其實貴志站和伊太祈曾站唔難,只有一條線,兩個站都好細,一陣就影完相,問題係要安排好時間幾時去邊個站。

補返尋日京都鐵道博物館嘅遊記先。
尋日食完廣川鰻魚已經三點幾,走去嵯峨嵐山站坐JR去丹波囗站,然後行去京都鐵道博物館,大約要行10分鐘左右。

二樓有煞車遊戲玩,不過因為我太遲去,體驗時間已經結束

你冇睇錯,真係310500円(差唔多港幣2萬2)! 仲要賣剩最後一個,各位鐵道迷要買就要快了。

真係佩服果D一邊旅遊一邊直播嘅師兄師姐,其實又要玩,又要欣賞靚景,又要搵路,又要趕火車,又要品嚐美食,邊有咁多時間吖,我都只係盡量早D更新個遊記,有時候趁坐車更新,又要整理下D相,其實都幾花時間,希望唔會斷尾啦

出事!掛住寫遊記,唔記得落車,本來坐緊新快速去三宮,結果去左明石,要坐返去新長田,不過都算好彩冇去到終點姬路。如果唔係,今日要改行程帶大家去睇姫路城

獨遊就有呢個好處,一個人想去邊就去邊,可以唔plan行程出發,去到邊食到邊,就算坐錯車都冇人會怪你

其實大家會唔會覺得睇我遊記太辛苦呢?因為每版都咁多相,每次都要load好耐。
第一次寫遊記,冇咩經驗,其實我適合整旅遊相集多D

到達鐵人28廣場

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]