• 瀏覽: 65,372
  • 回覆: 317
  • 追帖: 93
+1256

營業時間12:30至開始

由於9月29日係鐵人28號廣場第八年的誕生記念日,由9月29日~10月1日購入鐵人28號商品會送鐵人三28號貼紙,購買滿一千円以上送海報

由於展館12:30至開門,附近周圍行下影下相先

呢個鐵人28號係可以用控制桿操作的

左邊控制桿                    右邊控制桿
亮燈                          說話1
熄燈                          說話2
提高左手                    提高右手
放低左手                    放低右手

先搵野食,行過見有一間新長田食堂,個味噌燒肉好似好正。

味噌燒肉飯好好味
不過可惜係燒豬,唔係燒牛肉

坐車去三宮北野異人館街,頭先食左餐味噌燒肉飯,點知原來係燒豬,無理喺神戶都唔食神戶牛架,所以而家再食多餐

我點左個5800円神戶牛ランチ(神戶牛Lunch)

行完北野異人館街,影左太多相,要整理下先可以上載,先去三宮站附近搵野食

嘩!呢間鳥光串燒由明治25年(即1892年)創業到而家125年曆史,可以經營咁多年,一定好好味,就試下佢啦。

我叫左個870円串燒定食,一共有5串,包括鷄胸肉,鷄皮,鷄肝,鷄肉丸和鷄脾肉,佢用自家秘製醬汁,非常好味,D肉又新鮮彈牙,而且飯係用日本國產米,蒸得軟硬適中,一個字「正!」,百年老店味道果然有保證。

引用:
原帖由 V.I.P. 於 29/9/2017 10:35 PM 發表

其實貴志站和伊太祈曾站唔難,只有一條線,兩個站都好細,一陣就影完相,問題係要安排好時間幾時去邊個站。
多謝回覆, 我意思好似要找岩班車的時間才看到小玉....及坐到靚車卡(因我未開始找資料)
有次我都在旅遊中update相片上來, 有網友問問題, 我覺得分身不下..... 都是回HK先寫遊記舒服D
個人覺得專心及享受當下個 trip會好些 , anyway, 多謝你的分享

尋日三宮食完ISHIDA之後行去北野異人館街,途經生田神社,咁行過冇理由唔影番幾張相㗎,當係去多左個景點

thank you for sharing

首先介紹下今日嘅早午餐,兩個都係甜品

本來出門口前都未決定食咩,周圍行,行行下諗起附近有間食ice dog有人介紹話好好食, 於是決定去試下。

到達美國村的Ice Dog & Soft Cream店

熱麵包配軟雪糕一齊食真係好好食。

食完ice dog, 本來打算坐車去枚方市T-SlTE,行行下見倒有間好出名嘅幸せのパンケーキ,於是決定食埋lunch至坐車出發。

今次試下Tiramisu Pancake

雖然呢個都好食,但係我覺得前日京都Gram食嘅限量版Premium Pancake好食D。

出發往T-SlTE,先坐地鐵去淀屋橋站,然後出閘轉坐京阪本線特急去枚方市站,車程21分鐘,記住一定要坐特急。

到站後由9號出口出去行天橋過對面就係T-SlTE

支持!加油!

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]