• 瀏覽: 10,301
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
新車購入有2年原廠保養,但2年內必須到仁孚例檢及換偈油平衡每次$4000。
但過了保養後返去例檢又要你換電池換剎車皮。好笑的係標版無着燈點解要換呢,有人有類似經驗?

精選汽車
有,話部車提示要換brake油,但係部車都無呢個message display 出黎...不過入得仁孚都預左,唯有信佢地既“專業”。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pepo 於 2017-9-23 05:05 PM 發表

新車購入有2年原廠保養,但2年內必須到仁孚例檢及換偈油平衡每次$4000。
但過了保養後返去例檢又要你換電池換剎車皮。好笑的係標版無着燈點解要換呢,有人有類似經驗?
奇怪,我一路都係返人夫做例檢,正常都是2千多些,亦不會主動要求換零件(例檢那些如偈油丶油隔除外)。我舊電由新車用到依家,大大話話都用咗八年,我話換,佢地都話唔使咁快!真係奇!

引用:
原帖由 es8alan 於 2017-9-24 01:23 AM 發表

奇怪,我一路都係返人夫做例檢,正常都是2千多些,亦不會主動要求換零件(例檢那些如偈油丶油隔除外)。我舊電由新車用到依家,大大話話都用咗八年,我話換,佢地都話唔使咁快!真係奇!
唔系呀,單一檢測都要咁上下費用,包埋油隔偈油都系兩千多D,平治電池用八年真系未見過。

回覆 引用 TOP

上集系手口服務,下集系手起刀落,,,,,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pepo 於 2017-9-23 05:05 PM 發表

建議你換電池換剎車皮, 你可以唔換的

回覆 引用 TOP

著燈整係break down maintenance, 未著燈跟零件Mean Time To Failur換係Preventive Maintenance.坊間同大廠維修理念好唔同.

做個開心揸FIT人.....'智'識改變命運.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 es8alan 於 2017-9-24 01:23 AM 發表

09年後用環保電,無咁襟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 es8alan 於 24/9/2017 01:23 發表

你既一年等於我地既幾多個月?

回覆 引用 TOP

剛想返仁孚check 車, 上網睇最平都 4-5千.

引用:
原帖由 地主1 於 27/9/2017 18:53 發表

4-5仟可以check車咁同貴果d有乜分別、會唔會最平4-5仟既唔岩自己架車、俾黑牌用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地主1 於 2017-9-27 06:53 PM 發表

我都係2千幾咋喎師兄

引用:
原帖由 短棍 於 2017-9-27 11:35 PM 發表

我都係2千幾咋喎師兄
ching你岩, 最平二千幾基本檢查包換機油.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pepo 於 2017-9-23 17:05 發表

就算保養期內~呢兩樣損耗品都唔包落保養度o架啦~

回覆 引用 TOP

引用:

我舊電由新車用到依家,大大話話都用咗八年,我話換,佢地都話唔使咁快!真係奇!
八年定八個月呀??????

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]