註冊 登入

之前收到HA 見採購

引用:
原帖由 hahaming123 於 2017-9-27 10:37 AM 發表

而家轉左制好似係三年可申請轉做長工。
係, 但工作表現的評核要良好才可

引用:
原帖由 極光粉絲 於 2017-9-28 10:00 PM 發表

係, 但工作表現的評核要良好才可
不過ea位轉長工無so.

引用:
原帖由 hahaming123 於 2017-9-29 11:17 AM 發表

不過ea位轉長工無so.
咁升上ea i 有機會嗎?

六五六工尺
上士上工尺
六工尺上工尺乙士尺乙士何
引用:
原帖由 evercreative2 於 2017-9-29 11:33 AM 發表

咁升上ea i 有機會嗎?
係HA工作機會實有既。 但如果你係去HAHO 做就起碼要master or 好top 既degree

引用:
原帖由 hahaming123 於 2017-9-29 02:52 PM 發表

係HA工作機會實有既。 但如果你係去HAHO 做就起碼要master or 好top 既degree
明白!

六五六工尺
上士上工尺
六工尺上工尺乙士尺乙士何

回覆 引用 TOP

或者咁講啦,我都係一個merchandiser, 而家轉左係HA 工作

3 年轉長工,正確來講,係3 年後有機會轉長工,其實HA 年年都係同一個時間比人申請,我唔記得係二定三月,如果你係4 月先做既,即係你要多等幾個月既時間,咁當然要你考核良好先有價講啦

至於你話有無內定,我唔否定有呢個可能性,不過新面孔都唔小,我自己都係咁入去

至於升唔升呢個問題,醫院所有位都要自己考上去,大院定細院好做,大院就工作機會較多,識人機會較多,同樣將來被內定既機會都較大,細院可能工作上無咁辛苦,但可能好肯定同你講無得比你上囉

引用:
原帖由 garywwfan 於 2017-11-19 06:16 PM 發表

或者咁講啦,我都係一個merchandiser, 而家轉左係HA 工作

3 年轉長工,正確來講,係3 年後有機會轉長工,其實HA 年年都係同一個時間比人申請,我唔記得係二定三月,如果你係4 月先做既,即係你要多等幾個月既時間, ...
究竟佢地揀人準則係點?要個聽聽話話既,定醒目有主見既?

引用:
原帖由 hahaming123 於 2017-9-28 10:16 AM 發表

唔大獲,係老闆要求高者
而家好多老闆請eaiiia都最少要degree+ 豐富工作經驗
最近又請supplies assistant.   之前請果d炒晒?

引用:
原帖由 evercreative2 於 2017-9-27 10:54 AM 發表

昨天係去瑪麗見採購咋
見成點?問d乜?

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-7 08:48 PM 發表

究竟佢地揀人準則係點?要個聽聽話話既,定醒目有主見既?
其實每一份工既阿頭對想請咩既人都有唔同既準則,有部分偏向女生,又或者有部分偏男生,可能佢個位要幫手搬搬抬抬,有既想請成熟點既,貪佢可以做得長,又或者有人想請白紙,貪佢比較易教,要你真正去in 先知阿頭對你啱唔啱心水

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-7 08:49 PM 發表

最近又請supplies assistant.   之前請果d炒晒?
講真,唔一定係炒既,可能本身呢份工果個人搵到份更好又或者升所以先要再請人呢,同埋咁多間醫院,呢個位又真係好常見,唔需要太大驚小怪既

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-7 08:50 PM 發表

見成點?問d乜?
其實HA 既interview 都好兒戲下,十分鐘左右就見完,問來問去都不外乎介紹下自己,知唔知呢份工做咩,點解想來做,又或者比部份情景題你,仲有讀下英文......等等等等,如果你合佢眼緣,可能會多點交流

引用:
原帖由 garywwfan 於 2018-1-7 09:40 PM 發表

講真,唔一定係炒既,可能本身呢份工果個人搵到份更好又或者升所以先要再請人呢,同埋咁多間醫院,呢個位又真係好常見,唔需要太大驚小怪既
但瑪麗醫院舊年好似請過两次EA2, 今次就叫Supplies Assistant, job nature都差不多……

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-7 09:45 PM 發表

但瑪麗醫院舊年好似請過两次EA2, 今次就叫Supplies Assistant, job nature都差不多……
job nature 係差不多,但係ea ii 用ha 制度下請,SA 用政府制度下請,福利都唔同,不過QM 始終係大院,人來人往既情況一定經常發生架啦

引用:
原帖由 garywwfan 於 2018-1-7 09:44 PM 發表

其實HA 既interview 都好兒戲下,十分鐘左右就見完,問來問去都不外乎介紹下自己,知唔知呢份工做咩,點解想來做,又或者比部份情景題你,仲有讀下英文......等等等等,如果你合佢眼緣,可能會多點交流
我曾經見過EA3, 當時係瑪麗醫院Clinic, Ward同某地區Clinic同時in. 我覺得其中两個Clinic呀頭都幾滿意我。但最後HR問我知唔知人工係幾多,同我Last salary相差好遠喎。我話無問題。最後還是落選。估唔到申請份咁junior既post都咁難!又或者佢地嫌我年紀大啦。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。