• 瀏覽: 3,752
  • 回覆: 31
六合分內三合和外三合
心與意合 意與氣合 氣與力合
手與足合 肘與膝合 肩與胯合
即係咩野情況? 內點叫做合 外點叫做合?
見無咩人開帖 太版就執笠咁
大家支持吓啦喂

簡單複雜化 複雜變神化  何解會神化
皆因得大家幫忙 以訛傳訛 越吹越遠 唔識扮識 隨聲附和
最後好多朋友唔明的理論 就比人封左上神枱 神聖不可侵犯
仲勁過萬人的偶像C 眼朗拿度
係時候返璞歸真 言簡意精 實而不華啦

內外三合,可發揮最大威力!
另外其實係多謝早兄開貼支持至真,吾係實等執笠。

心之所想,意之所指,心想意行的意思。
意之所指,氣之所行,而意行氣的意思。
氣之所行,力之所到,氣行力到的意思。
以上既講法,好多人會覺得我掉書包🎒而且好似無講過一樣,或者我用另一個講法,你心想攞起一包八公斤既米,意念會指揮身體的肌肉群準備能量,即是大慨用幾多力,咁講大家會唔會明白點?

引用:
原帖由 !仁者無敵! 於 2017-9-26 07:35 PM 發表
心之所想,意之所指,心想意行的意思。
意之所指,氣之所行,而意行氣的意思。
氣之所行,力之所到,氣行力到的意思。
以上既講法,好多人會覺得我掉書包🎒而且好似無講過一樣,或者我用另一個講法,你心想&# ...
good!

引用:
原帖由 早晨 於 2017-9-26 09:38 PM 發表

good!
繼續

引用:
原帖由 早晨 於 2017-9-26 05:10 PM 發表
六合分內三合和外三合
心與意合 意與氣合 氣與力合
手與足合 肘與膝合 肩與胯合
即係咩野情況? 內點叫做合 外點叫做合?
見無咩人開帖 太版就執笠咁
大家支持吓啦喂
六舊腹肌合一算唔算六合~

引用:
原帖由 pangkin 於 2017-9-26 10:05 PM 發表

六舊腹肌合一算唔算六合~
算, 但係唔係呢種合法

引用:
原帖由 太極發燒友 於 2017-9-26 06:18 PM 發表
內外三合,可發揮最大威力!
另外其實係多謝早兄開貼支持至真,吾係實等執笠。
客氣客氣
大家講吓

引用:
原帖由 早晨 於 2017-9-26 10:08 PM 發表
算, 但係唔係呢種合法
六舊腹肌合一令我念起呢套卡通~
http://www.youtube.com/watch?v=lAkx-Xzl2f4

引用:
原帖由 pangkin 於 2017-9-26 10:12 PM 發表

六舊腹肌合一令我念起呢套卡通~
http://www.youtube.com/watch?v=lAkx-Xzl2f4
次次都要合體打怪獸先掂, 點解要分體? 集集都係WO

引用:
原帖由 早晨 於 2017-9-26 10:20 PM 發表

次次都要合體打怪獸先掂, 點解要分體? 集集都係WO
因為合咗勁D~不過我都唔知點解~
正如六舊腹肌合一一定勁過六舊分開嗰時~

引用:
原帖由 早晨 於 2017-9-26 09:51 PM 發表

繼續
至於手同腳(步),肘同膝,胯同肩,就要職安健出來幫手解釋一下方法。
有左以上我講既心、意、氣、力呢啲軟件之後,目標是八公斤米,可能好多師兄夠大隻,一手攞起佢,但係職安健話你知,咁係錯既,首先你會整親條腰(你會噴佢,我又唔見條腰有事,不知幾有心有力呀!),但係職安健係唔會理你噴佢,佢會繼續解釋,你應該係心理上準備好攞重物,步(腳)要同手配合,蹲下來肘膝屈曲,胯肩一齊配合提起包米,咁樣你先唔會受傷架!
當然大家睇完O左咀,然後比隻中指佢睇下,一手攞包米走😂

引用:
原帖由 !仁者無敵! 於 2017-9-26 11:12 PM 發表

至於手同腳(步),肘同膝,胯同肩,就要職安健出來幫手解釋一下方法。
有左以上我講既心、意、氣、力呢啲軟件之後,目標是八公斤米,可能好多師兄夠大隻,一手攞起佢,但係職安健話你知,咁係錯既,首 ...
諗住...... 意也,意就係個腦諗的意向,有目的 想要身體做什麼,然後......
果然係意拳高手

引用:
原帖由 早晨 於 2017-9-27 09:23 AM 發表

諗住...... 意也,意就係個腦諗的意向,有目的 想要身體做什麼,然後......
果然係意拳高手
如果話. 用個意 控制D氣(氣血個氣) 然後就會有好犀利的力量啦
咁D氣又係咩野?????? 點樣走出黎??????? 當係你有, 點樣會令你快手d? 好力D ???
拳術攻防 除咗係有手身步法等技藝 有的係發力嘛, 如何發力去做手身步的技術先??????????????
你講氣OK, 如何量度? 你教人 如何顯示你wewonwom???????? 而呢個wewonwon 又如何關你個發力事??????????
好好想一想 何謂氣?

引用:
原帖由 早晨 於 2017-9-27 11:03 AM 發表
如果話. 用個意 控制D氣(氣血個氣) 然後就會有好犀利的力量啦
咁D氣又係咩野?????? 點樣走出黎??????? 當係你有, 點樣會令你快手d? 好力D ???
拳術攻防 除咗係有手身步法等技藝 有的係發力嘛, 如何發力去做手身步的技術先??????????????
你講氣OK, 如何量度? 你教人 如何顯示你wewonwom????????http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_47.gif 而呢個wewonwon 又如何關你個發力事??????????
好好想一想 何謂氣?
科學D講帶氧運動~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]