註冊 登入

[其他] 中國版會員意見收集箱

本主題由 呆頭鳥 於 2019-3-7 10:38 PM 提升
引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-9 10:45 PM 發表

會唔會將中國版及廣東版重新整合,

一個係專放遊記的,另一個就專係for問題及討論的。

分唔分廣東版我個人認為其實唔分都可以的。
個人觀點,一路睇各位香討網民係呢版既使用習慣,分子版未必受觀迎,嘻嘻。

熱賣及精選
引用:
原帖由 CV16LN 於 10-10-2017 08:49 發表

個人觀點,一路睇各位香討網民係呢版既使用習慣,分子版未必受觀迎,嘻嘻。
認同,不過唔分的話其實同依家又無乜大分別。

行不改名,坐不改姓,呂小布!
引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-10 08:52 AM 發表

係呀,其實開設討論專帖仲好,又唔洗分版

你的望遠鏡望不到 我北半球的孤單

回覆 引用 TOP

建議開個深廣吃喝玩樂子版
我上深圳踩共享單車兼早午晚dup三次骨去埋大龍焱食個宵夜
都係同旅遊好似冇乜關係
但成個香討又好似冇邊個版適合發放呢類資訊

引用:
原帖由 asoneastwo 於 2017-10-8 07:00 PM 發表

板主首先應該將問問題轉番哂去子板,而家呢道變左咩支付寶,開户口板,點會有人肯開正常post,遊記
認同,之前某人話返深圳開銀行户口算係旅游嘅一種,笑咗出嚟

回覆 引用 TOP

開子版感覺上較清晰,但相信主版仍然會有不少各式各樣的發問題和不相關的討論,版主們相對要付出多點時間處理版務(移貼)。如版主們沒法騰出足夠時間處理版務,就用分類形式好了,反正香討有過濾主題分類的功能。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-10 08:52 AM 發表

話可未完有人問深圳烤全羊,嘻嘻。

引用:
原帖由 CV16LN 於 10-10-2017 14:14 發表

話可未完有人問深圳烤全羊,嘻嘻。
所以,我寧願係遊記一版,問答與討論就另一版;
反而就唔好分全國定廣東省喇!

回覆 引用 TOP

啲柒頭個個飯來張口,自己唔扒文就開題目問,搞到日日都話深圳開戶、電話實名,煩到死。

引用:
原帖由 鬍鬚西吊手掌 於 10-10-2017 17:55 發表

啲柒頭個個飯來張口,自己唔扒文就開題目問,搞到日日都話深圳開戶、電話實名,煩到死。
有人話爬過,不過怕啲資料唔UPDATE所以照開POST文。但問嘅問題爬文係完全有之餘仲唔會OUTDATED的囉!

回覆 引用 TOP

我覺得遊記可以放主版,問廣東問題去返廣東版好D,成日有日搞唔清兩者分別
另外呢排咁鬼多銀行電話wechat支付寶開戶,仲有時不時都有嘅駕照,不如整個專區放呢D文好過啦
不過,版主得閒做咁多嘢?

原帖由 RMAK69 於 2014-9-20 02:17 PM 發表
我會建議早一晚搭A11/E11去到機場然後係機場過夜機場有洗手間便利店

因為N11車費太貴

回覆 引用 TOP

版主幾時有回應?
不如搞左個主題分類先啦,易搞啦呱
例如 遊記分享 行程 交通 住宿

回覆 引用 TOP

其實中國旅遊版相對簡單 學各位說的呢度的帖子不外三種 (1)遊記 (2)深廣吃喝玩樂遊 (3)國內旅遊支援 (銀行開戶/支付寶/交通/酒店問題)開子版的話呢三個就夠了 不過如果樓主唔執法 開幾多子板都係多餘

其實中國咁大 有條件有不同地域分專區 例如華南 華中 華北 東北 西南 西北 疆藏等 雖然以港人旅遊口味 恐怕會偏西南 西北/疆藏帖子居多

不過版主好似著草去了 大家講完一大輪都係得個吉 哈哈

Since 2000 - 北京 鄭州 洛陽 開封 大連 瀋陽 長春 吉林 哈爾濱 齊齊哈爾 青島 濟南 濰坊 淄博 曲阜 台北 台中 高雄 太原 大同 臨汾 西安 延安 榆林 上海  南京  石家莊 保定 天津  唐山 張家口 宣化 呼和浩特 包頭 海拉爾 滿洲里 成都 福州 汶川 九寨溝
引用:
原帖由 省委書記3 於 11-10-2017 03:13 發表

其實中國旅遊版相對簡單 學各位說的呢度的帖子不外三種 (1)遊記 (2)深廣吃喝玩樂遊 (3)國內旅遊支援 (銀行開戶/支付寶/交通/酒店問題)開子版的話呢三個就夠了 不過如果樓主唔執法 開幾多子板都係多餘

其 ...
分咁多子版其實作用不大。

依家分咗廣東子版,有幾多人真係會入去開帖。

坦白講,開戶嘅其實應係入廣東版,因為佢係喺深圳開戶嘛。

引用:
原帖由 lawmann 於 2017-10-10 10:12 AM 發表

建議開個深廣吃喝玩樂子版
我上深圳踩共享單車兼早午晚dup三次骨去埋大龍焱食個宵夜
都係同旅遊好似冇乜關係
但成個香討又好似冇邊個版適合發放呢類資訊
你好, 其實這類形主題可以在本版發表的, 定性為分享遊記/旅遊資訊也可以.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。