註冊 登入

[其他] 中國版會員意見收集箱

本主題由 呆頭鳥 於 2019-3-7 10:38 PM 提升
十分感謝大家的意見.
請恕我未能逐個回覆回應, 但綜合現時的提議, 我首先會回應幾個大方向.

1. 子版 / 分類
我留意到有會員提議開(不同的)子版.
在決定是否開新子版時, 我們必須考慮現有條件, 例如人流和會員的傾向等等.
以現時中國版人流來說, 開子版恐怕非易事. 因此, 我們傾向增加分類代替. 如日後條件許可, 我們也會考慮爭取開子版.

2. 主版和子版的功能
我留意到有會員提議分開主版和子版的功能, 例如主版以資訊和遊記為主而子版則以發問和討論為主, 並增加分類配合.
我認為這個是可取的, 而我們也會儘快處理此問題. 但由於此問題關係到版面設置, 非版主能力範圍所及, 所以請大家給予我們一些時間.

3. 討論專區
正如在第一點所言, 開子版暫時並不在考慮之列. 因此, 我們會考慮為一些熱門話題開設一個(發問)專帖, 避免相似的主題充斥版面.
例如, 我亦看到會員對討論大陸開戶口的主題有不少意見. 我們稍後會對相關主題作出跟進 (包括設立專帖).
有關這一點, 我們歡迎會員協助設立任何專帖. (有興趣歡迎直接PM我們)

總結:
實在很感謝大家的熱心, 事實上大家的反應比我預期中更熱烈.
我希望大家明白, 在過程中, 有些意見可能未能採納, 但這不代表那個意見是多餘的, 只是可能暫時不適用, 但那些意見很有可能成為日後發展的基礎.
需知道任何改革都需要時間, 我們在過程中會盡量將可行的改革加入本版, 多謝大家的體諒.

在此再次多謝各位的意見, 如有進一步更新我會儘快回應大家.

歡迎各位繼續提出建議.

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-11 06:49 發表

分咁多子版其實作用不大。

依家分咗廣東子版,有幾多人真係會入去開帖。

坦白講,開戶嘅其實應係入廣東版,因為佢係喺深圳開戶嘛。
果個廣東子版其實係畀人問嘢定係可以貼遊記同相嘅?見過有人同時響兩邊貼同一樣嘢但又好似冇人理

原帖由 RMAK69 於 2014-9-20 02:17 PM 發表
我會建議早一晚搭A11/E11去到機場然後係機場過夜機場有洗手間便利店

因為N11車費太貴
引用:
原帖由 tce 於 11-10-2017 17:50 發表

果個廣東子版其實係畀人問嘢定係可以貼遊記同相嘅?見過有人同時響兩邊貼同一樣嘢但又好似冇人理
我深信連版主大大都答唔到你依個問題

行不改名,坐不改姓,呂小布!
引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-11 06:46 PM 發表

比D時間,始終版主肯出呢個主題收集意見當然係好事,改革/改善都要考慮多方面

乘坐高鐵,請謹記對號入座
當乘務員解決唔到問題,謹記搵列車長
唔理你喜愛與否,出到外省你都要煲冬瓜
有人搭訕,言辭不合,記得要慰問對方家人
為迎合另類乘客口味,建議鐵總提供美味的翻熱飛機餐包給另類乘客選擇

回覆 引用 TOP

討論開戶口 電話卡本身並沒有問題,沒錢沒支付apps沒電話又怎去旅行,不去旅行又怎出遊記?

大前提係要互相尊重阿

引用:
原帖由 星之廚二世 於 2017-10-11 08:34 PM 發表

討論開戶口 電話卡本身並沒有問題,沒錢沒支付apps沒電話又怎去旅行,不去旅行又怎出遊記?

大前提係要互相尊重阿
但成版都充斥呢啲開戶口/電話卡/支付主題,大多數性質/討論內容都係重覆
我剛剛睇過頭2頁全部主題,單係開銀行戶口嘅主題,已經有成10個帖咁多

反而真正的旅遊資訊(例如遊記, 景點資訊等)就沉晒底
所以我同意版主建議開討論專帖,將同一主題(開戶口/電話卡/支付)放在同一帖討論,版面就唔會咁亂

你的望遠鏡望不到 我北半球的孤單

回覆 引用 TOP

供求問題,遊記沉低不能歸究其它帖,有因由阿..

引用:
原帖由 星之廚二世 於 2017-10-11 08:53 PM 發表

供求問題,遊記沉低不能歸究其它帖,有因由阿..
咁就更應該設專帖討論開戶口/支付/電話卡呀
有咁多人需要發問/解答/分享開戶口經驗,一定唔會沉底,
可以更直接+更快幫到有需要的會員,版面又唔會咁亂

回覆 引用 TOP

版面沒有亂阿,而且最近多左人walk in入中國版 係好事來阿。

我都係嗰句,嗰啲開戶口/開支付宝/12306戶口、認證嘅帖,現階段最好掟晒去廣東版先,起碼可以增加嗰邊嘅人流。

當然,開帖前,唔該爬吓文先啦!

行不改名,坐不改姓,呂小布!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星之廚二世 於 2017-10-12 06:28 AM 發表

版面沒有亂阿,而且最近多左人walk in入中國版 係好事來阿。
咁嘅幼稚思想仲有女朋友,你女朋友是Mary嗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tce 於 2017-10-11 05:50 PM 發表

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-11 06:46 PM 發表

現階段子版接受發問性質的主題, 如有懷疑歡迎通知我們跟進, 謝謝大家.

引用:
原帖由 kane_boy 於 2017-10-12 12:59 發表

現階段子版接受發問性質的主題, 如有懷疑歡迎通知我們跟進, 謝謝大家.
我都知係接受發問性質主題,我講緊唔係發問性質主題,例如「深圳万象天地 9月27日開業」就響主板同廣東旅遊發問及解答版同時出現,發文果個人亦經常貼深圳商場相,檢舉過但版主似乎又覺得冇問題

原帖由 RMAK69 於 2014-9-20 02:17 PM 發表
我會建議早一晚搭A11/E11去到機場然後係機場過夜機場有洗手間便利店

因為N11車費太貴
引用:
原帖由 tce 於 2017-10-12 02:45 PM 發表

我都知係接受發問性質主題,我講緊唔係發問性質主題,例如「深圳万象天地 9月27日開業」就響主板同廣東旅遊發問及解答版同時出現,發文果個人亦經常貼深圳商場相,檢舉過但版主似乎又覺得冇問題
有關檢舉已處理了, 謝謝通知.

既然版主已經開咗銀行戶口專帖,可唔可以搬晒版面內有關戶口嘅帖子入專帖?
只見幾位會員一直在原有的帖子留言,開個專帖根本冇幫助

或者可唔可以在版規寫明唔可以再開銀行戶口的新主題,咁啲人先會守版規呀

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。