• 瀏覽: 7,228
  • 回覆: 23
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 wilson38 於 2017-10-13 05:34 PM 發表

各位兄弟, 小弟講埋昨日賣的關子。
當小弟29歲血癌好番後一路生活○k, 重新投入工作一路冇返發.
但當我39歲時,忽然發覺對眼豆雞. 再去睇私家醫生發現原來係鼻煙癌第三期, 當時十分不甘心, 但只好放底手上的工作再 ...
已經覺得好犀利喇~
一次又一次戰勝佢地~
不過靜雞雞問句, CHING你既生活習慣係咪好差架?? 點解咁反覆病架呢???(純粹一問, 不喜勿打)

回覆 引用 TOP

師父,我自細不煙不酒.最喜好係工作.
每早八點出門口工作,收工就返屋企不喜歡出夜街.
你想的壞習慣我諗冇我份.
其實我身體又有D警號,不過我睇清楚再同大家分享

好嘢,我家人 12 年兩次鼻咽癌,現在快 3  年了,即是笫一階段安全期過了,希望同你一樣平安渡過,現在珍惜沒每一天,有人體質真是容易出事。

回覆 引用 TOP

請問食什麼中藥???家人剛剛中左招下週䦕始化療,都係屯門醫院

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilson38 於 2017-10-12 08:48 PM 發表

各位,我又分享下經歷, 小弟這一生起落好大。小弟今年50歲,29確診急性血癌(白血球過多).
由私家醫生發現,送我到屯門醫院醫, 結果我只能化療找不到骨髓做移植.
好彩我打左四針化療.住左一年醫院終於醫好左.
但醫療中醫院抽脊髓時留左D血塊在脊髓內,令到我下半不能移動連大小2便都不能控制.
但又好彩.我用左兩年做物理自療, 終於可行番(令到我可工作不須家人照顧)
真係天祐我可喜!所以各位 ...
請問是抽到「脊髓」定
「骨髓」
留有血塊而影響大小便?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilson38 於 2017-10-17 09:03 PM 發表

師父,我自細不煙不酒.最喜好係工作.
每早八點出門口工作,收工就返屋企不喜歡出夜街.
你想的壞習慣我諗冇我份.
其實我身體又有D警號,不過我睇清楚再同大家分享 ...
師兄咁又冇曾經接受過x光或CT 檢查 血癌前

回覆 引用 TOP

嚴重急性骨髓白血病,一定需換骨髓,淨化療可以康復即是預後好不算嚴重個類,血癌病人緩解後同正常人一樣,只係病一來到就會有嚴重徵,而且幾星期就可以無命。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 luvrainy 於 2017-10-11 07:02 PM 發表

如題~
見到好多兄弟姐妹都好無助
不如分享下成功痊癒既CASE, 希望擴散下正能量

我姑丈兩年前無原因地消瘦, 無食慾, 成日頭暈, 拖左半年有多
又照胃鏡又抽過血化驗但乜原因都搵唔到
半年後一日頂唔順入左 屯門醫院 急症
急症醫生勁醒目地決定幫佢抽骨髓化驗先發現係血癌
係呢度真係要大大感謝佢~!!!!!

血癌係咁多癌症中擴散最快既癌之一, 醫院真係好快手地立刻幫佢安排治 ...
請問血癌唔係做普通驗血已經有跡象睇到咩?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]