• 瀏覽: 339,000
  • 回覆: 835
  • 追帖: 266
引用:
原帖由 reddogdog 於 2017-10-22 09:00 PM 發表

師兄可否講多漸進鏡片?
我知Hoya有分級數,唔知係咪超薄級數1.6,1.7之類,
Hoya漸進鏡大概乜價位?
Nikon,Zeiss又係乜價位?

去配漸進鏡有冇乜野需要同佢地溝通?
漸進鏡片有分級數,例如Hoya有分5級,每個級都可再配1.67, 1.74等,但價錢就差幾萬yen. 自己經驗係中間個級即係第3級,再加1.67已經好好,價錢7萬幾yen,連埋變色。如果選1.74,要11萬yen.  Nikon漸進價錢同Hoya差不多,Zeiss就再貴d.

配漸進無唔同,最好一開波就講明配漸進,佢哋就會同你講要幾耐先配好。

引用:
原帖由 cp238238 於 2017-10-22 09:32 PM 發表

想請教樓主,去Jins或Alook係咪配唔到超薄鏡(上文個人理解)?小弟近視超過900度
可以,但多數即日攞唔到,可能要等5-7日。

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 09:22 PM 發表

如果Jins滿意,Zoff都係差不多。10日夠啦,我上次都係6日配起。但注意呢D連鎖的漸進鏡都係一般級數,唔好有太高要求。唔知師兄有無帶開漸進?
我平時帶CON多 眼鏡只係後備
未帶過漸進鏡

介紹多一個日本牌子999.9,真系幾好,價錢大約香港2/3,而且日本仲有好多款。

引用:
原帖由 ahsgrimm 於 2017-10-22 09:26 PM 發表

想問吓去北海道富士有無寄香港服務?
上次北海道札幌狸小路總店有得寄香港,好似1200定1500yen. 有位店員識普通話。

引用:
原帖由 d40 於 2017-10-22 09:37 PM 發表

我平時帶CON多 眼鏡只係後備
未帶過漸進鏡
咁建議配副普通試下先,20000yen樓下有交易,抵試

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 04:51 PM 發表

間中喺度見到有朋友問日本配眼鏡啲嘢,由最初我都唔識到而家呢幾年都配咗差不多十副,由近視鏡帶到漸進鏡,不如分享吓啲經驗等有興趣去日本配眼鏡嘅朋友有啲࠯ ...
香港配hoya 1.67 都講緊$1200,連眼鏡框都係2萬円又唔貴

回覆 引用 TOP

上年喺銀座某百貨公司買左副Tom Ford既Asia Fit.(Made In Italy)香港唔見有.鏡返香港配.
日本做嗰d太文青,唔太啱我feel.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 09:42 PM 發表

咁建議配副普通試下先,20000yen樓下有交易,抵試
我2年前已經配過普通鏡
CHING唔建議配漸進?
我帶CON有漸進

引用:
原帖由 d40 於 2017-10-22 10:02 PM 發表

我2年前已經配過普通鏡
CHING唔建議配漸進?
我帶CON有漸進
Sorry, 我寫得唔好,建議配副普通漸進,因為唔知眼鏡漸進同con漸進有無大唔同。我自己本身唔帶con的。所以建議配副普通試下,但如budget許可又覺得漸進適應到,就即刻配副好dd啦,用過真係有分別㗎。

師兄 請問yellow plus 日本多地方有嗎?
最近想買幅日本handmade budgets $3000 考慮緊999.9 or yellow plus 啲款

引用:
原帖由 rk_ggt 於 2017-10-22 10:14 PM 發表

師兄 請問yellow plus 日本多地方有嗎?
最近想買幅日本handmade budgets $3000 考慮緊999.9 or yellow plus 啲款
Yellow plus唔係好多地方有得配,知道大阪梅田、南崛江間 G B Gafas有,之前睇過但當時d款麻麻,最後無配。999.9最近多咗人配,d款幾好,Poker Face見過有。3000budget可能有d緊,一般框起碼30000幾yen起跳,普通近視鏡片預20000yen,多數要過3000。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]