• 瀏覽: 326,728
  • 回覆: 831
  • 追帖: 269
引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 10:09 PM 發表

Sorry, 我寫得唔好,建議配副普通漸進,因為唔知眼鏡漸進同con漸進有無大唔同。我自己本身唔帶con的。所以建議配副普通試下,但如budget許可又覺得漸進適應到,就即刻配副好dd啦,用過真係有分別㗎。
感謝樓主解釋
請問日文 漸進 藍光 全視線 點講?

熱賣及精選
上次拎副金子去眼鏡工房配半個鐘有得拎,但我近視吾深

回覆 引用 TOP

有冇圖睇下你啲眼鏡

回覆 引用 TOP

多謝分享,留低日後用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 d40 於 2017-10-22 10:31 PM 發表

感謝樓主解釋
請問日文 漸進 藍光 全視線 點講?
其實我都唔識日文㗎,你入去講英文話配近視或漸進,應該跟手好快會比個中文或英文或有漢字嘅價目表比你睇。有d大分店可能會揾個可以講普通話同事招呼你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 10:22 PM 發表

Yellow plus唔係好多地方有得配,知道大阪梅田、南崛江間 G B Gafas有,之前睇過但當時d款麻麻,最後無配。999.9最近多咗人配,d款幾好,Poker Face見過有。3000budget可能有d緊,一般框起碼30000幾yen起跳, ...
Thx Ching👍👍👍
999.9 都幾靚

回覆 引用 TOP

想問下 如果高近視高散光想配全視線會唔會好貴

漸進鏡片=遠近両用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 04:51 PM 發表

間中喺度見到有朋友問日本配眼鏡啲嘢,由最初我都唔識到而家呢幾年都配咗差不多十副,由近視鏡帶到漸進鏡,不如分享吓啲經驗等有興趣去日本配眼鏡嘅朋友有啲࠯ ...

睇過Jins Alook, 但老婆話黎到東京冇理由買made in China Korea , 所以揀左金子...,但時間唔夠,番香港去寶血醫院配左個$3xxx嘅鏡...下星期拎!

謝樓主分享。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鋤大D先要大老2 於 2017-10-22 11:09 PM 發表

想問下 如果高近視高散光想配全視線會唔會好貴
如果一般近視眼鏡,價錢無分別,要配全視線,即係變色,就加幾千yen。但深近視建議加多幾千配1.74,鏡片薄d,透光好d, 加埋都係萬幾yen,大概1000左右或有找(呢個係Jins, Alook嗰啲價)。

引用:
原帖由 omegaseiko 於 2017-10-22 11:30 PM 發表

睇過Jins Alook, 但老婆話黎到東京冇理由買made in China Korea , 所以揀左金子...,但時間唔夠,番香港去寶血醫院配左個$3xxx嘅鏡...下星期拎!
金子正丫,完全同意去日本應配副日本hand made。

不過日本金子可以配Nikon鏡片,寶血配咩鏡?

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 11:54 PM 發表

Absolutely

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 11:54 PM 發表

問下老婆先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 09:40 PM 發表

上次北海道札幌狸小路總店有得寄香港,好似1200定1500yen. 有位店員識普通話。

謝謝樓主同7CoOl6嘅回覆

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]