• 瀏覽: 329,991
  • 回覆: 172
  • 追帖: 267
引用:
原帖由 鋤大D先要大老2 於 2017-10-22 11:09 PM 發表

想問下 如果高近視高散光想配全視線會唔會好貴
如果一般近視眼鏡,價錢無分別,要配全視線,即係變色,就加幾千yen。但深近視建議加多幾千配1.74,鏡片薄d,透光好d, 加埋都係萬幾yen,大概1000左右或有找(呢個係Jins, Alook嗰啲價)。

引用:
原帖由 omegaseiko 於 2017-10-22 11:30 PM 發表

睇過Jins Alook, 但老婆話黎到東京冇理由買made in China Korea , 所以揀左金子...,但時間唔夠,番香港去寶血醫院配左個$3xxx嘅鏡...下星期拎!
金子正丫,完全同意去日本應配副日本hand made。

不過日本金子可以配Nikon鏡片,寶血配咩鏡?

呢間Washin喺東京新宿,都好多大牌子,去開可以去睇,不過問過唔寄香港,只寄日本國內

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑盧 於 2017-10-23 01:48 AM 發表

散光300度到,7日內拎唔拎到?
7日OK,配1.74都攞到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ape023 於 2017-10-23 05:44 AM 發表

黎緊會去5日 想問200-300度近視 配變色
係唔係唔夠時間 無可能等到😭
正常未必得。不過睇你第一日幾點到,最後一日幾點去機場。其實都有可能,到步當日要即刻去問(唔會夜機到啩),行多幾間試試。我配過漸進加變色都係5日趕比我,不過係足5日。

引用:
原帖由 小確幸Lucy 於 2017-10-23 06:30 AM 發表

Ching, 謝謝分享,想問東京哪間可以寄回香港?我問過金子,JINS, ALOOK 及 Zoff 也說沒有。我上月因為要一個星期,所以配不到,我12月經過,可寄香港就方便很多!
其實間間都唔同,正常係唔寄香港,但每間分店做法都唔一樣,要問先知。有師兄話金子可以寄香港,但我去過幾間都話唔得。例如Zoff我問過只寄國內,但見有人講過上野店可以發香港。都係睇當時店員幫唔幫手。

引用:
原帖由 pig061400 於 2017-10-23 08:50 AM 發表

我遲啲會去大阪,如果我700近視,300散光,唔知可唔可以即日攞呢??
即日應唔得啦,同埋咁深近視,建議配1.74,如果唔係對鏡片會好厚

引用:
原帖由 ESEX 於 2017-10-23 06:46 AM 發表

我最近喺香港配咗Zeiss Drive Save鏡,有漸進變色,$8800.,係唔錯,尤其夜晚,有需要嘅C兄可以考慮吓,日本要幾錢呢
呢對Zeiss主要適用駕駛人士,呢d鏡片要去大d的眼鏡店先有機會配到,一般普通連鎖應無。師兄呢對係1.6定1.67?如果係1.74其實都好抵。日本配一般應可以7-8折

引用:
原帖由 ape023 於 2017-10-23 10:41 AM 發表

請問你係邊間配
Coolens

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singteldbs 於 2017-10-23 10:43 AM 發表

職員溝通得到嗎?
簡單英文ok, 有d店有可以講普通話店員,一般配眼鏡無問題。價目表會有英文及漢字

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singteldbs 於 2017-10-23 10:37 AM 發表

6歲可配近視散光鏡嗎?
我未配過,不過見都有家長帶小朋友去配,應該問題不大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 man@wai 於 2017-10-23 11:16 AM 發表

請問到日本買眼鏡可以退稅嗎?
間間都可以退稅,同一般購物一樣

引用:
原帖由 hikari_118 於 2017-10-23 11:37 AM 發表

樓主,多謝分享,我最近去日本第一次驗眼同配藍光鏡,發覺唔錯。我睇完你介紹之後想趁新年去日本,順便幫我爸媽配漸進鏡(我啱啱查完先知道漸進係等於老花鏡),另外關於變色鏡,如果加上變色塗層,係咪 ...
今日日圓跌穿6.9,兌定d去日本配仲抵

其實漸進唔等於老花,漸進係近視加老花,即係遠近兩用。簡單講鏡片上層望遠,中間望正常,下層望近如睇手機、報紙等。對年齡40以上開始有老花的人係好方便。至於變色,而家非常先進啦,只方便生活用,唔會影響生活,室外地方變色當太陽眼鏡,入番室內好快變回正常。外表上係分唔到普通鏡定漸進鏡。

引用:
原帖由 六婆 於 2017-10-23 11:55 AM 發表

我想問日本有1.74 全視線?我見Hk hoya得1.67...我配完覺得好厚😂😂😂
有。普通近視基本間間都得。漸進的話要去大間高級啲嘅店。

引用:
原帖由 六婆 於 2017-10-23 12:23 PM 發表

1.74 變色好少有,印象中得瑞士寶有出
1.74變色有,日本的話,金子,poker face、富士等都可以配到。不過價錢會貴d

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]