• 瀏覽: 332,571
  • 回覆: 831
  • 追帖: 267
引用:
原帖由 nightporter 於 22/10/2017 08:30 PM 發表

係呀,其實最正係d鏡片,我個人覺得Nikon最好,Zeiss都好好不過高級的真係好貴。
師兄可否講多漸進鏡片?
我知Hoya有分級數,唔知係咪超薄級數1.6,1.7之類,
Hoya漸進鏡大概乜價位?
Nikon,Zeiss又係乜價位?

去配漸進鏡有冇乜野需要同佢地溝通?

熱賣及精選
我都有個經驗想分享下 今年8月尾去左東京上野jins 配藍光鏡 大概5xx近視 200散光  鈦金屬框made in japan  無驗眼 用舊眼鏡配對 即時有得取。但問題來了 感覺焦距吾太岩 因舊眼鏡係醫院配時 驗光師曾經提出過我再對上一副香港普通鋪頭配既眼鏡有焦距問題 所以醫院配既眼鏡焦距上調整過 配帶時舒適望野時無甘緊 但發覺日本配既眼鏡有同樣問題焦距太集中。ps 日本配對既眼鏡系用我系醫院配既做配對

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 04:51 PM 發表

間中喺度見到有朋友問日本配眼鏡啲嘢,由最初我都唔識到而家呢幾年都配咗差不多十副,由近視鏡帶到漸進鏡,不如分享吓啲經驗等有興趣去日本配眼鏡嘅朋友有啲࠯ ...
用過Nikon就不會用Hoya。我近視有600度所以一定用1.74。還有日本的鏡架也不錯,最近配了一副H Fusion加Nikon 1.74,感覺很好。

Live Life To Its FULL!
好詳細,謝謝分享。

回覆 引用 TOP

我想問吓係唔係有一隻全視線嘅鏡片有太陽係外面睇都唔會變色架?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KSC1975 於 2017-10-22 09:00 PM 發表

用過Nikon就不會用Hoya。我近視有600度所以一定用1.74。還有日本的鏡架也不錯,最近配了一副H Fusion加Nikon 1.74,感覺很好。
完全同意。Ching呢副好嘢。我都係鍾意Nikon。

回覆 引用 TOP

前年响JINS配過一副普通近視眼鏡 都幾滿意
嚟緊12月會去東京10日, 想配副漸進,藍光同全視線
請教CHING 10日內可以配到嗎? 係咪ZOFF價錢會大眾化D但又比JINS好呢?
感謝!

引用:
原帖由 dennis1120 於 2017-10-22 09:00 PM 發表

我都有個經驗想分享下 今年8月尾去左東京上野jins 配藍光鏡 大概5xx近視 200散光  鈦金屬框made in japan  無驗眼 用舊眼鏡配對 即時有得取。但問題來了 感覺焦距吾太岩 因舊眼鏡係醫院配時 驗光師曾經提出過我再對上 ...
多謝師兄分享,呢個資訊對有特別要求的朋友非常有用。

回覆 引用 TOP

真係無諗過會平過香港

引用:
原帖由 d40 於 2017-10-22 09:13 PM 發表

前年响JINS配過一副普通近視眼鏡 都幾滿意
嚟緊12月會去東京10日, 想配副漸進,藍光同全視線
請教CHING 10日內可以配到嗎? 係咪ZOFF價錢會大眾化D但又比JINS好呢?
感謝!
如果Jins滿意,Zoff都係差不多。10日夠啦,我上次都係6日配起。但注意呢D連鎖的漸進鏡都係一般級數,唔好有太高要求。唔知師兄有無帶開漸進?

引用:
原帖由 nightporter 於 2017-10-22 04:51 PM 發表

間中喺度見到有朋友問日本配眼鏡啲嘢,由最初我都唔識到而家呢幾年都配咗差不多十副,由近視鏡帶到漸進鏡,不如分享吓啲經驗等有興趣去日本配眼鏡嘅朋友有啲࠯ ...
多謝分享
我9月底都岩岩响金子配完一副漸進鏡+鏡框, 相對响香港同牌子同鏡片係平D.

回覆 引用 TOP

is really cheap

回覆 引用 TOP

maybe made in china

回覆 引用 TOP

想問吓去北海道富士有無寄香港服務?

引用:
原帖由 ahsgrimm 於 2017-10-22 09:26 PM 發表

想問吓去北海道富士有無寄香港服務?
我未去過富士配, 但金子話可以寄香港, 1.無左免稅, 2.要加郵寄費用

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]