• 瀏覽: 308,447
  • 回覆: 1,766
  • 追帖: 81
本主題由 呆頭鳥 於 2021-4-20 10:39 PM 合併
請問而家大陸開手機號是否仍有所謂省分之分?
幾年前試過用張堔圳開的去西藏用, 數據好快就用晒.

熱賣及精選
最近見3HK出左個"中港澳plan",有埋一咭兩號, 寫明可以作電子支付用.
有冇人用過? 是否真的可以電子支付用? 或者可以訂火車飛用?

回覆 引用 TOP

你好~我想問我只係想買個大陸電話號碼用來在香港注冊帳號使用(用來收訊息) ?  

一卡兩號那些卡可以用嗎? 現在一定要實名認証嗎 ? 如果在深水步買的一卡兩號卡是不是不用實名認証?

謝謝!

引用:
原帖由 南野秀一同學 於 2017-12-12 04:52 PM 發表

你好~我想問我只係想買個大陸電話號碼用來在香港注冊帳號使用(用來收訊息) ?  

一卡兩號那些卡可以用嗎? 現在一定要實名認証嗎 ? 如果在深水步買的一卡兩號卡是不是不用實名認証?

謝謝!
深水埗有得賣一卡兩號可以微信實名認証。

引用:
原帖由 temp4trade 於 2017-12-12 07:14 PM 發表

深水埗有得賣一卡兩號可以微信實名認証。
不實名認証能用嗎? 謝謝

引用:
原帖由 南野秀一同學 於 2017-12-12 07:48 PM 發表

不可以-.-因為中國現在是行必須實名認証,內地號碼才能使用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 南野秀一同學 於 2017-12-12 07:48 PM 發表

若你要用大陸電話號碼或用大陸出的上網卡,無可避免要實名,當然,亦有人賣用他人名實了名的卡啦

回覆 引用 TOP

各位師兄, 請問知唔知港島區有無店鋪有賣可以實名認證GE內地電話卡? 只係想有張最簡單ge卡, 用嚟收銀行sms, 唔該哂

引用:
原帖由 牛子 於 2017-12-13 04:20 PM 發表

各位師兄, 請問知唔知港島區有無店鋪有賣可以實名認證GE內地電話卡? 只係想有張最簡單ge卡, 用嚟收銀行sms, 唔該哂
聯通各大門市。建議先打電話問下有沒有貨先

香港的一卡兩號都在香港出卡時跟你實名左。
我之前用香港一卡兩號大陸號碼綁微信無問題,但用唔到大陸錢包餘額,直到你用大陸銀行卡綁上才可以用大陸銀包的餘額。
大陸支付寶以前就唔知。最近先綁好。

引用:
原帖由 temp4trade 於 2017-12-13 16:22 發表

聯通各大門市。建議先打電話問下有沒有貨先
唔該哂!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 circlem 於 2017-12-13 16:31 發表

香港的一卡兩號都在香港出卡時跟你實名左。
我之前用香港一卡兩號大陸號碼綁微信無問題,但用唔到大陸錢包餘額,直到你用大陸銀行卡綁上才可以用大陸銀包的餘額。
大陸支付寶以前就唔知。最近先綁好。
我就係打算近期去內地開銀行戶口, 需要實名認證的內地電話no, 但又唔想臨急臨忙去到深圳先搞電話號碼, 想係香港解決咗電話呢一part先

回覆 引用 TOP

在大陸開也得方便。又唔駛估估下。
十幾分鐘攪掂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 big820038 於 2017-12-11 12:37 PM 發表

請問而家大陸開手機號是否仍有所謂省分之分?
幾年前試過用張堔圳開的去西藏用, 數據好快就用晒.
有,以聯通為例,數據有分省內同全國。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 牛子 於 2017-12-13 04:20 PM 發表

和記3最近有一咭兩號plan, 寫明可作電子支付, 收sms, 叫車.
你可以問問.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]