• 瀏覽: 471,545
  • 回覆: 2,963
  • 追帖: 106
+279
本主題由 呆頭鳥 於 2021-12-25 12:56 合併
致各會員:

有關微信支付和支付寶的問題, 請集中在此帖討論.

嚴禁於本帖吹水或討論與微信支付和支付寶無關的話題,違規者可被扣分甚至禁言,多謝合作。

中國版版主示

感謝版主開呢個post
有冇師兄姐知點樣check 微訊錢包交易額係10萬啊 ?? 謝謝

喺隔離帖口口聲聲話支付寶hk唔駛畀手續費嘅人,唔該留意一下依段新聞。

【Now新聞台】支付寶香港跟街市營運商合作,讓商販接受支付寶付款,支付寶香港表示,希望年底前用戶數量倍增。

去街市買餸除可用現金或八達通付款外,現在有另一個選擇,去到檔攤以手機程式掃一掃二維碼便大功告成。

有商販表示,現時平均每日有五至六筆交易透過支付寶香港進行。

支付寶香港跟經營街市的香港街市集團推出支付服務,首個試驗地點在秀茂坪寶達邨,初期暫免交易手續費,未來兩、三個月將陸續在另外11個街市推行。

除街市外,支付寶香港亦希望拓展其他中小商戶市場。

支付寶港澳台區總經理李詠詩表示,現時支付寶香港有數十萬用戶,未來會繼續加強支付寶功能,期望年底前用戶數目可以倍增。

資料來源:NOW NEWS

引用:
原帖由 超力佬 於 2017-10-23 19:58 發表
感謝版主開呢個post
有冇師兄姐知點樣check 微訊錢包交易額係10萬啊 ?? 謝謝
似係要到左限額先知自己未係第II類,我就搵唔到方法查。唔知其他巴打有無計仔?

引用:
原帖由 theforce 於 2017-10-23 10:28 PM 發表

似係要到左限額先知自己未係第II類,我就搵唔到方法查。唔知其他巴打有無計仔?
原來係咁,多謝師兄分享
咁睇吓其他師兄姐有冇方法check了

我都開咗但就無綁定銀行卡,都係叫大陸朋友轉賬過來見面時還返比佢,聽聞7仔有支付寶充值卡可充值,係咪淨係可以用喺淘寶、天貓抑或係過數比他人一樣得呢?有無巴打試過?

深圳坐的士 可Wechat pay或Alipay嗎?

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-23 10:15 PM 發表
喺隔離帖口口聲聲話支付寶hk唔駛畀手續費嘅人,唔該留意一下依段新聞。

【Now新聞台】支付寶香港跟街市營運商合作,讓商販接受支付寶付款,支付寶香港表示,希望年底前用戶數量倍增。

去街市買餸除 ...
小布兄,想問支付寶官方App同支付寶香港App係唔係唔同嘢?

引用:
原帖由 星之廚二世 於 2017-10-24 12:49 PM 發表
去試吓先

引用:
原帖由 CV16LN 於 24-10-2017 12:49 發表

小布兄,想問支付寶官方App同支付寶香港App係唔係唔同嘢?
絕對係兩樣唔同嘅嘢。

兩個戶口獨立處理、計算,用法當然差不多,但實際上卻有天大嘅分別。最起碼,支付寶連住銀行戶口即時扣帳,支付寶hk就要充值先用得,或者連信用卡(但又唔係張張得)。

引用:
原帖由 星之廚二世 於 24-10-2017 12:49 發表
暫時未見到得。

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-24 01:19 PM 發表

暫時未見到得。
好多的士司機收微信支付。

引用:
原帖由 CV16LN 於 24-10-2017 14:22 發表

好多的士司機收微信支付。
我搭親都DEFAULT咗用現金,因為唔駛煩。

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-24 02:25 PM 發表

我搭親都DEFAULT咗用現金,因為唔駛煩。
我最近慣咗上車問定先,有的士司機貼埋微信支付個QR Code係車廂入面。

不過冇論支付寶定微信,上唔到網個時就,呵呵呵,所以現金都係要有啲防身。

引用:
原帖由 CV16LN 於 24-10-2017 14:28 發表

我最近慣咗上車問定先,有的士司機貼埋微信支付個QR Code係車廂入面。

不過冇論支付寶定微信,上唔到網個時就,呵呵呵,所以現金都係要有啲防身。
非常認同。

主題標籤 #中國
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]