• 瀏覽: 471,550
  • 回覆: 2,963
  • 追帖: 106
+279
本主題由 呆頭鳥 於 2021-12-25 12:56 合併
引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-24 10:31 PM 發表

無錯,齊晒料一開戶就可即用。

至於邊間好啲,等經驗豐富嘅銀行卡家指點一下迷津吧
我上星期去國貿開工商和中行  

thx各位ching

說一下我的情況,手機已安支付寶,亦已填好一切資料,有國內銀行卡亦綁上。
今天到711試一下,卻失敗了。
收到支付寶的短訊如下:

想向師兄門請教,是否一定要有國內身分證才可使用手機支付??

引用:
原帖由 lawmann 於 2017-10-24 04:10 PM 發表

微信個香港錢包在大陸係用唔到的
一定要用大陸錢包
要開通晒大陸錢包所有功能
就一定要綁定大陸銀行戶口
要開立大陸銀行戶口
就一定要開通大陸電話卡

聽落好煩但確實如此
沒有捷徑
而且由推行實名認證至今
規矩同 ...
我兩樣都有,大陸電話,大陸銀行戶口都有,
但上次到深圳一開微訊,都只可綁定香港那兩間銀行
今日試埋支付寶,他們直接發短訊說只可給國內人士使用
完敗!!!

補充一點,在支付寶內綁定銀行卡是未開通快速支付的,因那張銀行卡是很多年前辦理,都忘了原先留下的聯絡電話,但現在他硬要我填寫

引用:
原帖由 mm170240279 於 25-10-2017 10:46 發表
說一下我的情況,手機已安支付寶,亦已填好一切資料,有國內銀行卡亦綁上。
今天到711試一下,卻失敗了。
收到支付寶的短訊如下:

想向師兄門請教,是否一定要有國內身分證才可使用手機支付?? :smile_ ...
香港7-11就唔該用返支付寶HK吧!

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-25 11:32 AM 發表

香港7-11就唔該用返支付寶HK吧!
師兄,我不知是怎樣分別的,是否不同app?
另外我到711主要是想試一下,
用支付寶的目的最終還是想於國內使用的

引用:
原帖由 mm170240279 於 25-10-2017 11:35 發表

支付寶及支付寶HK係兩樣唔同嘅嘢來的。

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-25 11:47 AM 發表

支付寶及支付寶HK係兩樣唔同嘅嘢來的。
請問支付寶HK是否只能在香港使用?

引用:
原帖由 mm170240279 於 2017-10-25 11:35 AM 發表

如果很HK 7仔入$,一定係港幣,同埋一定係支付寶HK版,只可很HK有限度用,大6更加用吾到,要用返大6版支付寶,要綁大6銀行卡,如果綁吾到就問番果間大6銀行

引用:
原帖由 mm170240279 於 2017-10-25 11:49 AM 發表
請問支付寶HK是否只能在香港使用?
只可HK使用

引用:
原帖由 PnPnL 於 2017-10-25 11:58 AM 發表

如果很HK 7仔入$,一定係港幣,同埋一定係支付寶HK版,只可很HK有限度用,大6更加用吾到,要用返大6版支付寶,要綁大6銀行卡,如果綁吾到就問番果間大6銀行
好,我會再試一下,謝謝

引用:
原帖由 mm170240279 於 2017-10-25 11:59 AM 發表

好,我會再試一下,謝謝

左邊大6版,右邊HK版,兩個吾同嘅手機apps

引用:
原帖由 PnPnL 於 2017-10-25 12:04 PM 發表

左邊大6版,右邊HK版,兩個吾同嘅手機apps
了解,thx

樓上師兄記得在大陸試就用大陸版,香港試就用香港版,費事你搞錯左阻住後面條隊,會畀人問候

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]