• 瀏覽: 469,874
  • 回覆: 2,963
  • 追帖: 106
+279
本主題由 呆頭鳥 於 2021-12-25 12:56 合併
引用:
原帖由 asa2010 於 2017-10-25 01:00 PM 發表
樓上師兄記得在大陸試就用大陸版,香港試就用香港版,費事你搞錯左阻住後面條隊,會畀人問候
我剛在711有人排隊,我都先讓後面的人繳款,
等沒人時才試的

引用:
原帖由 mm170240279 於 2017-10-25 10:49 發表
我兩樣都有,大陸電話,大陸銀行戶口都有,
但上次到深圳一開微訊,都只可綁定香港那兩間銀行
今日試埋支付寶,他們直接發短訊說只可給國內人士使用
完敗!!!
用wechat嘅話,響內地畀錢時scan張單QR code,之後就會有程序同你搞wechat pay內地版
再唔係搵人畀1仙你

引用:
原帖由 tce 於 2017-10-25 01:10 PM 發表

用wechat嘅話,響內地畀錢時scan張單QR code,之後就會有程序同你搞wechat pay內地版
再唔係搵人畀1仙你
師兄誤會了,我不是不懂搞(希望是吧)
而是到綁銀行卡那一步,它說香港wechat只能綁定兩間指定的香港銀行

引用:
原帖由 mm170240279 於 2017-10-25 13:12 發表

而是到綁銀行卡那一步,它說香港wechat只能綁定兩間指定的香港銀行
師兄似係用緊香港錢包,要開通內地錢包就要靠WeChat frd發個人民幣紅包畀你,一蚊又好一仙又好。你收紅包果下就會提示你開通大陸錢包,同時要綁大陸銀行卡。
順便提提,如果師兄本身WeChat個手機號係香港號,綁卡前最好先改綁大陸手機號(要用你大陸銀果個手機號一樣),如果唔一樣有機會綁完但充唔到值。(利申:我阿媽就係咁既情況)

引用:
原帖由 星之廚二世 於 2017-10-24 12:49 PM 發表
深圳坐的士 可Wechat pay或Alipay嗎?
百分百可以

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-24 01:19 PM 發表

暫時未見到得。
現在都是滴滴打車,如果坐傳統的士,可以問司機,肯定可以,還沒見過沒微信支付寶的的士司機

今日終於開到國內支付寶國內電話及深圳地址要有

引用:
原帖由 mm170240279 於 2017-10-25 13:12 發表

我就係講緊綁銀行卡,因為你一開始用佢當咗你係香港版,要將地區轉做大陸先可以綁內地銀行戶口,所以你一係叫內地人發紅包畀你,一係就好似我上面講咁,去內地用一次,到時候就可以綁定內地銀行戶口
微訊官方話可以用地區轉換,但我發現一開始係冇呢個功能嘅,係要用一次內地戶口畀錢之後先有

引用:
原帖由 lvmin63312823 於 2017-10-25 03:44 PM 發表

百分百可以
你肯定支付寶百分百?

好多謝幾位師兄教授,我會試下

想請教各位 ching : -
(1) wechat 香港錢包, 能在國內的收費網站付款嗎?
(2) 小弟以前有一卡兩號, 後來取消了, 因而無法接收國內銀行的SMS 驗證碼, 亦無法開通 wechat 國內錢包, 和支付寶.  請問深圳中銀或工商銀行, 需要國內電話號碼收驗證嗎?  如果無國內電話號碼, 即無法使用國內銀行服務?  有什麼解決方法?

謝謝

引用:
原帖由 xy1xy2 於 2017-10-25 10:00 PM 發表
(1) wechat 香港錢包, 能在國內的收費網站付款嗎?
(2) 小弟以前有一卡兩號, 後來取消了, 因而無法接收國內銀行的SMS 驗證碼, 亦無法開通 wechat 國內錢包, 和支付寶. 請問深圳中銀或工商銀行 ...
1.不能
2.冇方法

如果咁都得,我都係差不多情況,已經很大6用緊啦!
就係少上大6,太麻煩,吾搞住姐

引用:
原帖由 xy1xy2 於 2017-10-25 10:00 PM 發表
(2) 小弟以前有一卡兩號, 後來取消了, 因而無法接收國內銀行的SMS 驗證碼, 亦無法開通 wechat 國內錢包, 和支付寶.  請問深圳中銀或工商銀行 ...
解決辦法就係要加番國內號碼,今日開完中銀國內銀行卡,只可以講,無國內號碼是不行!!!

引用:
原帖由 xy1xy2 於 2017-10-25 22:00 發表
(2) 小弟以前有一卡兩號, 後來取消了, 因而無法接收國內銀行的SMS 驗證碼, 亦無法開通 wechat 國內錢包, 和支付寶.  請問深圳中銀或工商銀行 ...
其實開個內地電話號碼有幾難?

引用:
原帖由 tce 於 2017-10-25 11:40 PM 發表

其實開個內地電話號碼有幾難?
如果佢已經開左大6銀行戶口,就射埋臨門果腳,否則要由頭搞到尾

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]