• 瀏覽: 469,878
  • 回覆: 2,963
  • 追帖: 106
+279
本主題由 呆頭鳥 於 2021-12-25 12:56 合併
微信綁的大陸電話跟大陸銀行綁的大陸電話不同有無問題?

引用:
原帖由 circlem 於 2017-10-26 12:16 PM 發表
我其中一個微信帳戶係咁樣,未發現問題。

引用:
原帖由 tce 於 2017-10-25 11:40 PM 發表

其實開個內地電話號碼有幾難?
有大陸電話啊,但因微訊是一早安裝了的,
定們依然視作香港微訊

引用:
原帖由 circlem 於 2017-10-26 12:16 PM 發表
微信唔一定要綁號碼所以冇衝突

原來如些!

各位Ching,我岩岩搞咗中移+$18嘅1卡兩號,請問我同老婆可否分別在各自手機開微信支付認證大陸錢包?我地諗住會各自開個大陸戶口。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Mrxtrash 於 2017-10-26 04:28 PM 發表
各位Ching,我岩岩搞咗中移+$18嘅1卡兩號,請問我同老婆可否分別在各自手機開微信支付認證大陸錢包?我地諗住會各自開個大陸戶口。
涉及銀行開戶,請去銀行專帖問。

建議就唔好一個內地手機號啦,否則你個戶口扣錢,嘻嘻,有人知。

而家港版wechat可以港幣兌人民幣再匯上大陸, 有冇人試左?

我唔知係我問題定所有回鄉卡的人的問題,發出匯款,但收時話唔支持你的身份証類型,我今日就試咗,明天退回發匯款的Wechat戶口。我係國內的中國銀行戶口。

果三百蚊係特登入Wechat a帳號,仲要登記所有個人資料上傳身份証才可匯款,b帳號就要綁了國內銀行卡。a匯去b,結果收錢時入銀行卡時話唔支持身份証類型,收唔到錢。就算退返個三百蚊又唔可以出面買野,而家睇吓點駛咗佢。。。徒勞無功。。。

想問下我哋用回鄉卡,無得內地身份證認證,係咪綁3張銀行卡就可以升做II類微信支付用戶身份呢?
之前睇過條款係身份證認證+2銀行卡綁定

回報一下,首先,微訊仍然搞唔到,因為安裝時已經係香港微訊,上到大陸用大陸電話卡的上網,一打開錢包,仍是只可綁定兩間香港銀行(或信用卡),我亦沒大陸朋友存錢給我,所以放棄了。

但支付寶則沒問題了,首先要在國內用支付寶,一定要有兩樣野:大陸銀行卡及大陸電話號碼。大陸電話號碼主要是銀行要求的,因以前辦大陸銀行卡時留的電話號碼早不再用,所以一直辦不到銀行的"快捷支付"功能,不開通此功能是用不到手機支付寶的,這次辦妥了立即可開通.

引用:
家下我試過便知怎回答了,大陸電話號主要是銀行要求,
一般大陸銀行都要求綁定電話號碼作認證用,
如果不能認證便好多銀行服務都用唔到,
而像微訊錢包、支付寶等這類付款工具,
當你要綁定銀行卡時,都要先向銀行(或銀行網頁)開通快捷支付這類功能,
否則一樣辦不來的,但當你要開通這功能時,銀行都會發短訊給你認證的,
所以有國內電話仍要在國內時才辦理(除非你有漫遊),
否則多搞不到。
就是上網查銀行戶口,它們一般頭一次都要靠電話短訊認證,
我試過沒漫遊是絕對接收不到短訊的,
所以手機app要求的電話號碼跟銀行的不同問題不大,
但除非你有兩部手機,否則有時不能同時使用兩個號碼,
就有機會遇到少許問題,例如你用支付寶綁銀行卡時,
是可以直接在支付寶上開通銀行的快捷付款的,
但如果你部手機只插了一張sim卡,銀行在發認證短訊時你便收不到了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]