• 瀏覽: 471,548
  • 回覆: 2,963
  • 追帖: 106
+279
本主題由 呆頭鳥 於 2021-12-25 12:56 合併
其實見好多人說這個手機支付無乜用,我不大同意,
看你是在什麼地方及使用習慣吧。
首先,我們在香港習慣用8達通,你可說跟手機支付沒兩樣,
8達通一樣可綁定信用卡自動充值,都OK的,
apple pay也是手機支付不多談了。
但如果你上到國內,沒有手機支付就變得不太方便了,
因國內沒什麼八達通的,深圳通只為坐地鐵等公交,
大部份的商戶包括流動小販,現在都用手機支付了,
只要你銀行有存款,是真的做到不用帶現金上街的,
這還包括了穿洲過省,即只要你銀行有錢,
你用支付寶(微訊我辦不到,沒有評價),我完全沒有現金,
也可在深圳到北京應付到所有的支出,衣食住行,手機充值等,
其實它還可繳付日常生活水電等,只是我們沒此需要罷了,
如果你是經常要往返國內工作的,絕對建議你開通

引用:
原帖由 mm170240279 於 2017-10-29 04:14 PM 發表

家下我試過便知怎回答了,大陸電話號主要是銀行要求,
一般大陸銀行都要求綁定電話號碼作認證用,
如果不能認證便好多銀行服務都用唔到,
而像微訊錢包、支付寶等這類付款工具,
當你要綁定銀行卡時,都要先向 ...
謝謝師兄仔細回覆。
都係要3個電話…香港、中港兩號、大陸銀行…

引用:
原帖由 circlem 於 2017-10-29 17:47 發表

謝謝師兄仔細回覆。
都係要3個電話…香港、中港兩號、大陸銀行…
咁又唔駛,一個香港電話,加一個大陸電話(開通埋香港漫遊,咁就可以係香港收發SMS)就夠用。

http://app.myzaker.com/news/arti ... mp;isappinstalled=0

搭的士終於可以唔駛畀貼士了

引用:
原帖由 U-Transit 於 2017-10-30 13:53 發表
http://app.myzaker.com/news/article.php?pk=59f6b6711bc8e0f5620001c0&from=singlemessage&isappinstalled=0

搭的士終於可以唔駛畀貼士了
聽住先啦,果陣TNG Wallet夠話有唔知幾多千部的士可以手機畀錢,結果我一架都無見過。始終D司機收現金容易D避稅

引用:
原帖由 theforce 於 30-10-2017 14:27 發表

聽住先啦,果陣TNG Wallet夠話有唔知幾多千部的士可以手機畀錢,結果我一架都無見過。始終D司機收現金容易D避稅
TNG嗰陣時舊話可以用嚟搭巴士啦,結果....

引用:
原帖由 theforce 於 2017-10-29 10:12 PM 發表

咁又唔駛,一個香港電話,加一個大陸電話(開通埋香港漫遊,咁就可以係香港收發SMS)就夠用。
照睇那位師兄是想刻意用不同的號碼

引用:
原帖由 大大大1 於 2017-10-31 05:16 PM 發表
想請問各位,如我的微信支付和支付寶只綁了一張銀行咭,如用來消費,每日過賬同消費有冇限額。
如果你不用餘額消費 又不多紅包轉賬收 選擇從銀行卡扣數 甘綁一張己足夠

引用:
原帖由 大大大1 於 2017-10-31 05:44 PM 發表

咁意思即係如直接從銀行咭扣數,戶口有幾就可以用幾多?
全對

引用:
原帖由 大大大1 於 2017-10-31 05:44 PM 發表

咁意思即係如直接從銀行咭扣數,戶口有幾就可以用幾多?
但不包括提現 轉帳 及紅包

如果不常用 綁一張己足夠

引用:
原帖由 大大大1 於 2017-10-31 05:16 PM 發表
想請問各位,如我的微信支付和支付寶只綁了一張銀行咭,如用來消費,每日過賬同消費有冇限額。
支付寶沒有限額,而且你可排序,例如可設定是先扣餘額,再從銀行卡扣,
隨你自行設定

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]