• 瀏覽: 21,614
  • 回覆: 205
  • 追帖: 23
是咁的,老婆同佢的家姐們相約睇紅葉,但立立糯糯最後交個波比我plan,然後我愈plan 愈痕,結果去埋一份….

由於只有個零月準備,我係睇日版高人Me總個紅葉予想帖,
再喺google search “東京紅葉最佳睇吓blogger們嘅推介,揀幾個合心水的拼拼湊湊就成行,
好彩全體團友都去過東京,又夾慣夾熟,所以冇乜壓力,
大家旨在有紅葉望吓,吹吓水輕輕鬆鬆減吓壓就OK

一氣呵成,可看
網誌版

【DAY 1】出發 > 晚餐:突然牛扒 > 果實園  (P.1)
【DAY 2】高尾山紅葉 > lunch: Afternoon Tea > 讀賣樂園點燈秀 > 美登利壽司 > MEGA 驚安殿堂(P.2 - P.5)
【DAY 3】姆明公園 > 孤獨的美食家: しゃぶ辰 > 森美好介紹: 雪ノ下剉冰 > 孤獨的美食家:食堂とだか > 六本木燈飾(P.5 - P.7)
【DAY 4】新宿御苑 > 神宮外苑 >台場平城苑燒肉 > 台場 1:1 獨角獸 > Bills pancake > The Gundam Base & 高達show > Caretta汐留聖誕燈光秀 (P.7 - P.11)
【DAY 5】昭和紀念公園 > curry 草枕 > 燒肉京城 > 北千住生果鋪 > 回港 (P.12 - P.14)

熱賣及精選
【DAY 1】

大無畏選搭HKE,一來比較平兼航班時間合心水,二來一路以來冇乜對我唔住決定信多佢一次

結果準時上機,但就因為航班管制喺跑道呆等個幾鐘至起飛

到達成田機場,用兌換券到SKYLINER劃位先

三文治充飢

大久保民宿擺好行李,即落新宿,
原本諗住配眼鏡的,
因為航班delay成兩個鐘,去到都接近關門,
但都望兩眼,諗住有啱心水的可以過2日再嚟配

到伊勢丹樓下超市睇生果,
見到呢個巨型蘋果叫世界一 (失敗,唔記得影比較照)
最後我哋夾份買個返去試 – 結論係隔晚樓下便利店98 yen一個嘅蘋果都KO佢

晩餐時間,
Plan 咗去食tabelog 高分店 – curry 草枕,
點知…頂,臨時休業
見到燈火通明,可能比人包場吧

支持B兄!

回覆 引用 TOP

我又來支持

輕輕的我走了, 正如我輕輕的來; 我輕輕的招手, 作別西天的雲彩。

回覆 引用 TOP

支持你

回覆 引用 TOP

多謝大家

回覆 引用 TOP

十卜 ,紅葉雞.

引用:
原帖由 sumsum森 於 2017-11-21 12:44 PM 發表

十卜 ,紅葉雞.
thx 森ching

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 freemoney 於 2017-11-21 12:56 PM 發表

support BONLUI ching! 請問skyline 回程飛係米一定要喺成田劃埋位,可否在上野或日暮里回程先劃位? thank q sin!
多謝ching支持 & 抱歉ching,我回程由羽田返港,唔敢肯定答案

回覆 引用 TOP

支持,我在東京

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2017-11-21 04:01 PM 發表

支持,我在東京
多謝支持
是旅行嗎? 祝旅途愉快

回覆 引用 TOP

記得去草枕時,經過森美介紹過的立食牛扒屋,
於是翻轉頭幫襯。

いきなりステーキ (突然牛排)
http://ikinaristeak.com.c.abd.hp.transer.com/home/

呢間店幾迷你吓,只係得立食位,
我search 過好幾間都有座位的

我同老婆分別點咗 1g/8.2 yen嘅美國牛扒同 1g/10 yen 嘅國產牛牛扒

美國牛扒

國產牛牛扒

有買貴冇買錯,果然國產牛係香嫩啲

呢間牛扒店性價比高,我諗我會再幫襯的,
不過要揀有位坐嘅分店

食完晚餐,已過8點,
唔少店鋪已關門,
但仲有BIC CAMERA之類百貨公司可以逛逛

行完BIC CAMERA,去歎吓甜品

果実園フルーツパーラー (新宿店)
地址: 日本東京都渋谷區代々木2-7-7南新宿277ビルB1

望住個餐牌,樣樣都想試,
所以每人點一樣,share 食

個人覺得呢杯最正

果實園老板係做水果批發,
所以呢度啲蛋糕甜品可以係咁質啲生果入去
團友都話呢度生果比伊勢丹平,
於是又幫襯咗少少

食到打烊,返民宿休息LU

【DAY 1 完】

引用:
原帖由 BONLUI 於 2017-11-21 04:32 PM 發表

記得去草枕時,經過森美介紹過的立食牛扒屋,
於是翻轉頭幫襯。

いきなりステーキ (突然牛排)
http://ikinaristeak.com.c.abd.hp.transer.com/home/
https:/ ...
牛排引死人

**你有你孤獨我有我自在**
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]