• 瀏覽: 64,914
  • 回覆: 76
  • 追帖: 15
del

熱賣及精選
講得好好呀, 你講得好岩, 要睇心態, 如果為錢HA果份糧得啖笑啦! 讀ERB時既護士老師話入醫院做, 當係有糧出而又幫到人既義工自己會開心D, 所以有時返工做到好辛苦諗起呢句說話就會覺得呢D辛苦唔算得係乜~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 昶月星 於 2017-12-11 03:29 PM 發表

講得好好呀

我而家做緊眼科診所助護,我都好想入醫院做文員,都寄緊求職信,希望成功啦
呢份工超辛苦, 同埋要受氣, 加埋好多搬搬台台要文員做
不過做慣左就會覺得開心, 因為始終醫院個氣氛同出面社會好唔同

引用:
原帖由 cpu974 於 2017-12-12 11:47 PM 發表

不過做慣左就會覺得開心, 因為始終醫院個氣氛同出面社會好唔同
一句講晒:做文員唔需要系醫院做

做一世都冇問題, 但係最後因為錢途問題離左職

咁返工唔為搵錢先可以做一世喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 乙明 於 2017-12-13 03:19 AM 發表

一句講晒:做文員唔需要系醫院做
呢個真,
特別係做nursing dpt,一般都比係佢口中教識佢野既人當係奴隸

引用:
原帖由 cpu974 於 2017-12-12 11:47 PM 發表

呢份工掛名叫文員,但唔止係一個文員,好多時重係倉務員,如果冇文員存在,工作便落到護士身上。
錢買唔到嘅嘢佢可以比到你,但講$就真係 No way !

引用:
原帖由 gogo7028 於 2017-12-15 01:49 PM 發表

呢份工掛名叫文員,但唔止係一個文員,好多時重係倉務員,如果冇文員存在,工作便落到護士身上。
其實俾心機考到EA2或Clerk 3份糧已經好足夠, 至少好過出面公司N倍
當然有冇咁既料就睇自已

引用:
原帖由 阿文仔 於 2017-12-15 12:43 AM 發表

呢個真,
特別係做nursing dpt,一般都比係佢口中教識佢野既人當係奴隸
NSD個環境我唔知點, 度度都有骨位, 好位(AED D人夠話恐怖, 但係果個文員我都識左佢差不多10幾年, 咪又係咁過日子)
咁番工係睇自已心態, 呢句冇得呃人, 如果心態唔好, 下下覺得老細當你係奴隸的話, 咁不如唔好做, 另謀高就
係醫院的確係會俾RN點你做野(有時老馮tim), 但係我要話俾自已知我要做到野, 幫到佢地, 就算唔係幫到佢地都當幫下病房出一分力
可能個個人的遭遇唔同, 有D人係高是非部門做做到個心態差晒, 但係我做果度係高危既, 打包, 出出入入家常便飯所以要的起心肝做好份工
最後真係錢的問題而走(大佬萬二都冇點做下去...), 但係起碼呢幾年係對得住自已, 起碼都幫過醫院, 呢樣野係私人公司俾唔到自已
都係果句; 心態

我諗樓主最好響個標題度,講清楚醫記做文員,係講緊病房文員!

講真醫院admin dept都大把文員,都屬「醫記文員」,但呢D工都可以唔使點接觸病人,講真...幫咩人啫?我真係嚟打份工咋喎!又唔係我照顧病人,我處理純文職野咋喎!我做HR做finance...同幫人有乜野關係呀?前者...請邊個關我鬼事咩!我有份揀人咩?後者...我計數啫,上面用幾錢關我屁事呀?唔通我走去叫班大帝唔好亂買野?

要記住醫院文員有好多種,樓主講既只係病房文員,如果只係病房文員就你講得啱,如果諗住錢既真係咪入去,因為呢度根本唔係一個上位既地方,甚至入到去時間太長就更難走去第二度!

如果係admin dept果邊...點解我要為咗幫人先入嚟呀?你響admin dept做文員,你上到位做到經理,條數都唔知點計啦,做到較高ranking 既clerk都分分鐘三四萬一個月喎,做到經理更隨時起個double啦,咁點解我唔可以為錢而入醫院做呀?

所以個標記最好改一改會比較適合...

我使卸呢度任何一個?
我鍾意講乜就講乜!吹咩!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gogo7028 於 2017-12-15 01:49 PM 發表

其實響病房既環境下,由於呢度係clinical為主,所以clinical以外既人,包括clerk在內,根本就係「異類」,好多clinical staff都唔會知道甚至唔會理你有乜野感受,甚至只係覺得,你係靠佢地唔得閒做你既野,你至有得撈!所以地位可以話係十分低微...

所以只要唔係clinical既野(不過有時都唔係),佢地第一時間都會叫你去做!

但就算你做到點樣都好,呢度真係冇乜位可以俾你上,甚至做得越耐,你想跳去第二度都難!

以上係我以前做過呢D地方既文員,得出嚟既經驗...以前我做咗超過五年我都走啦!

我使卸呢度任何一個?
我鍾意講乜就講乜!吹咩!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cpu974 於 2017-12-16 10:22 PM 發表

其實俾心機考到EA2或Clerk 3份糧已經好足夠, 至少好過出面公司N倍
當然有冇咁既料就睇自已
C3 max得2.2都覺得足夠只可以話你既要求好低

其實遇到好同事都係你嘅運氣
但唔係個個都有你嘅運氣

引用:
原帖由 antlsy 於 2017-12-17 11:37 AM 發表

其實遇到好同事都係你嘅運氣
但唔係個個都有你嘅運氣
坦白講其實公營機構(醫院, NGO等等) D同事同大行公司比較的話已經好好, 除非你未出過去做野
我都提及過之前係大行做左幾年文員, 頂老細唔順炒佢友先做番公營(之前都做過幾間公營合約)
當然一個部門有好同事/唔好的同事, 但係冇可能個個同事都PK...
咁我唔會話我有運, 只係自己有冇能力去應付每個人

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]