• 瀏覽: 4,678
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
是否每一家太極都有氣功配合練勁

引用:
原帖由 車武赫 於 2017-12-12 04:13 PM 發表
是否每一家太極都有氣功配合練勁
好多人都認為練勁係關氣功事
其實兩者係無關係
勁係吐納加筋骨肉, 可以量度
氣功係走脈, 唔知佢走定唔走 行定唔行, 無得量度
拳腳就拳腳 氣功就氣功
分唔開 練唔好

太極拳是有內功的
但一般人現在只練外架(十三勢),
即使有站混元樁,
若不懂得將其轉化為具有殺傷力的氣硬功
那麼還是屬於養生氣功的範圍
混元樁有兩種練法
練小周天(通過意念引導, 練任督二脈)
或者是練三才合一(在無念的狀態下, 練中脈, 將三個丹田合而為一)
通過特定的練功方式, 風雷手(沖氣成絕手),
將下丹田的氣由任脈逆向貫入中丹田, 再貫入雙臂及勞宮穴,
運氣護臂後, 可以插沙, 練成後可以劈磚
有些朋友說這是鐵沙掌的練法
但他和鐵沙掌的練法是不同的,
首先, 沖氣的目的, 是讓氣迅速自然地貫入勞宮穴, 無需用意念人為貫氣的, 否則在實戰時是用不上的
其次是, 貫氣還可以護臂, 通過特定的練習方式, 可使雙掌自然地變得堅硬異常, 但郤不失柔韌, 這是鐵沙掌做不到的。
以上講的, 也不是什麼秘技, 已有人公開出過書了
書名: 鐵手神功, 作者: 邵發明
內有五大神手(五絕手)的練法,
其中包括風雷手, 通過積柔成剛, 可將形似枯枝的雙臂, 練成有如出水之游龍
有興趣可以自己買來看看

引用:
原帖由 maozeidong1949 於 2017-12-20 10:07 AM 發表
太極拳是有內功的
但一般人現在只練外架(十三勢),
即使有站混元樁,
若不懂得將其轉化為具有殺傷力的氣硬功
那麼還是屬於養生氣功的範圍
混元樁有兩種練法
練小周天(通過意念引導, 練任督二脈)
或者是練三才 ...
氣功同發勁 係無關係
氣硬功及走脈的氣功也沒關係
係三樣野
我十五歲就練氣硬功 喉頂纓槍 喉碎筷子都做倒, 氣硬功 睇吸啖氣頂邊度點頂, 氣咩咁特別又氣功走咩周天咁神秘
走任督二脈的氣功 係走脈 但唔打得 也打唔倒人 比人打也會痛  係練太極拳的副產品, 練倒對身體好咁囉
發勁係 吐納技巧 用在一身發力發勁

引用:
原帖由 早晨 於 2017-12-20 11:57 AM 發表

氣功同發勁 係無關係
係三樣野
我十五歲就練氣硬功 喉頂纓槍 喉碎筷子都做倒, 氣硬功 睇吸啖氣頂邊度點頂, 氣咩咁特別又氣功走咩周天咁神秘
走任督二脈的氣功 係走脈 但唔打得 也打 ...
正如睇拳賽 D拳手好熬得打 係練咗氣硬功? 係類似氣硬功 吸啖頂被擊打的位 頂得多 頂慣咗 咪頂倒囉
手腳硬劈磚, 泰仔隻腳硬, 好多北派隻腳硬, 南派鐵橋 又氣功?

引用:
原帖由 早晨 於 2017-12-20 12:12 PM 發表

正如睇拳賽 D拳手好熬得打 係練咗氣硬功? 係類似氣硬功 吸啖頂被擊打的位 頂得多 頂慣咗 咪頂倒囉
手腳硬劈磚, 泰仔隻腳硬, 好多北派隻腳硬, 南派鐵橋 又氣功?
貫咩氣 貫什麼位 WEWONWON咁 唔分開技法與力法 太極十年不出門 唔明個理練多二十年都不出門

引用:
原帖由 早晨 於 2017-12-20 12:12 PM 發表

你練到點叻點叻,發到勁,人哋吾低得,就話你未冇內氣,有炮冇彈。

你站椿站得好,有氣感,就話你係虛火,系幻覺。

總之,得佢哋叻!

真係躺着也中槍!

好唔好打, 係由好多因素構成。我呢度想講的係, 的而且確係有方法, 可以將小周天的氣, 轉化為技擊用的發勁, 而其中一種方法, 就係風雷手, 想知多啲, 咪自己買本書睇下囉。都冇所謂啦, 人就是歡喜活在自己的世界裏。

引用:
原帖由 maozeidong1949 於 2017-12-20 01:43 PM 發表
好唔好打, 係由好多因素構成。我呢度想講的係, 的而且確係有方法, 可以將小周天的氣, 轉化為技擊用的發勁, 而其中一種方法, 就係風雷手, 想知多啲, 咪自己買本書睇下囉。都冇所謂啦, 人就是歡喜活在自己的世界 ...
睇書無問題
問題係要識選擇
好多太極書都係垃圾
好多作者本身是左抄右抄抄成一本 曲解前人的法理
好多作者係偉大的作家 本身係唔多識拳
雖然睇落好好笑 但係呢個係事實
好多所謂大師 好有朵 甚至係博士 係什麼博士? 物理 化學 文學 定數學? 唔知總之...或許好多人聽佢鳩UP
學左兩年套路便可以出書 文筆好嘛
好多阿叔師奶都誤會

引用:
原帖由 19372046 於 2017-12-20 12:18 PM 發表

你練到點叻點叻,發到勁,人哋吾低得,就話你未冇內氣,有炮冇彈。

你站椿站得好,有氣感,就話你係虛火,系幻覺。

總之,得佢哋叻!

真係躺着也中槍!
無問題 理性討論

哈哈哈, 我找到了, M師兄, 是不是這一本?
https://baike.baidu.com/item/铁手神功
今個禮拜找我師兄過一過目, 以辨真偽
師兄兼練內丹太極40多年, 有怪莫怪

引用:
原帖由 六合小子 於 2017-12-21 10:48 AM 發表
哈哈哈, 我找到了, M師兄, 是不是這一本?
https://baike.baidu.com/item/铁手神功
今個禮拜找我師兄過一過目, 以辨真偽
師兄兼練內丹太極40多年, 有怪莫怪
當然係真
堅有字, 肯定係本書黎

引用:
原帖由 早晨 於 2017-12-20 11:57 AM 發表

氣功同發勁 係無關係
係三樣野
請問早兄師承,吾使講到咁明,小小喑示得啦。

引用:

氣功同發勁 係無關係
係三樣野

引用:
原帖由 太極發燒友 於 2017-12-21 07:54 PM 發表

太極張山窿

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]