註冊 登入

[討論] 九號風球定義一討

引用:
原帖由 ccip310 於 2017-12-24 05:44 PM 發表

我都認同100公里唔代表咩,係未direct hit要睇返個風結構,風場,風圈同環流先做知,好似話經典既10,例如約克,愛倫,荷貝,溫黛呢類當然無可置疑,但仲有好多好多其他既存在灰色地帶
例子1:08鸚鵡咁嚴重既禿頭,基 ...
貝姬係有移速因素喺到
風眼並唔算太大

反而約克風眼就真係大喇

HT8193
引用:
原帖由 方九貞 於 2017-12-19 06:15 PM 發表

方九貞縱橫風壇三十多年,一直對風球的燈號不以為然,除了小時候硬記了一段短日子外,之後都是不記得。

竟然要在 2017 年 12 月 19 日下午 4 時 40 分才看得明燈號的心思。

三盏燈,要填綠色,總共有 7  ...
翻查檔案, 1917 年開始用數字風球的時候, 燈號是按以下規則設定的:
http://sunzi.lib.hku.hk/hkgro/view/a1917/317.pdf

其實也只是定義罷了. E(N) 風的燈號是 W(S) 風的"補足", 只是這個定義的結果.

1934 年改為 NE/SE/SW/NW 風之後, N 的燈號變了 NW, S->SW, E->NE, W->SE, 暫找不到文件說明規律, 或許已全無規則了. 倒是方九貞想到了"補足"這一古今通用的記憶方法.

回覆 引用 TOP

最近翻查資料, 發現其實發了 9 之後發 10 的比率, 戰前和戰後都約為 50% 左右, 因此定義和做法可能一直冇變過(但參考站有變, 以前連黃矛洲附近的 Gap Rock  都計, 所以較容易發 8/9/10). 而澳門比例則較低, 得 1/4 左右.

可能發 10 先可以發 9, 還有那些證據呢? 找歷史檔案.

1885 年, 烈風開一槍, 暴風或颶風開兩槍:
http://sunzi.lib.hku.hk/hkgro/view/g1885/670420.pdf

1905 年, 烈風開槍
http://sunzi.lib.hku.hk/hkgro/view/g1905/542520.pdf

1907 年, 三響炮及燈號(紅綠紅), 表示 "wind may increase to typhoon force at any moment"
http://sunzi.lib.hku.hk/hkgro/view/g1907/6748.pdf

實際操作上只找到這份文件:
http://sunzi.lib.hku.hk/hkgro/view/s1908/2054.pdf

單看這例, 三炮+(紅綠紅)就比較似係後來 9 號風球的解讀A(10號預警). 而三炮+紅綠紅的定義有"increase"尼個字, 的而且確比較像 9 不像 10.

咁其實加個 9 號風球, 原意係咪只係想將三炮的作用分拆成兩個信號, 9 號就變成估有颶風的前部分, 10 號就變成實測颶風的後部分?

但係, 最衰 1917 年改制後, 睇番尼張:

又白紙黑字寫住 "no. 7 is same as urgent signal (即三炮+紅綠紅) of old code, no. 6 is new". 當然我都唔會盡信尼度白紙黑字.

1930 年, 寫住可以 8->10
http://sunzi.lib.hku.hk/hkgro/view/g1930/573414.pdf

但如果剩係睇尼度就話冇乜機會颶風就唔可以 8號->9號, 又都係似自圓其說多.

結論:
1. 釋法 9 號定義: 烈風或暴風預料增強, 有可能改發 10 號. 發左 9, 臨門 T->STS 就順便 9->8. STS 如預料加強, 也可 8->9.
2. 取消 9 號. 今時今日個預測比以前確實好多, 而且 hko 都傾向慢半拍的, 掛得一兩個鐘的 9 號不如直 10 算. 反正 8 號可以 false alarm, 點解 10 號唔得先...
3. 搵人大.

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-12-30 12:39 PM 發表

最近翻查資料, 發現其實發了 9 之後發 10 的比率, 戰前和戰後都約為 50% 左右, 因此定義和做法可能一直冇變過(但參考站有變, 以前連黃矛洲附近的 Gap Rock  都計, 所以較容易發 8/9/10). 而澳門比例則較低, 得 1/4 左 ...
重要的野要重覆講

即係咁,1917 年發明個 9 號果陣,照字面睇(new; 文件冇寫過颶風兩隻字)係絕對有可能做緊三炮冇的野,而三炮係已經有增強及颶風預警的功能。

咁究竟 9 號仲係咪同颶風掛鉤?定係如樓上說簡單的"分拆"三炮功能?定係延長了"潛在的颶風"預警時間?唔睇過 1917-1930 年的檔案又點會有滿意答案呢。問下智明。

引用:
原帖由 AV493 於 2017-12-24 08:37 PM 發表

貝姬係有移速因素喺到
風眼並唔算太大

反而約克風眼就真係大喇
但記錄上貝姬既眼壁的確有段時間掃過維港既,應該同今年帕卡既情況相當接近,尤其係強度,路徑同移速上。只係當年貝姬個移速有冇帕卡咁誇張,行成40-45km/h  初入南海中部果下至登陸珠海,過程只需大半日

約克都唔係果件事,隻眼整個日間包住整個香港全境既

精彩的一年,希望可以好似......
引用:
原帖由 ccip310 於 2017-12-31 11:14 AM 發表

但記錄上貝姬既眼壁的確有段時間掃過維港既,應該同今年帕卡既情況相當接近,尤其係強度,路徑同移速上。只係當年貝姬個移速有冇帕卡咁誇張,行成40-45km/h  初入南海中部果下至登陸珠海,過程只需大半日

約克都 ...
但睇衛星雲圖
貝姬環流咁細
我就唔太相信佢眼壁掃過維港喇

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2017-12-31 11:17 AM 發表

但睇衛星雲圖
貝姬環流咁細
我就唔太相信佢眼壁掃過維港喇
衛星圖唔代表咩既,環流大細同核心大細未必對等關係,我反而比較相信核心範圍同風眼大細既關係
天鴿望落去都唔係細,但可能係針眼關係,所以個核心區半徑得30公里咁大把,記得當時係香港東南130公里,風力都未算好強,好似係入左90公里之後先暴力同直線上升,烈風上限直上颶風,吹暴風時間短到可以ignore.
換左係大眼又唔同
韋森特都係m size, 開隻大眼核心區都唔同晒,當然仲有方位問題,距離130公里果陣巳經吹到癲,長洲巳經暴風上限。當然,換埋大風眼+大環流+高強度既黑格比,情況會更誇張,我上面都有講,經估算,160公里距離內,港內南部海平面測風站應該可以開始上試颶風
我睇返,貝姫風眼都算係係偏大既,眼牆掃到完全唔奇.
仲有個可能,或者好似帕卡咁,超怪雞風眼同眼牆,冇不利因素影響下,環流嚴重偏心北半圓,與中心相關最強風雨只集中在中心北面

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-12-31 08:39 AM 發表

重要的野要重覆講

即係咁,1917 年發明個 9 號果陣,照字面睇(new; 文件冇寫過颶風兩隻字)係絕對有可能做緊三炮冇的野,而三炮係已經有增強及颶風預警的功能。

咁究竟 9 號仲係咪同颶風掛鉤 ...
1917-1930 重點問題包括:
* 7(10) 號仍有多少預警成份?
* 如已無機會 7(10),係咪繼續 6(9)? 點解?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ccip310 於 2017-12-31 11:58 AM 發表

衛星圖唔代表咩既,環流大細同核心大細未必對等關係,我反而比較相信核心範圍同風眼大細既關係
天鴿望落去都唔係細,但可能係針眼關係,所以個核心區半徑得30公里咁大把,記得當時係香港東南130公里,風力都未算好強,好似係入左90公里之後先暴力同直線上升,烈風上限直上颶風,吹暴風時間短到可以ignore.換左係大眼又唔同
韋森特都係m size, 開隻大眼核心區都唔同晒,當然仲有方位問題,距離130公里果陣巳經吹到癲,長洲巳經暴風上限。當然,換埋大風眼+大環流+高強度既黑格比,情況會更誇張,我上面都有講,經估算,160公里距離內,港內南部海平面測風站應該可以開始上試颶風
我睇返,貝姫風眼都算係係偏大既,眼牆掃到完全唔奇.
仲有個可能,或者好似帕卡咁,超怪雞風眼同眼牆,冇不利因素影響下,環流嚴重偏心北半圓,與中心相關最強風雨只集中在中心北面
我記得我之前睇過天鴿嘅衛星雲圖
佢個環流係大到包圍成個南海咁滯 (定係我睇錯?)
所以咁嘅環流喺香港 60km 掠過都中唔到眼牆真係不幸中之大幸

同埋長洲唔可以完全當海平面咁睇 (高度問題 , 以及因為部分情況下長洲不合理地大風)
尤其而家有長洲泳灘站 , 西登風睇泳灘站掛9/10號波仲好 (長洲主站唔近海平面 , 橫瀾島係前哨站)

至於貝姬 , 有人貼過雷達圖 , 你可以睇睇
http://bbs.typhoon.org.cn/read.p ... p;fid=85&page=3

講返正題:
颱風級別直襲而東登嘅話其實要睇埋強度
如果東登而中心風力得 120 其實係難以說服人掛九號風球 (除非你有森姆 莫拉菲級雨帶 )
因為東登嘅風基本上要打 72.9% 折扣變海平面風力
中心風力 120 東登不但令香港吹唔到持續颶風 (其實佢就算西登都吹唔到持續颶風) , 仲要吹唔到持續暴風 , 點說服人哋掛?

HT8193
引用:
原帖由 方九貞 於 2017-12-30 12:39 PM 發表

最近翻查資料, 發現其實發了 9 之後發 10 的比率, 戰前和戰後都約為 50% 左右, 因此定義和做法可能一直冇變過(但參考站有變, 以前連黃矛洲附近的 Gap Rock  都計, 所以較容易發 8/9/10). 而澳門比例則較低, 得 1/4 左 ...
咁多英文 點睇呀....?
啲字仲要咁深奧
可唔可以解釋?

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2017-12-31 06:07 PM 發表

我記得我之前睇過天鴿嘅衛星雲圖
佢個環流係大到包圍成個南海咁滯 (定係我睇錯?)
所以咁嘅環流喺香港 60km 掠過都中唔到眼牆真係不幸中之大幸

同埋長洲唔可以完全當海平面咁睇 (高度問題 , 以及因為部分 ...
天鴿入南海前只係好普通1個弱雞風,初始遠洋去到巴士海峽先升上ts, 入南海海後收慢及整拿成功後,先爆發增強,18小時連升4級至spty同做環流上做暴發戶

貝姫就早早係有共識嚴重低估既,果個帖我有睇個,就係見到眼區明顯地大及圓,礙於欠缺清晰度,但咁圓既眼點都有cat2-3既

至於東登打折個%點計出黎?舊年妮妲就係ty下限登陸,但只係錄到烈風下限風力,hko果時有暗示過考慮9,但睇到咁樣衰實測即急急腳收返暗示

調返轉,西登風仲有空間增強,當風,半圓效應影響下,風力係有機會做到100%,甚至可以大過100% 除左貝姫,約克嚴重低估外,近啲既有今年帕卡,sts上限真係做到有近海平面站錄到暴風上限,仲要唔只1個,另外有堆ts上限既近距西登都做到烈風/暴風風力,當年有個風唔記得名就係咁導致日後不成文規定ts直襲一定要8

引用:
原帖由 ccip310 於 2017-12-31 08:32 PM 發表

天鴿入南海前只係好普通1個弱雞風,初始遠洋去到巴士海峽先升上ts, 入南海海後收慢及整拿成功後,先爆發增強,18小時連升4級至spty同做環流上做暴發戶

貝姫就早早係有共識嚴重低估既,果個帖我有睇個,就係見到眼區明顯地大及圓,礙於欠缺清晰度,但咁圓既眼點都有cat2-3既

至於東登打折個%點計出黎?舊年妮妲就係ty下限登陸,但只係錄到烈風下限風力,hko果時有暗示過考慮9,但睇到咁樣衰實測即急急腳收返暗示

調返轉,西登風仲有空間增強,當風,半圓效應影響下,風力係有機會做到100%,甚至可以大過100% 除左貝姫,約克嚴重低估外,近啲既有今年帕卡,sts上限真係做到有近海平面站錄到暴風上限,仲要唔只1個,另外有堆ts上限既近距西登都做到烈風/暴風風力,當年有個風唔記得名就係咁導致日後不成文規定ts直襲一定要8.
其實係假設嚟
當港內打 90% 折 , 東登再打 90% 折 , 一小時平均風力再打 90% 折 , 咁就 72.9%
當然東登果到可能要再打多啲折啦

但問題嚟喇 , 點解有啲風以颱風下限 (甚至強烈熱帶風暴) 東登都可以咁大風呢? (例如: 風神 森姆 , 前者STS東登都可以令橫瀾島吹持續暴風 , 仲要係折算咗都有暴風果隻? 後者唔洗講~ )

至於你話貝姬 帕卡 , 其實佢哋都有個移速因素喺到
而且 , 西登風之所以做到超過 100% 風力 , 係因為啲測風站嘅站位問題 (橫瀾島係前哨站 , 長洲唔近海平面)
但東登風冇乜咁嘅當風站

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2017-12-31 08:54 PM 發表

其實係假設嚟
當港內打 90% 折 , 東登再打 90% 折 , 一小時平均風力再打 90% 折 , 咁就 72.9%
當然東登果到可能要再打多啲折啦

但問題嚟喇 , 點解有啲風以颱風下限 (甚至強烈熱帶風暴 ...
移速因素應該包埋係係近中心最大風區啦,帕卡影響果時好似主站同泳灘一齊暴風上限,主站就得東南風發癲啫

東登風講,sam100%正中香港妮妲擦住東部水域分別掛
至於風神,本身個結構比風切搞到亂晒,風場k形,未到香港正東巳經吹緊西南風,未登陸主要環流勉強維持到強度,加上西南都算當風,加埋強雨區掛, 不過,sts黎講,下限直襲8中2只係算合格風力

引用:
原帖由 ccip310 於 2017-12-31 09:47 PM 發表

移速因素應該包埋係係近中心最大風區啦,帕卡影響果時好似主站同泳灘一齊暴風上限,主站就得東南風發癲啫

東登風講,sam100%正中香港妮妲擦住東部水域分別掛
至於風神,本身個結構比風切搞到亂晒,風場k形,未到香港正東巳經吹緊西南風,未登陸主要環流勉強維持到強度,加上西南都算當風,加埋強雨區掛, 不過,sts黎講,下限直襲8中2只係算合格風力
紅字: 咁愛倫係咩嚟?
愛倫中心風力得 165 左右 , 但長洲 (主站) 吹東南風果陣十分鐘平均吹到成 171 咁高喎
咁又點計先?
所以長洲 (主站) 係要折算

森姆橫瀾暴風下限都可以理解 , 佢個 120 其實可能係 121
但係風神真係匪夷所思
STS東登都可以吹到咁嘅風力真係......不可思議
新制仲要8中4 (假設用流浮山做指標嘅話)

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2017-12-31 06:58 PM 發表

咁多英文 點睇呀....?
啲字仲要咁深奧
可唔可以解釋?
咪又係 gale storm typhoon 果 D 字。。。查字典啦。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。