註冊 登入

中國古代軍隊中 , 係咪以農民軍最殘忍

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2017-12-24 10:58 PM 發表

歷史上, 真正成功的農民軍, 只有四支
劉邦, 劉秀的綠林軍, 朱元璋, 中共軍隊

李自成 其實都算係成功, 推翻明朝
可惜運氣不好, 遇上清兵入侵..........
中共就講自己是農民軍,
其實,中共領導層,基本是富農,地主,資本家……

如毛澤東是富農,當初他家有田地出租,不過評級時隻是(中農)

周恩來是世家……

熱門搜尋: 升學 diploma 加拿大升學 韓文課程 澳洲留學

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...
引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-25 09:14 AM 發表

咁又唔可以咁講 ... 好似明末當跌入馬爾薩斯人口陷阱 ,
好多人食都食唔飽 , 咁無得唔做反既
明末,北方連年旱災……
南方則沒事,
有講是印尼火山爆發引至,全球寒冷期

那時不止明朝,印度,愛爾蘭等地,都發生大饑荒……

熱門搜尋: 結婚對戒 婚紗晚裝 耳環 韓國時裝 折扣

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 十九八 於 2017-12-24 11:15 PM 發表

劉邦軍係呂后家族幫手
加上劉邦本係亭長
蕭何 曹參都係本地方長官
同農民軍有少少唔同
其實大部份農民軍的領袖, 都不是農民

農民軍主要是指, 成支軍隊九成都是由農民組成

引用:
原帖由 KG123456 於 2017-12-25 09:32 AM 發表

明末,北方連年旱災……
南方則沒事,
有講是印尼火山爆發引至,全球寒冷期

那時不止明朝,印度,愛爾蘭等地,都發生大饑荒……
火山活動只是小冰期成因的其中一個推論,但現在成因仍然沒有定論(甚至地球公轉周期也是推論之一)
另外愛爾蘭大飢荒其實和小冰期無關,馬鈴薯失收原因其實是馬鈴薯晚疫黴而非氣候導致

熱門搜尋: 銀行估價 漏水 洗碗
引用:
原帖由 erkc 於 2017-12-25 01:29 PM 發表

火山活動只是小冰期成因的其中一個推論,但現在成因仍然沒有定論(甚至地球公轉周期也是推論之一)
另外愛爾蘭大飢荒其實和小冰期無關,馬鈴薯失收原因其實是馬鈴薯晚疫黴而非氣候導致
但明末天氣轉冷則是共識……

可能我把愛爾蘭搬錯時空,
但歐洲當時也是動盪不安

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2017-12-25 12:24 PM 發表

其實大部份農民軍的領袖, 都不是農民

農民軍主要是指, 成支軍隊九成都是由農民組成
應該咁講,呢D農民軍的領䄂都吾係一般的鄉下佬質素。黃巢是讀書人兼富二代,連張獻忠都有一定學識兼受過正式軍訓。

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2017-12-24 10:58 PM 發表

歷史上, 真正成功的農民軍, 只有四支
劉邦, 劉秀的綠林軍, 朱元璋, 中共軍隊

李自成 其實都算係成功, 推翻明朝
可惜運氣不好, 遇上清兵入侵..........
黃巢  太平軍都唔算???

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-25 09:24 PM 發表

黃巢  太平軍都唔算???
不能成功建立一個新朝代, 就唔算成功啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2017-12-24 11:00 PM 發表

的確是
如果沒有西安事變, 蔣介石攻入延安, 消滅中共
到時候.....中共 的地位就和太平天國一樣, 失敗的造反者
我又覺得唔會喎 ...
社會主義係當時根本就有極大吸引力 , 就是毛毛一等人全死光 ,
難道老蔣真的可以殺光響往社會主義的讀書人???

有這幫人在 , 社會主義很容易就春風吹又生 ...

引用:
原帖由 西西積叻 於 2017-12-24 11:32 PM 發表

太平天國統治中國半璧江山長達十五年,吾算係失敗!
半璧江山???
西兄的計法也太偏坦太平天國吧 ...

太平天國大部份時間都係係東南五省之地 ,
而且每個省都佔唔到一半 ...
其實同 "統治" 半璧江山相差好遠 , "蓆捲" 就算既
始終佢起於廣西 , 又入過湖南  湖北

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-26 08:21 AM 發表

我又覺得唔會喎 ...
社會主義係當時根本就有極大吸引力 , 就是毛毛一等人全死光 ,
難道老蔣真的可以殺光響往社會主義的讀書人???

有這幫人在 , 社會主義很容易就春風吹又生 ...
到時呢班人最多都係 玩下恐襲/地下游擊
好似阿富汗恐怖份子咁

不能好似現在中共咁, 征服大陸, 再建國

引用:
原帖由 十九八 於 2017-12-24 11:15 PM 發表

劉邦軍係呂后家族幫手
加上劉邦本係亭長
蕭何 曹參都係本地方長官
同農民軍有少少唔同
但呂氏一族有多有錢???
我感覺上其實也只是縣級富豪 ...

熱門搜尋: 輪椅 醫療用品 口罩 更年期 五十肩 心臟病
引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-26 07:32 PM 發表

但呂氏一族有多有錢???
我感覺上其實也只是縣級富豪 ...
有傳呂公係呂不韋之後

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KG123456 於 2017-12-25 09:29 AM 發表

中共就講自己是農民軍,
其實,中共領導層,基本是富農,地主,資本家……

如毛澤東是富農,當初他家有田地出租,不過評級時隻是(中農)

周恩來是世家……
其實我覺得都合理 ... 其實窮人既 "羊群心理" 好重架 ,
如果你都係平民出身 , 佢地反而覺得你同佢地一樣 , 如果你可以做領袖
點解我唔可以做???

好似劉邦咁 , 佢好歹都係個亭長 , 呢個其實都算係佢既資本 ;
咁朱元璋呢??? 係 , 佢的確係個三級貧農 , 但唔好唔記得佢幾時發家 ,
無佢外父佢一樣甚麼都不是 ...

熱門搜尋: 結婚對戒 婚紗晚裝 耳環 韓國時裝
引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-27 08:52 AM 發表

其實我覺得都合理 ... 其實窮人既 "羊群心理" 好重架 ,
如果你都係平民出身 , 佢地反而覺得你同佢地一樣 , 如果你可以做領袖
點解我唔可以做???

好似劉邦咁 , 佢好歹都係個亭長 , 呢個其實都算係佢既資本 ;
...
我認為是富裕的人,可以讀書,
加之生活富裕,心力不是找食物,
而有更多時間去交友,識人,有更高追求

也更能知道,上下各層次的人所需所求,問題在那裡,如何解

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。