• 瀏覽: 14,998
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
我有兩隻光能錶,其一是gravity master 另一隻都係日本老牌子
要日日輪住換帶吸光。基本上唔帶一星期隻錶就會死電

精選汽車
放在窗邊日日俾太陽曬住就得

香港最無良企業: 港鐵
香港服務最差企業: 港鐵
香港重大事故最多的企業: 港鐵

回覆 引用 TOP

外沒花槽唔想跌落街同埋啲貼哂膠紙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryanNL 於 2018-1-4 05:56 PM 發表

我有兩隻光能錶,其一是gravity master 另一隻都係日本老牌子
要日日輪住換帶吸光。基本上唔帶一星期隻錶就會死電
這麼誇張?  
我有十數隻太陽能手錶, 包括數隻G-shock/Protrek.  我通常幾個星期無充電它們只是進入了睡覺模式。  一見光就恢復正常運作。  我有隻Citizen ecodrive 萬年曆。  基本上無帶十年, 見光仍然精神。

引用:
原帖由 abs0 於 2018-1-4 08:36 PM 發表

這麼誇張?  
我有十數隻太陽能手錶, 包括數隻G-shock/Protrek.  我通常幾個星期無充電它們只是進入了睡覺模式。  一見光就恢復正常運作。  我有隻Citizen ecodrive 萬年曆。  基本上無帶十年, 見光仍然精神。 ...
可能我張書枱比較亂又小開燈

引用:
原帖由 ryanNL 於 2018-1-4 08:41 PM 發表

可能我張書枱比較亂又小開燈
唔~~ 我的也不見天日。

一般情況下, 它們都在睡覺:

一見光, 仍在行。 注: 呢支我好多個星期都無戴過。

我承認我喜歡太陽能手錶。  我過往十幾年買給自己的所有的Casio, 全都是有tough solar功能的。  沒有的我不會買。

回覆 引用 TOP

咁我都唔明啦。反正今年兩隻錶都各自擰左去原廠換電

引用:
原帖由 ryanNL 於 2018-1-4 08:59 PM 發表

咁我都唔明啦。反正今年兩隻錶都各自擰左去原廠換電
買咗幾耐?  

坦白講我每過幾個月就身痕把整盆手錶放在窗台/太陽下曬一天。可能有幫助?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23897147

引用:
原帖由 abs0 於 2018-1-4 09:03 PM 發表

買咗幾耐?  

坦白講我每過幾個月就身痕把整盆手錶放在窗台/太陽下曬一天。可能有幫助?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23897147
我沒這個習慣。沒寄錯新果隻gravity master 換電時都過左保

引用:
原帖由 ryanNL 於 2018-1-4 21:08 發表

我沒這個習慣。沒寄錯新果隻gravity master 換電時都過左保
Gravitymaster 出左好似未夠一年喎,其實係米進入左power saving mode?

引用:
原帖由 kimimika 於 2018-1-4 09:37 PM 發表

Gravitymaster 出左好似未夠一年喎,其實係米進入左power saving mode?
保養話粒電用盡就叉唔翻

引用:
原帖由 ryanNL 於 2018-1-4 21:41 發表

保養話粒電用盡就叉唔翻
師兄不如post 隻Gravitymaster 睇下

引用:
原帖由 kimimika 於 2018-1-4 09:57 PM 發表

師兄不如post 隻Gravitymaster 睇下

引用:
原帖由 ryanNL 於 2018-1-4 10:09 PM 發表

o甘新電池都有問題??

我最新那支比你呢支出早幾年。

引用:
原帖由 abs0 於 2018-1-4 10:47 PM 發表

o甘新電池都有問題??

我最新那支比你呢支出早幾年。
保養話沒曬太陽粒電乾左溏

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]