註冊 登入

[健康飲食][增肌] 唔操嗰日要維持高蛋白飲食嗎

唔操嗰日要維持高蛋白飲食嗎 E-mail 此主題給朋友

本身肥底,一個星期操3-4次

師兄點睇?

引用:
原帖由 gouser 於 2018-1-12 01:25 PM 發表

師兄點睇?
除非你係用緊 " 食肉減肥法 ", 否則在 gym 日及非 gym 日都無需食高蛋白質飲食,

要減磅祇需減 intake 及增 output 即可, 簡單而言係食少 d 食清 d 及做運動例如多做帶氧等 .............

喺兩年前嘅夏天,
一個主日嘅下午,
一個 神嘅精心安排,
我出席左一個影響左我一生嘅教會活動,
神巧妙咁安排左您坐喺我隔離,俾我有機會認識到您 .........
引用:
原帖由 愛羅 於 2018-1-12 01:41 PM 發表

除非你係用緊 " 食肉減肥法 ", 否則在 gym 日及非 gym 日都無需食高蛋白質飲食,

要減磅祇需減 intake 及增 output 即可, 簡單而言係食少 d 食清 d 及做運動例如多做帶氧等 .............
Sorry 師兄,冇講清楚。減肥之餘都想增肌

引用:
原帖由 gouser 於 2018-1-12 01:25 PM 發表

師兄點睇?
休息日建議減少碳水化合物,拉高蛋白質同健康既脂肪補返碳水化合物個到
健康既脂肪係指牛油果,亞麻籽油個類

回覆 引用 TOP

需要奶粉嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gouser 於 2018-1-12 01:45 PM 發表

明白, 所以應是有人敖你要食高蛋白質飲食 .................... 儘管你係肥底,

肌肉無錯係主要由蛋白質組成, 但整個合成過程並不等於食多 d 就會長多 d 肉咁簡單,

況且 " 減肥之餘都想增肌 " 其實有難度, 會得但時間要好長進展亦好慢,

仍建議你先主力減重, 期間照做重訓, 到你減到咁上下時再調番轉主力做重訓, 到時再考慮食高蛋白質飲食吧 .....................

喺兩年前嘅夏天,
一個主日嘅下午,
一個 神嘅精心安排,
神巧妙咁安排左您坐喺我隔離,俾我有機會認識到您 .........
休息下啦成日諗咁多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛羅 於 2018-1-12 02:09 PM 發表

明白, 所以應是有人敖你要食高蛋白質飲食 .................... 儘管你係肥底,

肌肉無錯係主要由蛋白質組成, 但整個合成過程並不等於食多 d 就會長多 d 肉咁簡單,

況且 " 減肥之餘都想增肌 " 其實有難度 ...
多謝師兄意見。我而家fat rate 20%, 應該減到幾多先主力增肌好?

引用:
原帖由 gouser 於 2018-1-12 07:18 PM 發表

多謝師兄意見。我而家fat rate 20%, 應該減到幾多先主力增肌好?
20% BF 不算太高, 建議先試至 15, 理論上去到這百份比雖睇唔到但摸落會覺有腹肌, 到這 level 轉 plan 即可, 理想的話今年 9 月前應可達標 ^^

熱門搜尋: 信用卡迎新禮品 按揭 旅遊保險 家居保險 人民幣定期 財務公司 物業按揭
喺兩年前嘅夏天,
一個主日嘅下午,
一個 神嘅精心安排,
引用:
原帖由 愛羅 於 2018-1-12 09:12 PM 發表

20% BF 不算太高, 建議先試至 15, 理論上去到這百份比雖睇唔到但摸落會覺有腹肌, 到這 level 轉 plan 即可, 理想的話今年 9 月前應可達標 ^^
比我就而家操,唔好嘥左20% bf 嘅肥仔力,到時落到15% 你唔會想上番20%

熱門搜尋: ring 證婚 結婚 懷孕 新娘化妝 婚禮 情侶戒指
引用:
原帖由 angel-angel 於 2018-1-13 12:41 AM 發表

比我就而家操,唔好嘥左20% bf 嘅肥仔力,到時落到15% 你唔會想上番20%
落到 15 再主力練肌理論上肌肉比例會上升, 雖玩少左帶氧但非完全唔玩, body fat ratio 會回升至 20 的機會不大 ...................

熱門搜尋: ring 證婚 結婚
喺兩年前嘅夏天,
一個主日嘅下午,
一個 神嘅精心安排,
引用:
原帖由 愛羅 於 2018-1-13 10:00 AM 發表

落到 15 再主力練肌理論上肌肉比例會上升, 雖玩少左帶氧但非完全唔玩, body fat ratio 會回升至 20 的機會不大 ...................
我話唔好嘥左d肥仔力,唔係話會反彈

引用:
原帖由 angel-angel 於 2018-1-13 10:08 AM 發表

我話唔好嘥左d肥仔力,唔係話會反彈
明白, 咁係我誤會了這句了 : " 到時落到15% 你唔會想上番20% "

熱門搜尋: ring 證婚 結婚 懷孕
喺兩年前嘅夏天,
一個主日嘅下午,
一個 神嘅精心安排,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gouser 於 2018-1-12 01:45 PM 發表

減肥之餘想增肌
當然要多多吸收蛋白質
多食肉食蛋食菜都可以
唔一定要飲蛋白粉
但飲蛋白粉係其中一個最實惠同方便既辦法

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。