註冊 登入

[澳洲] Tasmania塔斯曼尼亞 要打傳統語音電話

Tasmania塔斯曼尼亞 要打傳統語音電話 E-mail 此主題給朋友

我要係Tasmania打當地固網/手提電話,同打返香港固網/手提電話,係傳統電話唔係網絡電話,我知可以用Skype,但請問如在當地買一張可以打當地同香港既電話卡,手續同基本費用大約係幾多 ? 謝謝。

Skype係網絡電話但你又話唔係網絡電話?
究竟你向Tassie用固網定手提電話打岀?

你要電話卡定sim卡?

回覆 引用 TOP

Skype係可以打固網電話的,Never mind.

Anyway, 我係想問,我要用手提電話打當地同香港既固網同手提電話。

引用:
原帖由 babybb100 於 2018-1-13 11:06 PM 發表

Skype係可以打固網電話的,Never mind.

Anyway, 我係想問,我要用手提電話打當地同香港既固網同手提電話。
Skype係網絡電話,儲值後先可以打固網電話,但前提係你要有網絡(有得上網)先打得

1. 你可以用各大香港電訊供應商既日費漫遊數據服務就用到Skype。
2. 可以向各大的香港電訊供應商買供海外使用/有漫遊儲值卡
3. 可於深水埗買店主話可以海外使用既不知明儲值卡
4. 亦可淘寶淘供澳洲使用電話卡
5.. 到埗後買當地儲值卡,詳情請參考舊posts。
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24589830&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

價錢網上都有,google電訊網絡商名稱就有。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 babybb100 於 2018-1-13 09:45 PM 發表

我要係Tasmania打當地固網╱手提電話,同打返香港固網╱手提電話,係傳統電話唔係網絡電話,我知可以用Skype,但請問如在當地買一張可以打當地同香港既電話卡,手續同基本費用大約係幾多 ? 謝謝。
其實我一睇你既問題,我以為你要既電話卡係要用固網電話打岀既電話卡(唔係simcard,係上一輩用果種scratch card)
呢一種呢家連China Town或唐人超市都未必有🤣

回覆 引用 TOP

深水埗有
再唔係到步之後去買當地電話咭
會有30蚊港幣左右可以打番香港

回覆 引用 TOP

11月時同行親戚買 OpXXs $15 30日,好似有10G data,有 local call及 IDD.我親戚就係要 call HK先買 OXtuX;我就買 A$10 10G data + local call。

引用:
原帖由 tfk12au7 於 2018-1-15 10:24 PM 發表

11月時同行親戚買 OpXXs $15 30日,好似有10G data,有 local call及 IDD.我親戚就係要 call HK先買 OXtuX;我就買 A$10 10G data + local call。
唔好意思,搭單想請教師兄,請問墨爾本機場有沒有telsxxx的舖位?想轉機前買張sim卡15日用

引用:
原帖由 sammy165 於 2018-1-16 01:46 AM 發表

唔好意思,搭單想請教師兄,請問墨爾本機場有沒有telsxxx的舖位?想轉機前買張sim卡15日用
無,但報紙檔會有。

回覆 引用 TOP

You can use the function in Wechat to dial out any land line numbers (local or overseas) at a discount rate. But you don't have a fix phone number or the receiver won't be able to dial back to you. It is similar to Skype. You can arrange the data card in Hong Kong.

However, you can buy a sim card in Australia (post office, supermarket, stationary shop etc) which has the local number and with data. But you will need to register with your passport.
However, the mobile signal in Tasmania is very weak that you MUST need a Telstra sim card for better signal. Other service provider is hopeless.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。