註冊 登入

[問題] 點解上磅都要甘多既CARDIO?

點解上磅都要甘多既CARDIO? E-mail 此主題給朋友

自己有玩開GYM, 都對飲食有基礎既了解。
但有D問題想問D有研究開既師兄, 請指教, 小弟感激萬分。
近期聽返黎既就係上磅(肌肉)都要做大量既帶氧訓練
但以小弟所知其實只要做到有卡路里既盈餘
(攝取多過每日所需既5-10%)
但點解仲有人會做大量既帶氧去消耗能量, 仲要另外去返條數
問過一D有跟教練既朋友都有提及上磅同時大量帶氧
甘辛苦先食夠有盈, 轉頭跑左去又要食返返黎?
原因係乜?
在GOOGLE SEARCH 張繼聰的肌肉是如何練成的?part 1
都有少少提到佢自己既上磅方法1星期6日, 食得清,大量既帶氧可比大家參考

健康人生最基本每星期做二佰分鐘帶氧運動,平均便天做半個鐘。

回覆 引用 TOP

之前maymay 師兄都有講,話心肺support 到身體肌肉先會大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 icestadlu 於 2018-1-13 11:21 PM 發表

(攝取多過每日所需既 ...
各師各法, 過往我在上磅期都係完全唔做帶氧, 到修身期才會做, 以多年觀察大部份 bb, 包括海內外都係咁做, 一般在 0ff-season 都好 " 潤 " 下, 大家可參考下佢地在非賽期既相就會明 ..................

而家有人用帖 #1 咁做相信係希望 " 乾住上 ", 近年亦興型格 slim fit 身型, 相信這種做法可有效達標吧 ...............

喺兩年前嘅夏天,
一個主日嘅下午,
一個 神嘅精心安排,
我出席左一個影響左我一生嘅教會活動,
神巧妙咁安排左您坐喺我隔離,俾我有機會認識到您 .........

回覆 引用 TOP

如果你想以本地ifbbpro既體態做目標,你就睇下佢休賽期係乜野身型,你接受唔到既,咁好難以佢地出賽體型做目標..

如果係以陳豪周柏豪余文樂陳柏宇森美既...就可以不理

張聰都唔係人人覺得佢大隻,但佢都已經係由14X上都17X再減番落黎,先有現時(唔大隻)既體型

期間做卡di噢,可能係要擺重點係改善心肺方面,而唔係消脂或擔心落番磅既問題,堅操期間好多時都扯曬蝦,1分鐘內回唔切氣好影響往後質素

仲知話你聽系有幫助,要信,信,信就會有幫助

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超濃密泡泡 於 2018-1-14 11:32 AM 發表

如果你想以本地ifbbpro既體態做目標,你就睇下佢休賽期係乜野身型,你接受唔到既,咁好難以佢地出賽體型做目標..

如果係以陳豪周柏豪余文樂陳柏宇森美既...就可以不理

張聰都唔係人人覺得佢大隻,但佢都已經係由14 ...
張繼聰依家減番啦咩 佢好似話上到180

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 icestadlu 於 2018-1-13 11:21 PM 發表

Cardio 嘅作用唔係減脂的

cardio在上磅也要做的、好的心肺功能對玩superset好有幫助、未来落磅也容易應付D。

回覆 引用 TOP

引用:

要先定義咩叫大量,係次數定強度?
帶氧運動都要睇 heart rate 上到幾多 percent,另外,其實做帶氧唔消得好多卡路里,以跑步為例,跑30k 都係只消到二千大卡。只做輕量cardio,heart rate只上到60%,仍處於fat burning zone,冇咩問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 只係你以為 於 2018-1-16 11:33 PM 發表

Cardio 嘅作用唔係減脂的
係練心肺?

熱門搜尋: 信用卡迎新禮品 按揭 旅遊保險 家居保險

回覆 引用 TOP

因人而異,首先要了解自己身體,唔識就點練?

回覆 引用 TOP

有D情況做cardio係為身體編程,幫助日後有效率消脂作準備

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。