註冊 登入

[其他] 新手遊東京,求俾意見

新手遊東京,求俾意見 E-mail 此主題給朋友

同媽媽夾好晒假,之前報左團
2月25號出發去日本東北果邊
希望成團,仲差3個人先成
尼家諗緊,唔成團就自由行去
不過本身我份人認路一般,又要帶住媽媽
驚搞唔掂,始終覺得東京車站好覆雜咁
太多條線,我又第一次自由行去
如果唔成團既話我唔知點好
尼家唯有照睇住d旅遊資料先

唔成團就另外book 機票酒店?

回覆 引用 TOP

係呀!通知左就book
所以尼家諗下d野,費事咁手足無措

引用:
原帖由 惠珍※ 於 2018-1-30 07:58 AM 發表

係呀!通知左就book
所以尼家諗下d野,費事咁手足無措
幾時先知成唔成行?

やられる前にやる~~~by 智☆★☆★☆★

回覆 引用 TOP

25/2 出發,如果到時15/2或更早通知你唔成團,你買唔買得切機票及book 唔book 得切酒店呢?

深信幸運是在我手裡
今天我能高飛
只想你也替我開心
感覺樣樣都得意
一樣是舊日的我
今天笑意甜絲絲
聲音裡也帶一點光彩
感覺是特別的美
引用:
原帖由 惠珍※ 於 2018-1-30 12:03 AM 發表

同媽媽夾好晒假,之前報左團
2月25號出發去日本東北果邊
希望成團,仲差3個人先成
尼家諗緊,唔成團就自由行去
不過本身我份人認路一般,又要帶住媽媽
驚搞唔掂,始終覺得東京車站好覆雜咁
太多條線,我又第一 ...
揾定酒店資料(三四間),近景點,近車站,最好有機場巴士(Limousine)到,方便媽媽。因東京地鐵,好多樓梯...
如四、五晚,不建議轉酒店, 東京地鐵四通八達
一定買Suica 咭,(日本八達通) ,方便乘車,搭錯無咁煩。
試下用,手機程式 ""Japan Travel 日本旅遊 東京 交通地圖 JR""
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.navitime.inbound.walk

買數據Sim,查地圖,翻譯。擔心媽媽,一人一張。
日元香港兌換,日本不方便。
旅遊保,因媽媽同行,安心點。
東京治安,數一數二,但人多,也勿輕心。大城市,多雜人。

景點,清簡,不建議跑行程。雖然普遍東京景點已較夜收,但也留意下,尤其休息日。

早點,詳細點準備,一定OK. 旅遊書,有備無患。(好老土

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 halolily 於 2018-1-30 08:53 AM 發表

25/2 出發,如果到時15/2或更早通知你唔成團,你買唔買得切機票及book 唔book 得切酒店呢?
同意。追緊D旅行社。
或轉已成行的團。
(其實,本人也不會報未成行的團。太麻煩

回覆 引用 TOP

如樓主在成田/羽田落機去東京站轉車上東北基本上難度不大,最多只係搵得耐捐失只是時間靈已而.

回覆 引用 TOP

去大阪算啦,東京太複雜,兩個地圖都睇吾晒d 地鐵線,不過大阪都吾系講笑,複雜過傷港幾倍

1. 搵左住咩酒店先
2. 搵車點去到你既酒店
3. 搵景點
4. 東京有5成以上既景點坐JR山手線/中央線就去到, 地下鐵/其他鐵路比JR貴50-70yen
5. 新宿車站轉車, 未知咩出口唔好亂出閘, (好似上環/銅鑼灣咁要響下面行)
6. 都營巴士一律200yen?
7. 一日唔去咁多景點就得

http://www.geocities.jp/fungbaka
最终兵器彼女~

回覆 引用 TOP

東京係好多火車地鐡路線,但係一般遊客用到都係JR山手線, 都營大江戶, 都營淺草。
近郊另計....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mstg1234 於 2018-1-30 09:53 AM 發表

去大阪算啦,東京太複雜,兩個地圖都睇吾晒d 地鐵線,不過大阪都吾系講笑,複雜過傷港幾倍
多地鐵線只會係方便, 點解反而係唔好處? 你搵你想去邊既鐵路線就得, 佢整體有幾複雜你使乜理.

如果只係遊東京市內, 覺得好dry. 除非只係hea行純食,shopping...
否則去大阪多啲唔同野睇. 抽一日去京都亦唔難.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tamarwander 於 2018-1-30 11:08 AM 發表

多地鐵線只會係方便, 點解反而係唔好處? 你搵你想去邊既鐵路線就得, 佢整體有幾複雜你使乜理.
睇地圖睇到眼花,晒好多時間又問又搵,如果問d 職員,吾同公司可能吾同答案,試過貪平去機場吾坐 express,玩轉線,搞到差d miss 班機

引用:
原帖由 mstg1234 於 2018-1-30 11:47 AM 發表

睇地圖睇到眼花,晒好多時間又問又搵,如果問d 職員,吾同公司可能吾同答案,試過貪平去機場吾坐 express,玩轉線,搞到差d miss 班機
你真系~辺有人拎出機場個程去冒險架

やられる前にやる~~~by 智☆★☆★☆★
 36 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。