註冊 登入

[問題] 一星期六日健身表如何有效分配?

一星期六日健身表如何有效分配? E-mail 此主題給朋友

一星期練足六日 星期日休息
因為本身背弱想操多一日
1 背
2 胸
3 二三頭手臂
4 膊
5 腳
6 背
日 休業息

問題就係 我一星期分開頭尾練背比充足時間休息 但我星期六操完背得返一日休息就繼續下星期個流程正常唔夠 我應該點分配 笫二次練背再推前兩日嗎

每個人都唔同 ,倒不如親身問一問健身師傅嘅意見

引用:
原帖由 nevereva 於 2018-2-10 11:05 AM 發表

因為本身背弱想操多一日
1 背
2 胸
3 二三頭手臂
4 膊
5 腳
6 背
日 休業息

問題就係 我一星期分開頭尾練背比充足時間休息 但我星期六操完背得返一日休息就繼續下星期個流程正 ...
放去膊or二三頭日到。可以一次高強度做重d,係二三頭or膊個日作為輔項訓練。多左一日休息日會好d

引用:
原帖由 hachibegoe 於 2018-2-10 11:43 AM 發表

放去膊or二三頭日到。可以一次高強度做重d,係二三頭or膊個日作為輔項訓練。多左一日休息日會好d
即係你意思 一星期變5日
弟二次既背變係低強度輔助訓練放係星期3/4?

引用:
原帖由 nevereva 於 2018-2-10 12:36 PM 發表

即係你意思 一星期變5日
弟二次既背變係低強度輔助訓練放係星期3/4?
無錯,一次高強度力歇,重量較重rm少dd,動作同組數多d,另一次比較中低強度,重量較輕rm多少少。

最主要目的更加弱項訓練次數。一星期兩次就ok 3次以上反而過多。

回覆 引用 TOP

1.推
2.拉
3.推
4.拉
5.推
6.拉
7.休

引用:
原帖由 肌建工程師 於 2018-2-10 06:54 PM 發表

1.推
2.拉
3.推
4.拉
5.推
6.拉
7.休
1。休
2。休
3。休
4。休
5。休
6。休
7。考慮下休定操,最後都係休
好快咁,就過左一個悠閒既2017

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2018-2-10 08:33 PM 發表

1。休
2。休
3。休
4。休
5。休
6。休
7。考慮下休定操,最後都係休
好快咁,就過左一個悠閒既2017
上狸度休tonight

引用:
原帖由 肌建工程師 於 2018-2-10 08:37 PM 發表

上狸度休tonight
Come come, 上來打冰爐,睇4仔,打牌,飲酒,食花生,食雪卡

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2018-2-10 08:40 PM 發表

Come come, 上來打冰爐,睇4仔,打牌,飲酒,食花生,食雪卡
喺時候又聚下互食雪卡

引用:
原帖由 nevereva 於 2018-2-10 11:05 AM 發表

因為本身背弱想操多一日
1 背
2 胸
3 二三頭手臂
4 膊
5 腳
6 背
日 休業息

問題就係 我一星期分開頭尾練背比充足時間休息 但我星期六操完背得返一日休息就繼續下星期個流程正 ...
將 Fri & Sat 對調便可以了 ....................

喺兩年前嘅夏天,
一個主日嘅下午,
一個 神嘅精心安排,
我出席左一個影響左我一生嘅教會活動,
神巧妙咁安排左您坐喺我隔離,俾我有機會認識到您 .........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肌建工程師 於 2018-2-10 08:42 PM 發表

喺時候又聚下互食雪卡
過年後约局

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2018-2-10 11:42 PM 發表

過年後约局
等狸好蕭色

回覆 引用 TOP

師父d學員一星期操1-2日都達到目標了, 樓主操6日系參加比賽?~

引用:
原帖由 flopman 於 2018-2-10 11:48 PM 發表

師父d學員一星期操1-2日都達到目標了, 樓主操6日系參加比賽?~
收工夜晚練
生活上無另一半 無咩朋友

回覆 引用 TOP

31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。