註冊 登入



打印

[遊記分享] 漫無目的大阪行(賢島) 香討焦點

漫無目的大阪行(賢島) E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
因為上年打風張機票延期到今年二月才飛機
因為坐樂桃半夜飛,早上才到
一出機場就上左架南海電車
出到難波買左張近鐵pass玩三日





[ 本帖最後由 superhkguy 於 2018-2-24 07:53 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

買票時話要加錢,咁我已買pass plus 版本,原來都唔包,咁就科水上車,隔離有個日本老野玩張椅。
張椅伸展角度好有限,訓又唔夠斜,坐又吊腳。
貼錢買難受。
我坐去總站,叫賢島。
跟住去車上餐廳,龍蝦飯1340日元
上到枱才知伊勢海老原來咁能細兜,笑左成分鐘。




回覆 引用 TOP

近鐡pass ,坐埋去出屋敷站,去尼崎新地,食櫻花妹。


去到賢島站打算坐船去賢島
頂,原來不用坐船,這𥚃是賢島
車站有人舉牌,間野叫Aman ,要我20萬日元一晚包兩食(佢地只有suite) , 另一間bay suite 要120000円包兩食。嘩!日本啲酒店太貴了。我問附近有冇東橫 。佢笑左一笑。
咁周圍行,有好多珠寶店。當然大約一點半,正當午餐時間,不過無一間食店開門



[ 本帖最後由 superhkguy 於 2018-2-10 03:53 PM 編輯 ]



[隱藏]
飢寒交迫之際,有人叫我上車,去看



酒店
Ok才考慮也不遅,唔駛在車站lawson過夜。車程一上山就到,中途有間7仔。


間酒店好能大,但門口好能小。咁又笑左成分鐘。成間野除了三個staff 外。見唔到其他人。時間大約下午二點鐘。好後悔,上左房,如果佢唔收咭就麻煩,只帶一張咭同西瓜咭

[ 本帖最後由 superhkguy 於 2018-2-10 04:15 PM 編輯 ]



引用:
原帖由 superhkguy 於 2018-2-10 15:41 發表

去到賢島站打算坐船去賢島
頂,原來不用坐船,這𥚃是賢島
車站有人舉牌,間野叫Aman ,要我20萬日元一晚包兩食(佢地只有suite) , 另一間bay suite 要120000円包兩食。嘩!日本啲酒店太貴了。我問 ...
20萬日元一晚包兩食(佢地只有suite)!!!。嘩!日本啲酒店太貴了!!!



回覆 引用 TOP

終於check in 左 連稅兩餐76000日元,因為在



吃了一個小龍蝦飯及一個和牛咖哩飯。不夠飽。我問可否晚餐早些在三點食,佢話最早五點,叫我去貴賓室吃小點。

去到紅白酒同果汁任隊,重有啲餅,不過好甜下。


個蝦味麵包條比我秒左,都幾好味



回覆 引用 TOP

重有兩小時,打算去橫山觀景台同伊勢內宮個橫丁。不過原來去都要一小時,好後悔去賢島。上左架特急,原來pass又要補錢。特急只停宇治山田站,唉,本來在五十鈴下車













大概七點回到酒店,冲涼後去浸溫泉,打去櫃檯,原來這不是温泉旅館,沒有溫泉。雪!
咁唯有去dinner





食左當地土產便回房睡覺



回覆 引用 TOP

[隱藏]
因為浸唔到溫泉,心有不甘。咁用jalan去book第二晚,落注叫佢地在門小酒店pick up我。跟住第二朝吃早餐。







支持好食好住之旅!


引用:
原帖由 bunny0729 於 2018-2-11 06:44 AM 發表

支持好食好住之旅!
個鮑魚龍蝦奄列真心覺得正到喊



嘩,我啱啱去完大阪,正想出個post"大阪唔知去邊論盡之旅", 一見你呢個"漫無目的大阪行", 我即時唔駛出,小巫見大巫


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superhkguy 於 2018-2-11 09:45 AM 發表


個鮑魚龍蝦奄列真心覺得正到喊
因為睇到,禾流晒口水啊!
大開眼界,謝謝你的分享。



回覆 引用 TOP

[隱藏]
既然咁,我又分享下個晚餐,因為去左伊勢內宮,嗰度好多野食,有一店賣大福,趁新春來臨去買大福,其實日本將啲古街變晒汁,重要條條差不多咁。對我來説,除左食真係唔色欣賞。
張近鐵pass plus包巴士,我又在宇治山田上到的士才記起。用左4000円左右去到,的士可以用Suica 真心覺得正。
玩完才知去坐巴士回五十鈴川轉普通列去回黑暗賢島。
返到酒店上五樓開餐












回覆 引用 TOP

 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]





重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。