• 瀏覽: 10,942
  • 回覆: 106
  • 追帖: 4
+15
同前輩推手
前輩用手掌摸住,唔洗用手指捏,手板心就會「咄」住
甚至用手臂等唔同地方都有效果

但偶攤大手板摸人,手板一下就跣走左
頂多就推郁人件衫。根本黏唔實

想請問一下偶係咩出問題呢

黏手就像水泥撻在牆上,
黏不貼,就是沒有間架和不夠鬆,
練放鬆,當中也要有間架,沒有間架,一夾就扁,如何把水泥撻在牆上,

引用:
原帖由 十八醉 於 2018-2-11 09:06 PM 發表
同前輩推手

想請問一下偶係咩出問題呢:smi ...
你的是假黏, 因為欠隨.

你要研究一下粘、黏、連、隨.

引用:
原帖由 十八醉 於 2018-2-11 09:06 PM 發表
同前輩推手

想請問一下偶係咩出問題呢:smi ...
黏住人呢 可以用膠
膠又分軟同硬

引用:
原帖由 19638888 於 2018-2-12 02:43 PM 發表
https://youtu.be/AKxPp-7epUc
練好耐先吸得實個茶壺, 但係吸唔倒人呢
用手攞住個茶壺 一定實過用手掌夾實啦
多鳩餘

引用:
原帖由 早晨 於 2018-2-12 03:42 PM 發表

多鳩餘
襯未訓, 夜晚練練波波龍爪手咪得囉~

引用:
原帖由 早晨 於 2018-2-12 03:42 PM 發表

多鳩餘
人, 唔係男就女
除咗光頭佬個光頭 個質地好似個茶壺 我都諗唔倒有咩野地方可以吸

引用:
原帖由 ammd 於 2018-2-12 09:11 AM 發表
黏手就像水泥撻在牆上,
黏不貼,就是沒有間架和不夠鬆,
練放鬆,當中也要有間架,沒有間架,一夾就扁,如何把水泥撻在牆上,
間架呢個要研究下

唔夠鬆...手板放鬆好像更跣了......

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2018-2-12 01:12 PM 發表

你的是假黏, 因為欠隨.

你要研究一下粘、黏、連、隨.
所以其實係佢隨住偶
而唔係偶比佢"咄"住左?

引用:
原帖由 早晨 於 2018-2-12 02:20 PM 發表

黏住人呢 可以用膠
膠又分軟同硬
偶得硬架炸

引用:
原帖由 19638888 於 2018-2-12 02:43 PM 發表
https://youtu.be/AKxPp-7epUc
見過個練法
係反轉個湯碗揸碗底
係唔係同類??

引用:
原帖由 十八醉 於 2018-2-12 04:39 PM 發表
所以其實係佢隨住偶
而唔係偶比佢"咄"住左?
表面vs內裡、起步vs結果....

太極拳其實是古惑拳、聰明拳, 相信您及大家都知道.

隨vs啜, 正是敵人心思見表面啜, 不知內裡含隨,
隨是你可以做的起步, 結果表現出來是啜.

這是踢橋, 當然要成為魔術師, 有橋唔夠, 要揣摩、細節技術、功力.

引用:
原帖由 十八醉 於 2018-2-12 04:37 PM 發表
間架呢個要研究下

唔夠鬆...手板放鬆好像更跣了......
鬆,包含骨縮伸筋,放鬆肌肉,伸展筋節的鬆,不是軟手軟腳的鬆,
女人的掌摑,可以打到啪啪聲,又可以打完你左面,又反手打你右面,也可以說是放鬆的表現,用力是沒有這效果,
鬆的當中,因有間架,就能夠去碰對方,再用鬆去感應對方,
有鬆才有感應,死實肌肉不靈活,
鬆的最後,就是對方力量大於自己,反應調節也會快,

茶壺練習,未嘗不可,但要有專業人士指導,不然用錯力,走得更遠

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]