• 瀏覽: 31,069
  • 回覆: 22
如題...

報大數逃稅?

唔洗供mpf唔洗交稅

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-2-25 21:25 發表
唔洗供mpf唔洗交稅
用現金、支票定係銀行轉帳對mpf同稅無影響

引用:
原帖由 Erikson338 於 2018-2-25 09:28 PM 發表

用現金、支票定係銀行轉帳對mpf同稅無影響
點證明d現金係salary?其實我應該講我係員工方面想

其中一方出聲, 大家一齊死.  宜家好少公司會搏, 只有自僱會現金出糧為逃稅.

其他公司用現金出糧, 主要係公司多現金, 費事開票或做autopay.

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-2-25 21:30 發表

點證明d現金係salary?其實我應該講我係員工方面想
你d現金唔係salary唔通係黑錢?
唔係用現金出糧唔駛交稅同mpf,只係你無知地以為走得甩
你係員工方面想又好、公司方面想又好,總之你個想法就係唔符合法例

引用:
原帖由 Erikson338 於 2018-2-25 11:42 PM 發表

你d現金唔係salary唔通係黑錢?
唔係用現金出糧唔駛交稅同mpf,只係你無知地以為走得甩
你係員工方面想又好、公司方面想又好,總之你個想法就係唔符合法例
#6樓師兄有講出自僱會現金出糧,好多建造業都係咁,係唔合法,so?了解多d其他行業,唔係顯得無知嘅唔係我

唔駛攪銀行過數咁煩.

現金出糧係某D行業會做,如餐飲、建築。好處係(1)對排公屋的員工好,可以報細薪金,能請到唔怕低薪的人 (2)某些工種人才流失好快,因此現金即日出糧,容易請人 (3)可以避免買勞工保險,因為現金出糧,其實唔當你係正式員工 (4)唔洗供MPF (5)仲可以隨時炒人 (6)工傷唔洗賠,因為冇僱員關係的證明。壞處 (1)畀員工去勞工處告發就弊 (2)違反勞工法例 (3)可能會釘牌 

我公司出戲飛

引用:
原帖由 icecrystal 於 2018-3-26 09:30 PM 發表
現金出糧係某D行業會做,如餐飲、建築。好處係(1)對排公屋的員工好,可以報細薪金,能請到唔怕低薪的人 (2)某些工種人才流失好快,因此現金即日出糧,容易請人 (3)可以避免買勞工保險,因為現金出糧,其實唔當你係正 ...
你既答法有點匪夷所思。現金出糧只係一個出糧既方式。某程度上有d你講得岩,但好多都錯晒。

好多時都係睇僱主僱員有無既定既合約(無論係口頭定書面),現金出糧都唔能夠隨便炒人,尤其係勞工法例保障底下。MPF只要唔係自僱,係公司做夠時間都需要供款。工傷都唔係睇出糧方式而決定需唔需要報俾勞工處聽架喎⋯⋯現金出糧都無違反勞工法例,點會俾人告呀?

點解公司會選擇現金出糧,係因為要做到員工假自僱,否則用支票出糧就能保證雙方利益。而現金出糧,好多時係冇書面合約,得口頭合約。唔通你錄佢音,點證明到你係佢員工 ? 老板唔承認,銀行戶口又冇出糧紀錄。我講一個例子冇咁極端例子,以前最低工資是$6000的時候,公司正常工資是$10000,公司會將$6000作為支票出,餘下的$4000作為現金出。支票出的要畀MPF,現金出糧的雙方都不用畀MPF。主要因為有些員工要排公屋,而且其實有些人唔想供咁多MPF。不過依家已經改左,一律都係支票出。

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-2-26 07:01 發表

#6樓師兄有講出自僱會現金出糧,好多建造業都係咁,係唔合法,so?了解多d其他行業,唔係顯得無知嘅唔係我
如果比機會自己犯法係一個好處,咁你當我無知啦
其實你講野嘅時候會唔會用下個腦,個腦唔係用黎坐架

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]