• 瀏覽: 21,340
  • 回覆: 25
  • 追帖: 3
水入面既世界好靚,

請問大家知吾知香港邊度有潛水學?又吾會太貴

熱賣及精選
平 where

引用:
原帖由 Awesometaxi 於 2018-2-27 09:32 PM 發表

水入面既世界好靚,

請問大家知吾知香港邊度有潛水學?又吾會太貴
樓主俾啲資料你參考下。

如果係PADI既Open Water(入門課程)
要上5個單元理論堂(兩晚)
兩堂5個單元(一共6小時泳池)平靜水域堂
兩堂全日出海船潛(四次下潛)

如果學OW喺香港好啲,因為水淺啲,適合初學者,學完有咩問題隨時可以問返教練。

泳池堂最好係用一邊深一邊淺既泳池。有啲人一開始就用跳水池,水太深對初學潛水者係有危險既,有啲又只得一堂泳池課,或者海邊落水代替泳池,報名前要check清楚呀

一般學費$3千零到4千幾都有,通常包書, logbook, 認証咭同訓練期間借用全套裝備,冇乜其他費用(通常唔會另外收教練費,考試費等)

其實唔好貪平, 安全至上。
最緊要睇下教練既資歷同經驗(譬如教左幾多年,教左幾多學生),態度等等。

課程最好有買責任保險,咁有咩事都有保障啲。

引用:
原帖由 潛水貓 於 2018-2-28 01:02 AM 發表

樓主俾啲資料你參考下。

如果係PADI既Open Water(入門課程)
要上5個單元理論堂(兩晚)
兩堂5個單元(一共6小時泳池)平靜水域堂
兩堂全日出海船潛(四次下潛)

如果學OW喺香港好啲,因為水淺Ú ...
我見有間新開3500蚊,十幾年經驗,包曬所有野,另一間就4千幾,其實係咪分別吾大?間間差吾多?

引用:
原帖由 Awesometaxi 於 2018-2-28 01:16 PM 發表

我見有間新開3500蚊,十幾年經驗,包曬所有野,另一間就4千幾,其實係咪分別吾大?間間差吾多?
坊間一般比較大嘅潛水中心都係收4千幾,大型中心設備完善啲,跟足Standards,但教你果位教練可能有機會係新手(因為中心會有教練培訓班,考左教練join中心既team幫手教班)。但如果你指定要某一位資深教練可能要另外加錢。
(小弟學OW既時候都係參加大型中心既潛水班,$4千幾,但竟然冇泳池堂……)

新開嘅中心為左招徠,一般會平小小,但唔代表唔好。

其實講到尾都係睇個教練,我上面已經講過一般入門課程既安排,你可以根據呢啲資料同中心教練傾吓比較吓。

仲有就係可以問吓教練有冇搞外潛經驗,學完攞左牌之後有咩地方玩。
因為(一) 好多人學潛水都係為咗出外潛,但如果你個教練冇呢方面安排,你又要搵另一個教練啦 ……
(二) 其實出外潛先至長經驗,所以越出得外譖多嘅教練經驗就越豐富, 亦會更識得介紹你去邊度玩,點樣注意安全等。

如果唔方便開名問可以PM傾下,祝一切順利!

C兄諗住今年報?小弟都有興趣呀...可以pm小小資料俾我嘛

引用:
原帖由 蝦利露牙 於 2018-3-1 12:38 AM 發表

Hi 已經Pm咗你

引用:
原帖由 潛水貓 於 2018-2-28 01:36 PM 發表

坊間一般比較大嘅潛水中心都係收4千幾,大型中心設備完善啲,跟足Standards,但教你果位教練可能有機會係新手(因為中心會有教練培訓班,考左教練join中心既team幫手教班)。但如果你指定要某一位資深教 ...
好詳細,多謝你,我pm你傾下

引用:
原帖由 蝦利露牙 於 2018-3-1 12:38 AM 發表

我今年報呀,考慮緊邊間

我都想今年報學潛水呀。師兄你地有無興趣join埋一齊學一齊玩?可pm嗎

pm also
有興趣啊:)
麻煩c兄

引用:
原帖由 pkdarren 於 2018-3-2 01:59 AM 發表

pm also
有興趣啊:)
麻煩c兄
最後, 除左樓主, 個個話有興趣都係 freelance 教練😂😂😂

引用:
原帖由 ask20082008 於 2018-3-3 10:05 AM 發表

最後, 除左樓主, 個個話有興趣都係 freelance 教練😂😂😂
Ask2008師兄,我係教練(一早表明身份),其中一位呢度嘅朋友仔已經pm咗我問資料學潛水(唔係樓主)。我地交換左Facebook添,我相信佢絕對唔係Freelance教練。
希望師兄唔好一竹竿打盡一船人。

版規唔俾招生,有啲教練用呢一類方式招徠亦無可厚非(雖然我唔會),師兄唔鍾意睇我亦明白你心情。

至於你話以前討論區有好多潛水資訊分享,而家冇哂,我分享一吓自己個人嘅感受。
喺好多潛水平台都有啲師父師兄級前輩人馬,我試過回應別人提問(根據自己多年潛水同教學經驗分享),但有時會招致一啲好無禮嘅攻擊,仲要質問你潛左水幾耐等等。

我唔係好鍾意同人爭論,亦自問未必夠前輩們咁資深,所以對一啲可能有爭拗性嘅問題,我會選擇pm回覆,發問者可以比較下唔同回覆嘅資訊自己揾答案,相信咁樣都係一個學習嘅好方法。

舉個例子,試過討論區有朋友問補鐘幾錢,因為版規問題,我私下pm咗資料俾佢,喺討論區回覆話pm咗叫樓主睇,之後都有人質疑我做乜唔公開回應……

希望潛水區能夠多啲靚相靚片分享,祝各位潛水員今年上落/出入平安,各位教練生意興隆!

長氣咗啲,見諒見諒!

引用:
原帖由 潛水貓 於 2018-3-3 11:12 AM 發表

Ask2008師兄,我係教練(一早表明身份),其中一位呢度嘅朋友仔已經pm咗我問資料學潛水(唔係樓主)。我地交換左Facebook添,我相信佢絕對唔係Freelance教練。
希望師兄唔好一竹竿打盡一船人。

版規唔俾 ...
你唔使對號入座, 你一早表明身份, 我見太多freelance 教練用呢招, 我見到覺得好笑, 言論自由, 我比較鐘意玩踢爆

價錢合理丫

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]