註冊 登入

請問大學進修學院既instructor人工

請問大學進修學院既instructor人工 E-mail 此主題給朋友

請問大學進修學院(非三大)既instructor人工大約幾多(新人)
都知instructor呢個tile比較奇怪
希望有人做緊同做過可以答到

引用:
原帖由 serrychan_123 於 2018-3-5 01:03 AM 發表

請問大學進修學院(非三大)既instructor人工大約幾多(新人)
都知instructor呢個tile比較奇怪
希望有人做緊同做過可以答到
Instructor大概22k+

回覆 引用 TOP

而家大學都係請contract 又冇得跳point. 樓主點解唔考慮中學。

secondary school is also contract based

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samtsw 於 2018-3-6 11:28 AM 發表

而家大學都係請contract 又冇得跳point. 樓主點解唔考慮中學。
contract點解冇得跳point?

Ocean Yeung
引用:
原帖由 stay131 於 2018-3-6 09:22 PM 發表

contract點解冇得跳point?
大學同社福機構一樣同公務員薪酬脫鈎,大學待遇比社會機構更差,因政府比社福機構的資助只可用於特定用途兼唔可以洗剩太多錢,但大學的撥款有剩錢可做儲備或作其它發展。大學自然係控制成本度著手

Instructor 同RA差不多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq2112 於 2018-3-7 07:35 PM 發表

大學同社福機構一樣同公務員薪酬脫鈎,大學待遇比社會機構更差,因政府比社福機構的資助只可用於特定用途兼唔可以洗剩太多錢,但大學的撥款有剩錢可做儲備或作其它發展。大學自然係控制成本度著手
就算你幾努力教也沒有用  一減budget 你就bye bye. 工作忙碌 假期又少
這些院校 年賺過億 連教學員工的飯碗 又沒有保障到 簡直是垃圾。

教中學都有機會轉perm教大專一世都係contract!

引用:
原帖由 researcherleo 於 2018-3-8 12:55 PM 發表

教中學都有機會轉perm教大專一世都係contract!
中小學老師也不能置身道外 連高等教育也是這樣不尊重教學員工 說什麼團結 要求中小學教師同酬。政府只會覺得小學老師待遇比大學講師好 根本不需要調整

回覆 引用 TOP

以前讀大學
個lecturer 感嘆當年讀完ug 去做老師既同學仲高人工過佢讀完PHD教大學
個lecturer 仲已經教左十幾年書........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samtsw 於 2018-3-8 07:30 AM 發表

就算你幾努力教也沒有用  一減budget 你就bye bye. 工作忙碌 假期又少
這些院校 年賺過億 連教學員工的飯碗 又沒有保障到 簡直是垃圾。
全世界D大學大專都係咁,甚至比香港更惡劣
就算research-track果D assistant professor都唔得好多, 待遇好D都工作量更多壓力更大,升遷請人同樣係不公不義,上面嘅擠壓下面嘅,低層不斷被壓迫,相反高層人工高權力大(係愈來愈大),肥上瘦下嘅情況係某D英語國家更嚴重,其實,以待遇嚟講,香港都未算最差架喇

引用:
原帖由 Rawlsian 於 2018-3-9 10:48 PM 發表

全世界D大學大專都係咁,甚至比香港更惡劣
就算research-track果D assistant professor都唔得好多, 待遇好D都工作量更多壓力更大,升遷請人同樣係不公不義,上面嘅擠壓下面嘅,低層不斷被壓迫,相反高層人工高權 ...
同意,香港人工算唔差 但英國大學有退休金制度 大假都多啲。香港某間大學講師先得兩星期大假。 試問邊有餘閒專業發展 

點解高等教育搞成咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samtsw 於 2018-3-11 09:50 AM 發表

同意,香港人工算唔差 但英國大學有退休金制度 大假都多啲。香港某間大學講師先得兩星期大假。 試問邊有餘閒專業發展  
英國講師(Lecturer)等同於香港嘅助理教授(research + teaching),自然個package好D,而香港嘅講師屬於teaching track
英國大學係仲有退休金,但人工低到無人有,講師起薪每月3萬左右 (以港紙計),無housing, 香港助理教授連housing計成6-7萬喎,比你揀要退休金定攞多一倍人工?

話雖如此, 無論英國定香港,teaching track 嘅staff 的確係待遇最差

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。