註冊 登入

中老千!

中老千! E-mail 此主題給朋友

各位師兄我知自己蠢,實比你地x! 但x後希望幫幫我.我幫老細賣左架車比人,收左幾千訂還欠幾萬,本來交收講明收現金或本票.好啦去到最後交收佢比張私人票我.講一論廢話借口趕唔切買本票,又無攞咁多現金.當其時又轉哂名,比佢講下講下真的好似迷左咁,因為又想快d攪掂交代比老細,佢又講到天花龍鳳咁,又比身份証我影.我終於收左張票......惡夢開始了! 第日urm urm 星期五,佢鬼咁早打比我重溫馨提示話星期五入票叫我晏d入驚對票對唔到會彈.我就諗星期一入穩陣啦!星期一去入票,我諗你地都諗到咩事....星期二銀行話我知彈票!我打比佢,佢重肯聽電話wow ,當然是一論廢話兼借口.如事者拖拉了兩星期,一時又話架車有問題`多多借口(佢買之前到交收各試一次車了)! 我現在又比老細插到爆....又煩到嘔!老細叫我報警,一系就收返架車反來
各位師兄有咩我可以做到?幫幫忙

引用:
原帖由 活死人 於 2018-3-12 01:34 PM 發表

各位師兄我知自己蠢,實比你地x! 但x後希望幫幫我.我幫老細賣左架車比人,收左幾千訂還欠幾萬,本來交收講明收現金或本票.好啦去到最後交收佢比張私人票我.講一論廢話借口趕唔切買本票,又無攞咁多現金.當其時又轉哂名,比 ...
你要報警。開空頭支票是犯法!

除左報警,仲有咩方法

thks,我會的
希望集思廣益去解決事情

引用:
原帖由 gerson161 於 2018-3-12 01:41 PM 發表

除左報警,仲有咩方法
對!還要把賣買過程所有文件一定要留起,好有用。

回覆 引用 TOP

你老細請著你⋯⋯。

報警無用, 唔會受理, 當商業糾紛耍你走, 你都夠叻仔, 錢又收唔到, 車又比人攞走埋無轉名, 祝你好運

樓主係乜車?賣乜價錢?

引用:
原帖由 mugqq 於 2018-3-12 02:03 PM 發表

報警無用, 唔會受理, 當商業糾紛耍你走, 你都夠叻仔, 錢又收唔到, 車又比人攞走埋無轉名, 祝你好運
師兄,樓主架車話己轉名,現在為有從空頭支票入手。

引用:
原帖由 fman123 於 2018-3-12 02:11 PM 發表

師兄,樓主架車話己轉名,現在為有從空頭支票入手。
係, 睇漏, 已轉名

回覆 引用 TOP

財到光棍手.....

我係徐錦江,來自黑龍江

回覆 引用 TOP

報警+搵律師。開空頭支票係刑事罪。 如交易過程如你所言,這已構成詐騙。警方應該受理。 亦可搵律師直接告佢。 這是刑事罪。

引用:
原帖由 a17312345 於 2018-3-12 02:21 PM 發表

報警+搵律師。開空頭支票係刑事罪。 如交易過程如你所言,這已構成詐騙。警方應該受理。 亦可搵律師直接告佢。 這是刑事罪。
對!師兄,同我講法一樣

回覆 引用 TOP

謝謝各位,我有佢空頭支票,有買賣合約,有段錄音`有拍身份証.有whatsapp 對話.希望夠做

引用:
原帖由 活死人 於 2018-3-12 02:51 PM 發表

謝謝各位,我有佢空頭支票,有買賣合約,有段錄音`有拍身份証.有whatsapp 對話.希望夠做
學樓上師兄.
搵律師(教你點講.差佬先肯做野..)再報警..

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。