註冊 登入

[Rolex] Rolex 抹油, 硬性要換表面和針

Rolex 抹油, 硬性要換表面和針 E-mail 此主題給朋友

農曆年前, 攞隻買咗廿年嘅EXP 1上14/F抹油, 因為呢一年幾又開始每日慢
6-7秒鐘(十年前抹過一次), (其實可以接受, 祇係本人要求高啫啲)
上到14/F, 照例放下等師傅做防水測試,檢查, 然後再報價.
農曆年後, CS姐姐打電話嚟話檢查咗同做完防水測試,

1 - 防水膠圈老化, 要換, - OK, 冇法, 自己做唔到防水測檢,
2 - 表面起"鉋", 磷光小時index有甩粉現象,要換, 不過唔係原面(T25面)
3 - 表針磷光有甩粉現象同有裂紋,要換
以上三樣嘢唔換冇得抹油, 收費加抹油$6700.
同CS姐姐理論完, 都係照舊. 咁, 當然唔抹油啦.
過幾日上14/F攞番隻表, 再仔細睇清楚啲問題(CS姐姐俾埋個放大鏡我睇),
完全睇唔到師傅講嘅問題, 可能我唔係專業, 再同CS姐姐理論啦, 佢話師傅用"50"倍放大鏡睇到有喎

真係七文兩隻表, 吹佢唔L帳, 同老屈冇L分別, 慳番, 攞表走人.

By the way, 帶番十二日, 依家祇係慢咗十八秒

話時話, 啲天價R.V. 多數啲表面, 表針都有氧化, 咁有冇上14/F
抹過油架

讓邪惡得勝, 只須好人袖手旁觀.
All that is necessary for the triumph of evil is that good men to do nothing.
Rolex rsc師父為了維修而維修,換齊才保證你防水,可能係咁諗

回覆 引用 TOP

咁我地使唔使日日用50倍放大鏡來睇時間

回覆 引用 TOP

讚成留面同針, 14F 公事公辦。
你的14270 十分容易抹油,坊間大把好師傅,另找高人。
12 日 慢 18 秒是COSC 正常好準,14 F 已替你 regulate 過,正常手續,好似無收你錢。

回覆 引用 TOP

其實係14/F保障番自己公司,現在d師傅都係d靚仔做,d老師傅退晒体啦,咁你要抺油,起針起面係會有机會傷到針面,d靚仔工夫未到家麻。
如果搞壞左你塊面/針,勞廠去邊度整番塊面/針俾你!特别係d舊面,可能现在14/F又改左政策,之前唔太舊既t25都可以淨抺油,现在連尾期都要無情講
一隻勞又好,一隻大廠出既机械錶,無入水無撞,有定期保養抺油,2,3O年算叫做后生,正值壯年!
如果師兄要抺油,咪揾街外師傅抺,例如先Ⅹ老蔣或重X六叔呢d,仲平好多!
至於d天價舊装,資深師兄/玩得起既都有相熟師傅或店鋪去搞。

14樓已幫你調返好隻錶, 算係咁啦, 唔抺都無問題

其實冇話屈唔屈,你仲有選擇權

回覆 引用 TOP

坊間大把師父識搞

回覆 引用 TOP

唔好開口埋口就話人屈你!

回覆 引用 TOP

其實人地CS師傅check到先會叫你去整。
唔會屈你呢樣唔得個樣唔得。

回覆 引用 TOP

師兄,請問搞咁耐之後唔抹油有冇收費

引用:
原帖由 amaebi2012 於 2018-3-13 11:53 PM 發表

其實係14/F保障番自己公司,現在d師傅都係d靚仔做,d老師傅退晒体啦,咁你要抺油,起針起面係會有机會傷到針面,d靚仔工夫未到家麻。
如果搞壞左你塊面/針,勞廠去邊度整番塊面/針俾你!特别係d舊面,可能 ...
多謝師兄資訊

All that is necessary for the triumph of evil is that good men to do nothing.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2018-3-13 11:59 PM 發表

14樓已幫你調返好隻錶, 算係咁啦, 唔抺都無問題
希望可以用多幾年啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AhTen 於 2018-3-14 08:29 AM 發表

師兄,請問搞咁耐之後唔抹油有冇收費
無收費

回覆 引用 TOP

You cannot beat Rolex's standard.
They raise their standard so you have to pay for it.
That's the price you paid to own Rolex.
Not the watch price.
It is the maintenance fee.

回覆 引用 TOP

74 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。