• 瀏覽: 94,769
  • 回覆: 252
  • 追帖: 8
之前都係 係恆生開普通戶口
半小時就得了 唔明點解大家要攪咁耐
住址證明+身份證 答幾條問題(開戶口黎做什麼) 就開到了

引用:
原帖由 3個野生的手背 於 2018-3-14 04:54 PM 發表
金管局講左而家開戶口都不需要提供地址證明
銀行會同你講 我唔做你生意

之十我人生第一個戶口就係恒生
十年前冇啦啦話我本戶口簿要收錢
我同佢講我已是現有帳戶
並且係流動的出糧戶口
加上其他銀行hsbc 中銀等等都冇收我錢
跟住佢話一定要收
仲態度好差
好似講到唔想俾咪cut帳戶咁
一時間火都黎
叫經理出黎問下係咪除左cut帳戶之外冇其他方法
佢都未聽完我講就答我係
仲揾個二打六
幫我cut
我同佢講全部帳戶同我cut晒去
我老婆之前又係俾佢地玩
最尾當然同我一樣
永不再用垃圾銀行

引用:
原帖由 bperle 於 15-3-2018 00:30 發表
我老公係外國人,我本來都想講之前係恒生開戶經歷,但我估無人有興趣所以無講。
因為我有恒生,所以我老公想開埋同一間。
一月尾天寒地凍,一家大細孭埋個得幾個月既b、同老公開戶,帶左地址証明。 ...
我暈啦⋯⋯痕身

引用:
原帖由 3個野生的手背 於 14/3/2018 16:54 發表
金管局講左而家開戶口都不需要提供地址證明
you must be joking... Hong Kong has the toughest conditions in setting up accounts in order to satify FATF requirements.

佢地如果要sell 野程序快過打炮

引用:
原帖由 faimark 於 2018-3-15 07:52 AM 發表

我暈啦⋯⋯痕身
說是開出糧戶口,又沒有公司文件証明,那個敢不要自己前途去批準可以開新戶口???.......

要你們拿出地址証明就牙痛咁聲,但你們可知監管機構會定期去銀行取閱新開戶口的所有文件,如不齊全仍批準開新戶口,有關職員和主管要好給出合理解釋,無合理解釋,最高懲罰銀行方面可以被吊銷牌照,職員方面會受甚麼處分無謂講了...

垃圾銀行,分別有出糧口(saving account) 同綜合理財戶口。網上想印番出糧記錄係吾L得,叫乜嘢綜合理財。打上客戶中心轉左4次,電話一路等左4個鐘,請示完乜乜七七,仲要係要七天先有。
仆街,你早D摺撚左去啦

我前幾日開左,擰電話費單,要用A4紙,上面必須有地址,而且仲要三個月以內

引用:
原帖由 SERVENT 於 2018-3-14 12:40 PM 發表
話說尋日因為某原因去恆生銀行開銀行戶口.
遇到愛因斯坦量子力學級員工.

過程簡單粗暴冇得兜圈,但又令人百思不得其解. 我諗唔明銀行職員GE思維模式,所以小弟想上黎求教求教.

我拎著張東亞 中銀都認受GE地址証 ...
Anti-money Laundering的監管很嚴

很多大6人來香港也開不了銀行賬戶

樓主,比著我就會問個職員有冇做過哩啲case,叫佢去請示下經理先

都係唔得就算啦,去
成街都銀行,去過第二間

只好怪以往開戶口太容易同寬鬆,而家一揸正黎做就喪俾人屌。其實喺其他國家,銀行開戶口都一樣嚴格,唔開俾你咪唔開囉,商業決定,係香港啲人覺得老馮之嘛。

我同事開戶口出糧都攪左2日,痴線

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]