• 瀏覽: 18,649
  • 回覆: 137
  • 追帖: 28
[隱藏]
回望上年4月賞櫻之後,便開始籌備挑戰富士山的計劃,作為一個熱愛日本文化的毒L,唔係富士山上留低幾條腳毛又點叫做去過日本,小小的分享,2017年登山記事。



登山記錄:#3,6,7,8,13,18,20,45,47,52&58 (如想一氣呵成觀看,請揀只看該作者)

[ 本帖最後由 woden666 於 2018-4-4 04:56 PM 編輯 ]



喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
熱賣及精選
是次登山日子選擇了8月上旬,登山路線4條之中揀了初級者的吉田口路線上山,共用了2日1夜時間去完成整個登山過程。

在資料搜集方面,有以下幾個網可以參考:
1. 預訂高速巴士:http://highway-buses.jp/chi
2. 初心者のための富士山登山:http://www.camp-outdoor.com/tozan/fujisan
3. 富士山資訊網:https://www.fujiyama-navi.jp/fujitozan/tw
4. 高原·山天氣預報:http://tenkura.n-kishou.co.jp/tk/kanko/ka_type.html?type=15
5. 預訂小木屋:https://tomoekan.com

我是靠以上幾個網站解決訂購高速巴士車票(新宿到富士山站),預訂小木屋休息,以及預測富士山上的天氣狀況,山上的小木屋大約4月下旬後便開始接受預訂,處理好以上問題便開始選擇機票酒店等事宜。

[ 本帖最後由 woden666 於 2018-3-31 06:09 PM 編輯 ]



喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
《續#2》

這次登山旅程搞好晒機票酒店等事宜就靜待出發日子,在出發前的幾個月內,我只是行過幾次山,每日走超過1萬步的路,去保持身體機能唔好衰退,雖然話叫做挑戰一下,但我無諗過一步登天,第一次就會成功上到山頂,始終有好多不明朗因素非人力可以控制,以平常心的態度去完成第一次挑戰富士山之巔。

整裝待發,終於嚟到出發當日......

為咗省時揀咗坐靈魂機


凌晨時分經過寶島上空


係第三航廈落機,步行約5分鐘(紅色路)去到巴士站坐1,000円巴士到東京駅。


巴士站位於2號等候區


坐巴士好處係車費比坐鐵路便宜,但缺點係會因為塞車影響到達目的地時間。

[ 本帖最後由 woden666 於 2018-3-27 04:51 PM 編輯 ]



喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
十卜.


[隱藏]
support


《續#3》

機場巴士到達東京駅後,乘坐JR中央線約15分鐘便到新宿駅,一出車站就諗起「你的名字」場景。


車站南口方向過條大馬路,於圖中建築物乘電梯上兩層


上到3F跟住箭咀行唔會唔識點去高速巴士站


見到呢條電梯再上一層就到高速巴士站


搵啱自己架車就可以係閘口排隊上車



由於我之前係網站預訂了巴士車票,只要印咗張A4紙去到高速巴士站畀司機睇睇便可以上車,行李會有另一位職員代放在巴士的車底行李架裡,A4紙到達目的地落車時,司機需要回收作記錄,記得到行李架攞番行李。

[ 本帖最後由 woden666 於 2018-3-27 12:49 PM 編輯 ]



喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
《續#6》

由新宿乘坐高速巴士大約2.5小時車程終於到達富士山駅


富士山駅:http://www.fujikyu-railway.jp/station/timetable.php?no=16


第一晚入住的酒店(Fujisan Station Hotel),由車站步行只需5分鐘,揀呢間酒店主要原因是地理位置方便:http://www.fujisanstation-hotel.com/


房間乾淨企理


也算寬敞



窗外景色,可以望到富士山,但當天雲量太多遮住咗。



當天到達酒店放低行李,就去車站商場搵食同兜咗個圈,跟住番酒店補眠到黃昏再出外走走,看看附近有無商店為上山物資做最後補給。

[ 本帖最後由 woden666 於 2018-3-27 05:25 PM 編輯 ]



喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
《續#7》

休息了一晚後,在酒店食了個簡單早餐便退房,先來個晨操去附近的神社祈求平安,再往富士山上正式登山。在車站不遠處有個叫【金鳥居】的大鳥居座在馬路上,沿富士山方向一直走,大約20分鐘路程,便會搵到【北口本宮冨士淺間神社】。


北口本宮冨士淺間神社入口


神社後方是【吉田口登山道】的起點


在正殿拜一拜買咗個繪馬祈求平安,便回巴士站乘車去五合目。


[ 本帖最後由 woden666 於 2018-3-28 11:48 AM 編輯 ]



喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
引用:
原帖由 sumsum森 於 2018-3-27 10:43 發表

十卜.
謝謝支持!



喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
引用:
原帖由 eric02092003 於 2018-3-27 11:40 發表

support
Thanks for your support



喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
woden兄!


《續#8》

返到去富士山駅便行過隔離觀光案內所,裡面有售賣巴士車票的櫃台,我買咗套由富士山駅來回五合目的巴士車票,使用期效為購票日計2天內使用,價錢比就咁買單程一來一回便宜少少。


買好車票就去5號候車站等巴士


約45分鐘車程終於到達五合目,登山季節逼滿不同國籍的登山客。


例牌登山前影一影相留念


未開始出發之前再到【冨士山小御嶽神社】拜一拜


拜得神多自有神庇佑,係神社又買了個御守,搵間餐廳食啲嘢就正式開始上山。



專家建議嚟到五合目唔好立即就上山,最好逗留約1小時左右適應山上氣壓,咁樣高山症出現機會會相對減低。

[ 本帖最後由 woden666 於 2018-3-30 03:50 PM 編輯 ]



喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
支持分享呀
我下個月都去啦



[隱藏]
GOOD


主題標籤 #日本
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]