註冊 登入

[討論] 十號風球排名

中等就是, 瑪麗1960, 姫羅利亞1957,約克1999,黛蒂1964

長揸好股必勝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-2 07:09 PM 發表

最弱五强順次序, 雪麗1968, 天鴿2017,韋森特2012, 愛茜1975, 愛麗斯1961
少少離題,對於澳門黎講,2017年天鴿肯定係強十
重有我認為2017年天鴿應該強過韋森特

熱門搜尋: ielts 業餘進修中心 私人補習 bba 日文
天鴿對澳門來説是自1964露比以來最强。原因是眼牆在澳門經過

長揸好股必勝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 david19991999 於 2018-4-2 08:03 PM 發表

少少離題,對於澳門黎講,2017年天鴿肯定係強十
重有我認為2017年天鴿應該強過韋森特
天鴿直頭係最強十號啦
如果北眼牆再勁啲分分鐘勁過香港嘅溫黛

HT8193
當天的整個過程我瀝瀝在目, 在8月23日早上8時左右已經確定眼牆不會通過香港市區。心理都知逃過一次大災, 時後在香港以南証實了有255km/h十分鐘平均, 如果當日早上不是偏南少許, 今天香港变澳門

長揸好股必勝!
引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-2 08:15 PM 發表

當天的整個過程我歷歴在目, 在23早上8時左右已經確定眼牆不會通過香港市區。心理都知逃過一次大災, 時後在香港以南証實了有255km/h十分鐘平均, 如果當日早上不是偏南少許, 今天香港变澳門
好彩冇入眼牆 / 東北眼牆冇乜強雨帶
否則真係溫黛2.0
即使未入眼牆 , 杏花邨 鯉魚門啲浪真係勁到海嘯咁

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-2 08:18 PM 發表

好彩冇入眼牆 / 東北眼牆冇乜強雨帶
否則真係溫黛2.0
即使未入眼牆 , 杏花邨 鯉魚門啲浪真係勁到海嘯咁
時也命也, 當年爱倫我仍然记得那大風, 樓宇在不停摇晃! 上次的好運總會有失去的一天

長揸好股必勝!
題外話,昨天去鲤鱼門行下, 發現因應天鸽風暴潮對策, 沿岸加高了海提, 但景觀就失去了。

長揸好股必勝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-2 08:21 PM 發表

時也命也, 當年爱倫我仍然记得那大風, 樓宇在不停摇晃! 上次的好運總會有失去的一天
之前去大交合開放日都有個義工都話
天鴿嘅風暴潮真係好似海嘯咁勁

熱門搜尋: 牛熊證 信用卡迎新禮物2014 儲蓄計劃 財務 恆生旅遊保險
HT8193

回覆 引用 TOP

天鸽引起了3.57高水位是自温黛3.96以來最高, 香港維港兩岸填海時已大至上有4米高海岸, 吐露港也因應温黛数字興建時有5米。但根據台長推測天鸽眼牆经過市區, 水位會超過温黛達4.06! 如果有日出現,市區會大範位水浸。海水倒灌加大雨, 市區内陸也有没顶之可能!據了解貯洪池不能應對海水湧入,如加大雨真是大危機!

長揸好股必勝!
引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-2 08:41 PM 發表

天鸽引起了3.57高水位是自温黛3.96以來最高, 香港維港兩岸填海時已大至上有4米高海岸, 吐露港也因應温黛数字興建時有5米。但根據台長推測天鸽眼牆经過市區, 水位會超過温黛達4.06! 如果有日出現,市區會大範位水浸。海水倒灌加大雨, 市區内陸也有没顶之可能!據了解貯洪池不能應對海水湧入,如加大雨真是大危機!
市區啲樓咁高
冇咁易沒頂嘅
反而你擔心長洲 鯉魚門 , 仲有杏花邨啲海水會湧入屋吧啦

另外變態啲諗:
其實我想泰培強度+溫黛路徑+2008/06/07雨帶+天鴿式風暴潮直襲香港
不過太黑心....

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-2 09:07 PM 發表

市區啲樓咁高
冇咁易沒頂嘅

另外變態啲諗:
其實我想泰培強度+溫黛路徑+2008/06/07雨帶+天鴿式風暴潮直襲香港
不過太黑心.. ...
没頂是指人頭, 情況如澳門

長揸好股必勝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-2 09:07 PM 發表

市區啲樓咁高
冇咁易沒頂嘅

另外變態啲諗:
不過太黑心.. ...
基本上1937丁丑風災及1962温黛已是極限了, 但從统计學计算, 歴史上香港最大陣風可達312km/h, 屬千年一遇。如果海平面计市區都大概近150-160公里/小時平均風速! 海岸或離島近200公里/小時

長揸好股必勝!
引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-2 09:21 PM 發表

基本上1937丁丑風災及1962温黛已是極限了, 但從统计學计算, 歴史上香港最大陣風可達312km/h, 屬千年一遇。如果海平面计市區都大概近150-160公里/小時平均風速!  海岸或離島近200公里/小時
睇到紅字只可以話珠三角果然係容納唔到泰培級cat5
唔係 係南海根本容納唔到泰培先啱

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-2 10:14 PM 發表

睇到紅字只可以話珠三角果然係容納唔到泰培級cat5
唔係 係南海根本容納唔到泰培先啱
如果無記錯荷貝在香港200公里內達185km/h,而有紀錄上最強是露比的195km╱h,如果荷貝或露比行最破壞路線,有可能是破紀錄的風王!

長揸好股必勝!
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。