註冊 登入

[討論] 十號風球排名

引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-2 10:24 PM 發表

如果無記錯荷貝在香港200公里內達205km/h,是有紀錄上最強,其後是露比的195km╱h。只是荷貝行了最不食風的路徑。如果行溫黛路徑,有可能是破紀錄的風王!
露比個195km/h我好懷疑有冇咁高

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-2 10:31 PM 發表

露比個195km/h我好懷疑有冇咁高

長揸好股必勝!
我覺得近代最強10號 應該係99年約克 如果當時中心風力達強颱級數 可能拍得住溫黛因為吹襲路徑同溫黛一無一樣 不過我覺得吹襲香港最強颱風是係荷貝[戰後] 東登北掠天星碼頭吹起200公里陣風 其實當時維港係咪吹緊持續颶風[平均]

引用:
原帖由 1979abcd 於 2018-4-3 01:11 AM 發表

我覺得近代最強10號 應該係99年約克 如果當時中心風力達強颱級數 可能拍得住溫黛因為吹襲路徑同溫黛一無一樣 不過我覺得吹襲香港最強颱風是係荷貝[戰後] 東登北掠天星碼頭吹起200公里陣風 其實當時維港係咪吹緊持續颶 ...
荷貝令维港兩側皆(青州及鯉魚門)達每小時平均100公里以上,但又未到颶風。不過如以十分鐘计, 一定有颶風程度。

長揸好股必勝!
我嘅排名係咁
1.溫黛
2.露比
3.愛倫
4.露絲
5.荷貝
6.黛蒂
7.約克
8.姬羅利亞
9.瑪麗
10.雪麗
11.韋森特=天鴿
12.愛莤
13.愛麗絲(我認為8號已經夠)

引用:
原帖由 商界消失的腳毛 於 2018-4-3 08:05 PM 發表

我嘅排名係咁
1.溫黛
2.露比
3.愛倫
4.露絲
5.荷貝
6.黛蒂
7.約克
8.姬羅利亞
9.瑪麗
10.雪麗
11.韋森特=天鴿
12.愛莤
13.愛麗絲(我認為8號已經夠)
瑪麗太低排名

長揸好股必勝!
引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-3 08:42 PM 發表

瑪麗太低排名
咁將瑪麗上調至第7名

引用:
原帖由 商界消失的腳毛 於 2018-4-3 08:55 PM 發表

咁將瑪麗上調至第7名
個人覺得6位比較好

長揸好股必勝!
引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-3 09:00 PM 發表

個人覺得6位比較好
比黛蒂更強?

引用:
原帖由 商界消失的腳毛 於 2018-4-3 09:04 PM 發表

比黛蒂更強?
本地風速上好像是比黛蒂高

長揸好股必勝!

回覆 引用 TOP

其實呢我都一直有疑問,就係對於颱風吹襲本港嘅風力排名,排名係以咩指標去衡量排名嘅先後,例如:普遍性、持續性、極值等。

我初頭都覺得愛茜是弱啲十號風球,但後來發現無睇到赤柱啲風力,一小時平均風速達到141km/h,最高陣風更達219km/h。

引用:
原帖由 mountain1745 於 2018-4-3 09:46 PM 發表

其實呢我都一直有疑問,就係對於颱風吹襲本港嘅風力排名,排名係以咩指標去衡量排名嘅先後,例如:普遍性、持續性、極值等。

我初頭都覺得愛茜是弱啲十號風球,但後來發現無睇到赤柱啲風力,一小時平 ...
愛莤同韋森特同天鴿差唔多

回覆 引用 TOP

最公平做法取多站平均作比較

長揸好股必勝!
我覺得自己身處位置所感受到風力就係最強 我住新界北 由90年代起 最強 1-約克 2-杜鵑 3-瑪姬 4柏卡 5韋森特

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-2 08:41 PM 發表

天鸽引起了3.57高水位是自温黛3.96以來最高, 香港維港兩岸填海時已大至上有4米高海岸, 吐露港也因應温黛数字興建時有5米。但根據台長推測天鸽眼牆经過市區, 水位會超過温 ...
根據台長下屬做既研究,假設天鴿以8月23日03Z既強度同風暴大小,出現o係實際位置既64公里範圍內既128條假想路徑,即下圖:

可以得出天鴿最高可以做出維港內4.53米既水位高度,呢個高度係假設天鴿距離天文台23公里時

以等線圖去睇,就係咁樣

研究亦同時睇埋大埔滘站,結果係距離天文台12公里時,大埔滘潮位會達到6.28米,呢個我就唔post喇

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。